Mustafa Ünalan

Mustafa Ünalan

Mail: mustafaunalan@hotmail.com

Şeytan Arabozucudur

"Güzel söz" ya da "en güzel söz" Allah'a çağıranın ve kendisinin göğsünü gere gere Müslüman olduğunu söyleyenin sözüdür: "İnsanları Allah'a çağıran, iyi iş yapan ve 'Ben Müslümanlardanım' diyenden kimin sözü daha güzeldir?" (Fussilet, 33). İşte "En güzel söz nedir?" sorusuna verilecek cevaplardan biri de budur.

Ayetteki en güzel sözden kasıt, beynin ve gönlün içindeki güzelliklerdir. Yüce Allah bu emriyle insanın içindeki güzelliklerin topluma mal olmasını gündeme getirmektedir."Sonra şeytan aralarını bozar. Çünkü şeytan, insanın apaçık düşmanıdır" (İsra, 53).Ayetin bu kısmını dikkate alarak "en güzel sözün" ne anlama geldiğini anlayabiliriz. Araya şeytanın girip insan ilişkilerini bozamadığı, onun bu etkinliğini ortadan kaldıran söze, en güzel söz denmektedir. Şeytanın işi, insanların arasını bozmak, aralarına fitne sokmaktır. Şeytanın vesvesesi ve bozgunculuğu, en güzel sözün bulunduğu yerde etkin olmamaktadır. İnsanların arasına düşmanlığın girmesini önlemenin yolu, en güzel sözü, yani en güzel düşünceyi ifade etmekten geçmektedir.

Şeytan insanların arasına güzelliklerin bulunmadığı eşikten girmektedir. İnsanlar, şeytanın bu sızma faaliyetini, en güzel sözü söyleyerek engelleyebilirler. Bir bakıma en güzel söz, insanlar arasındaki sağlıklı ilişkilerin bozulmaması için bir ön tedbir olmakta; koruyucu sağlık hizmetleri gibi, koruyucu sosyal ilişkileri ve şeytan, insanların arasını bozmadan bir ön tedbir olarak en güzel sözü söylemeyi gündeme getirmektedir. Şeytanın bozgunculuk virüsü insanlar arasına girmeden, doğru düşünceyi ve doğru inancı kelimelerle topluma ve insanlığa yaymak gerekiyor. Yanlış düşünce, yanlış inanç, şeytanın düşmanlık virüsünün ürediği yer olmaktadır.

"En güzeli söylemek", en güzeli kitabına, makalesine, basınına yansıtmak anlamına da alınmalıdır. Söylenen ağız, zamanımızda çok çeşitlenmiştir. Basın da, televizyon da, bilgisayar da, kalem de hep birer ağız olmuşlardır.İşte bu ayetler, bütün bu konuşan vasıtaların en güzelini söylemesini emretmekte ve bir basın ahlakının zorunluluğuna işaret etmektedir.

Basın ahlakı ve bunun oluşturacağı basın hukuku, en güzelin söylenip yazılması ilkesi etrafında teşekkül etmelidir. Bu ahlak ve hukuk, özgürlükleri engelleme doğrultusunda değil de, en güzeli söyletmek, yaymak ve düşmanlıkları önlemek doğrultusunda olmalıdır.İnsanları inciten, düşmanlıkları körükleyen, sosyal dengeleri bozan, erdemleri, değerleri yaralayan vesveseleri ortadan kaldırma yönünde olmalıdır. Şeytanın vesveselerini daha uzaklara taşımayı durdurma amacını gütmelidir.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar