Mustafa Ünalan

Mustafa Ünalan

Mail: mustafaunalan@hotmail.com

Kuranı Kerim Miraç’tan Asla ve Kat’a Bahsetmiyor…

Kuranı Kerim Miraç’tan asla ve kat’a bahsetmiyor… Böyle bir şey yok. Hiçbir ayette de bu meseleyle uzaktan yakından ilintili değil. Bu tamamen rivayetlerden müteşekkil bir anlatı. Miraç rivayeti ve özellikle Kudüs’ü öne çıkarma Emeviler döneminde.

Kudüs ve Şam’la ilgili pek çok İsrailiyat rivayeti de taşınmıştır. Kuran ikinci bir kıblenin olduğunu da asla söylemez, Kudüs Kâbe’ye alternatif sonradan uydurulmuş. Mesela Kuran Tevbe süresi 108 de: 1- Onların mescitlerinde (Mescid-i Dırar) namaz kılma, asla oralarda bulunma. (Habîbim) onun içerisinde hiç bir vakit (namaza durma). Tâ ilk gününde temeli takvaa üzerine te'sîs edilen Mescid, senin içinde kıyamına elbet daha layıktır. Kuran Miraç için delil gösterdikleri ayet olan İsraf suresi 1. ayetin gece yürüyüşünden bahsetmesi, göğe çıkmaktan bahsetmemesi bir yana, bu sure iddia ettikleri risaletin 11. yılında gerçekleşen miraç olayından çok önceleri inmiştir bu ayette Miraç kelimesi bile geçmez sürenin adı bile İsra’dır. Peygamberin bedenen göklere yükseldiğini söyleyen değil! Tam tersine yükselmediğini söyleyen ayet-i kerime var…

Bu ayet İsra suresinin içerisinde geçmektedir. İsra (90-94) İsra mucizesi ne ruhen ne de bedenen olmuştur. İlmen gerçekleşmiştir. Kur’an’da zikredilen el-Mescidü’l-Aksa’nın, Beytü’l-Makdis’in harem-işerif bölgesi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Mekke Kâbe yakınlarında yürüme mesafesindeki Resul Muhammedin ara sıra gittiği namazda kıldığı yer. : Miraç yoktur. İsra ise ruhen Mekke’den Kudüs’e ruhen yaptığı bir bilinçlendirme seyahatidir. O yatay bir seyahattir. Ruhen yapılmış, o da bedenen filan değil. Peki, bunun Kudüs’ten göklere doğru çıkış kısmı var mı? Hayır yok. Uydurma Rivayetler ise; Muhammed’in kalbinin temizlenmesi, Burak ve Cebrail eşliğinde Mescid-i Aksa'ya gidiş (İsra), Burak'ı bağlayıp peygamberlere namaz kıldırma, muallak taşından göğe yükselme, Allah ile konuşmalar, gök katlarında diğer peygamberler ile diyaloglar, cennet ve cehennemi görme ve geri dönme gibi bölümlerden oluşur.

Sonraki yüzyıllarda yazılan miraç namelerde Ali'ye benzer şekilde, İslam tarihinde Satuk Buğra Han, Ahmed Yesevi ve Celaleddin Rumi gibi Muhammed'den yüzyıllar sonra yaşamış dini/politik şahsiyetler bile miraç hikâyelerine dâhil edilir. Böylece Alevi kültürü gibi bu kişilerin görüş ve uygulamaları da meşrulaştırılarak İslam kültürünün temel parçaları arasına sokulur ve yüceltilir. Zerdüştlük inancında da Zerdüşt'ün göklere yükseldiği, cennet ve cehennemi gördüğü, meleklerle ve Tanrı ile görüştüğüne inanılır. Miraç name kültürü ile Zerdüşt edebiyatı arasında çok sayıda paralellikler bulunuyor.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar