Uzman Psikolog Hicran Akçay

Uzman Psikolog Hicran Akçay

Mail: hicranakcayy@gmail.com

Kardeş Kıskançlığı

Kıskançlık, insanoğlunun en doğal, en evrensel duygularından biridir. Kıskançlık, sevilen birinin başkası ile paylaşılmasına katlanamamaktır.

Yaşamın her döneminde görülebilir, ancak çocuklukta biraz daha yoğun yaşanabilir. Bu duyguyla ilk tanışma iki yaş civarındadır.

Doğal, evrensel ve insanı oldukça mutsuz eden bir duygudur. Önemli olan ne boyutta yaşandığıdır. Çocuk, herkesin kendisinden daha iyi olduğunu ve kendisinin herkesten daha az sevildiğini düşünmeye başlar.

Özellikle küçük çocuklarda yeni doğan kardeşi kıskanma kardeşine vurma, kardeşini ısırma, emekleme, bebekçe konuşma, biberonla beslenmeye dönme, altını ıslatma, tırnak yeme, parmak emme gibi davranış bozukluğuna neden olacak derecede yoğun yaşanabilen bir duygu olabilmekte ve yardım gerektiren bir hal alabilmektedir.

Anne-babalar Kardeş Kıskançlığını Engellemek İçin Nasıl Davranmalıdır?

Öncelikle rahatlayın, çocuklar etraflarındaki yetişkinlerin davranışlarından etkilenirler. Büyük çocuğunuzun kardeşine nasıl tepki göstereceği konusunda endişeliyseniz, çocuğunuz da gergin olacaktır.

Gebeliği aile bireyleri ve yakın çevre ile paylaşmaya başladığınız ilk günden itibaren çocuğunuza söyleyin.

 Kardeşinin olmasının, onun sevilmeyeceği anlamına gelmeyeceğini, onu her zaman çok sevdiğinizi ve hep seveceğinizi tekrar tekrar ifade edin.

 Kardeşinin isim seçiminde onun da fikrini sorun.

Doğacak bebeğe yapılan hazırlıklara onu da katın. Bebeğin eşyalarını birlikte hazırlayın. Doğacak bebeğe eşyalar alırken ona da hediyeler alın.

Bebeğin doğumu ile evde ve aile içi ilişkilerde değişiklik olabileceğinden söz edin.

Bir bebeğin ihtiyaçlarının neler olacağı hakkında onu bilgilendirin.

Çocuğunuza kızmak yerine kardeşiyle ilgili düşünce ve duygularını sorun. Onu dinleyin. Anlamaya çalışın.

Eşiniz bebekle ilgilenirken, siz de diğer çocuğunuzla baş başa geçireceğiniz bir zaman ayırın.

Bebeğin bakımında onun yardımını isteyin. Ona eğlenceli ufak sorumluluklar verin. Onun yardımından haz aldığınızı söyleyin, onu övün.

Eğer bebeğe onun giysilerini verecekseniz, bunu ona danışın.

Çocuğunuzun yanında bir diğerini övmeyin, kıyaslamayın.

İki kardeşin oyunlarına karışmayın, tartışmalarda taraf tutmayın, ufak sorunlara da müdahale etmeyin.

Çocuğun duyguları anlayışla karşılanmalı, ancak kardeşine vurmasına izin verilmeyeceği de kesin bir dille anlatılmalıdır.

Anne ve evdeki herkes bebeği, çocuğun önünde gösterişli bir biçimde sevip okşamaktan kaçınmalıdır.

Unutulmamalıdır ki ;

 Kardeşler arasında kıskançlık htiğinizde onları birbirinden uzaklaştıracak değil, yakınlaştıracak ortamlar yaratmak gerekir.

  Ailenin bütün olduğu duygusu herkes tarafından hissedilmelidir. Bunun için bütün ailenin birlikte yapabileceği gezme, piknik, alışveriş, film izleme gibi etkinliklere gündelik hayatta yer verilmelidir. 

 Önemli olan kıskançlığa tavır almak ve bunu çocuğa yansıtmak değil, sağlıklı önlemler alıp kıskançlık sendromuna hazırlanmaktır. Bu sebeple bilgi sahibi olarak davranmak sağlıklı sonuca ulaşmada en etkileyici yol olacaktır.

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar