Mustafa Ünalan

Mustafa Ünalan

Mail: mustafaunalan@hotmail.com

“Şiddet Tanrı’nın Ve Ruhun Doğasına Aykırıdır” Öyle Mi?

Şiddet Tanrı’nın ve ruhun doğasına aykırıdır” öyle mi? Bir Batılı kilise uzmanı (K. T. Ware) öyle der: “Zulüm Hıristiyan tarihinin kalıcı gerçeği oldu?” Onun için mi, 60 milyon insan canına mal olan iki dünya savaşını da dindaşlarınız çıkardı? İlk atom bombasını dindaşlarınız attı. Soykırım sözcüğünü dünya lügatlerine dindaşlarınız armağan etti. Neo-Con saldırganlığına onun için mi sesiniz çıkmıyor? Onları yaratan Tanrı’nın doğası “değişik” mi?

Akla göre davranmamak Tanrı’nın doğasına zıttır”, öyle mi? Bu söz, Teslis gibi, hiçbir aklın almayacağı bir dogmanın mucidi olan Kilise’nin babasını ait? Hem bir ruhaninin aklı ve Grek felsefesini Hıristiyan Tanrı inancının temeline yerleştirmesi, ne kadar sağlıklı? Bu, hangi bilinçaltının eseri acaba? Hem, hangi Tanrı’nın doğasına? Bir olan mı, üç olan mı? Baba’nın mı, Oğulun mı, Kutsal Ruhun mu, hepsinin mi, her birinin mi, hiçbirinin mi?

İslam’ın Tanrı inancını Kur’an’dan öğrenmek yerine, Papa, üçüncü sınıf, o da yalan yanlış yapılmış alıntılardan mı öğrenmeli? Vatikan’daki İslam uzmanlarına kıran mı girdi ki, Papa İslam’ın Allah tasavvurunu Kur’an yerine şaz görüş sahibi kelamcılardan öğreniyor? İslam’ın Allah tasavvuru ne mutlak tenzihçi, ne mutlak teşbihçidir. Denge yoludur. Kur’an bir yanda “Hiçbir şey O’nun misli gibi değildir” derken, öte yandan “O her an hayata müdahildir” der.

Bir yanda “O onların (müşrikçe) tanımlamalarından aşkındır” derken, öte yanda “Biz kulumuza şah damarından daha yakınız” buyurur. Hem, İbn Hazm “mutlak tenzih” doktrininden daha çok, lafızcı yaklaşımı gereği, Kur’an’da Allah için sıfat kullanılmadığı gerekçesiyle “sıfat”ı reddeder, İlahi Esma’yı değil. Bu da ayrı bir cehalet.

Hepsinden öte, Papa’nın alıntılardan müteşekkil konuşması masum bir felsefi tartışmaya indirgenemez. Hele şu küstahça iftiralar ortadayken: “Hadi bana Muhammed’in yeni olarak ne getirdiğini göster! Bu konuda kendisinin vaz ettiği, dini kılıç ile yayma emri gibi kötü/şeytani ve insanlık dışı şeylerden başka bir şey bulamazsın”.

Papa, gelen tepkiler üzerine, “alıntıların içeriğini paylaşmıyorum, onlar benim düşüncemi yansıtmıyor” açıklamasını yaptı.

Soru şu: Papa’lar yalan söyler mi?

Papa, tüm dünyanın yüzüne baka baka yalan söylüyor. Zira bu alıntıları niçin yaptığını ifade ederken, aynen şöyle diyor: “B u (alıntılar) beni çok etkiledi ve de bunu konuya ilişkin düşüncelerim için bir kalkış noktası olarak kullanacağım.”

Hıristiyan ilahiyatında Papa’nın sözü Tanrı’nın sözü mesabesindedir. İyi de; yalan söylemek, “Tanrının” doğasına aykırı değil midir dersiniz?

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar