Uzman Psikolog Hicran Akçay

Uzman Psikolog Hicran Akçay

Mail: hicranakcayy@gmail.com

Kurban Bayramı Çocuklara Nasıl Anlatılmalı?

 

 

Yaklaşan kurban bayramı herkes için farklı anlamlar taşısa da, çocuklar için rengârenk şekerler, yeni kıyafetler, eş dost herkesin bir araya geldiği, aile büyülerinden alınan harçlıklarla mutlu olunan güzel ve önemli günlerdir. Yetişkinler için çok sıradan olan kurban kesme işlemi çocuklar için çok yeni, anlaşılması zor ve travmatik bir durum olabilir. Kurban kesmenin anlamı ve bayram denildiğinde içinde bulundurduğu kavramlar çocukların içinde bulundukları gelişim basamakları göz önünde bulundurularak anlatılmalıdır.

Okul öncesi dönemdeki çocuklarda soyut düşünme yeteneği gelişmemiş ve düşünce sistemleri görseldir. Bu yüzden kurban kesiminin dini boyutunu ve ölümü anlamaları zordur. Bu dönemdeki çocuklara kurban kavramını açıklamak yerine, bayramın ve kurbanın sosyal boyutu anlatılmalıdır. İnsanların bayramda yardımlaştığını, akrabalarını ziyaret ettiğini, durumu olmayan kişilere para ve yiyecek yardımında bulunduğunu anlatmak daha doğru olacaktır. Etin insan sağlığı ve çocukların büyümesi için çok faydalı bir besin olduğu ama durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarının yıl içerisinde çok fazla et yiyememelerine rağmen bu bayram sayesinde onlara et yardımında bulunulduğu söylenmeli.  Bu ailelerin çocuklarının et yiyerek mutlu oldukları ve daha sağlıklı olabilecekleri anlatılmalı.

8-9 yaşlarından sonra ise çocuklarda soyut düşünme becerileri gelişmektedir. Bu dönemdeki çocuklara kurban edilmenin mantığı Hz. İbrahim’in kıssası ile duyarlı bir üslupla izah edilebilir. Fakat çocukların kurban kesimini görmemeleri daha uygun olacaktır.

Aynı şekilde, çocuklara bayramın anlamını açıklarken kurban bayramını sadece hayvanların kesilmesi, yani kurban kesilmesi anlamı taşımadığı ve dostluk, paylaşma, dayanışma, bayramlaşma gibi önemli sosyal boyutlarına da vurgu yapılmalıdır. Ortaokul çağındaki çocuklarda ise bayramı tüm boyutları ile bilinmesinde bir sakınca yoktur. Unutulmaması gereken, çocukların bayramın soyut kısmını anlamlandırmaya başlasalar bile, yaşı ne olursa olsun, bir çocuğun kesim anını görmemesi daha sağlıklıdır. 

Çocuğunuzun yaşına göre kurban kesme geleneğinin nereden geldiği, çocuğa bir öykü ile abartmadan ve kafasını karıştırmadan anlatılmalıdır. Her çocuğun anlaması farklı olacağı için çocuğun soru sormasına izin vererek mümkün olduğunca örneklerle somut şekilde anlatmalısınız. Fakat çocuk kurban kesimini anlayacak yaşta değilse bunu anlatmayın ve kurban kesim sahnelerinden uzak tutun.

Kestiğiniz kurbanın kanlı kısımlarının bahçenizde ve kurban kesiminin yapıldığı alanlarda çocuklarınız tarafından görülmesini engelleyin.

Hayvanın ölüm anını gören çocuk bundan psikolojik olarak etkilenecektir. Çocuklara yaşlarına uygun olarak ölüm ve kurban edilme konusunda bilgi verilmelidir. Bu bilgiyi verirken çocuğa yalan söylememeli, korkutmamalı ve dalga geçilmemelidir.

Çocukların, kurbanlıkla uzun süreli ve sevecen bir yakınlık kurmalarına izin verilmemelidir. Çocuk eğer kurban kesme günü veya ertesi günlerde et yemek istemezse zorlamayın. Kısa süreli ağlama, iştahsızlık ve uyku problemleri yaşayabilirler. Böyle durumlarda bir uzmana başvurmak faydalı olacaktır.

 

 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar