Dilek Eyüboğlu

Dilek Eyüboğlu

Mail: dilek.ekspres@gmail.com

Propaganda Adaleti

Mecliste oylanan yeni anayasa teklifinin ardından ülke olarak 2 ay gibi kısa bir sürede referanduma gidecek olmamız,  süreç olarak hem sıkıntılı hem de sert bir gündemle karşı karşıya kalacağımızın göstergesi gibi.

Bu referandum aslında anayasa değişikliği olarak isimlendirilse de Cumhurbaşkanlığı  adı  altında  Başkanlık Sistemi'nin oylanması mı? Değil mi? Vatandaş resmi tam olarak göremiyor. Adı ve içeriği ne olursa olsun mevcut durumdan farkı ne? Devlet ve vatandaş hakları olarak böyle bir düzenlemeye ihtiyaç varmıydı? vb..

Meclis, tansiyonu yüksek bir oylamanın ardından karar yüce milletindir diyerek sandığı işaret edip, ılımlı bir siyaset diline bürünmüş olsa da yapılan propagandalarda ince bir kutuplaştırma var.

Referanduma dair "evet" ve "hayırcıların" gereksiz sosyal çevre ve sosyal medya baskıları ile karşı karşıya gelmeleri referanduma kadar sürüp gidecek. Görünen köy kılavuz istemez..

Başta siyasi partiler olmak üzere kampanya propagandasında herkesin eşit şartlarda süreci tamamlaması gerekir.  Mesela propagandaya " Ülkeni Seviyorsan" diye başlarsan "çekimser" olan ya da "hayır" oyu kullanmayı düşünenler en başta vatan haini damgası yemekten korkar. Bir kısım seçmen bundan etkilenmese bile illaki etkilenerek bunu sandığa yansıtacak olanlarda olacaktır.

Mesela; oy pusulasında neden evet " Beyaz", hayır " Kahverengi".. Bu bir bilinçaltı yönlendirmesi değilmi? Beyaz ve Kahverengi algıda eşit oranda mı etkili?..

Ve diğer algı yönlendirmeleri vs.. Gerçekten ihtiyaç olduğu değerlendirilen değişikliklerin gerekli olduğu düşünülüyorsa seçmeni bu gibi zorlama veya yönlendirmeye ne gerek duyuluyor?.. 

Evetçi siyasi partiler savundukları tezlerin olumlu etkilerinin yanı sıra  olumsuz etkilerinin de olabileceğini, Hayırcı siyasi partilerin de aynı şekilde savundukları olumsuz etkilerin yanı sıra olumlu olabilecek etkilerini de açık yüreklilikle dile getirmesi gerekmez mi?.. Ucu açık konular yoruma dayanır.. Yorumda ise sınır yoktur. felaket senaryosu da yazılır mükemmeliyet senaryosu da.. 

Herkes kendi yazdığı senaryoyu savunursa döngüden nasıl çıkılır. Olumlu ve olumsuz etkiler ortaklaşa ortaya konulup olumsuz etki edecek veya yanlış güçlerin eline geçmesi ile belirli bir zümre veya kişiye imtiyaz ve çıkar sağlayacak ancak ülke ve vatandaş menfaatine uymayacak vb tereddüt edilen hususlarında önünü kapatacak ilave tedbirler konusunda uzlaşılabilse.. Kampanyalar hem evet hem de hayırcılar bakımından adaletli bir yaklaşımla anlatılmalı. Hayırcılar ve oyunda çekimser olanlar endişelerini rahatlıkla dile getirebilmeli.

Evet veya Hayır.. Neye göre? kime göre?.. Kaçımız medyada çarşaf çarşaf yayınlanan mecliste oylanan ve kabul edilen 18 lik anayasa değişikliği maddelerini okuduk..  Okuyanlar "ya birde mevcut maddelere bir bakayım neymiş ne oluyormuş" diye çıtayı bir tık daha yükseltti.. Değişikliğe uğrayan veya yeni eklenen maddelerin son halini kendince yorumlayıp ta "Hııııııı"  dedi.. Çok az bir kesim.. Çoğunluk ezbere "evet" veya "hayır" cı..

Başkalarının etkisiyle değil aklımızla fikrimizle evet yada hayır diyebilmek için önce lütfen okuyalım bu teklifin ne olduğuna bir bakalım kendi hür irademizle karar verelim.

Vatandaşın kanaati ve iktidar partisinin anketlerinde referandumdan evet çıkacağı görünüyor. Şu an için Cumhurbaşkanı’nın da desteğiyle evet çıkacağı kesin gözüyle değerlendirilse de sürprizlere gebe bir referandum süreci geçireceğimiz kesin. Umarım her şey yolunda gider, sorunsuz, sıkıntısız bir gündemimiz olur.

Sevgiyle kalın..

 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar