Uzman Psikolog Hicran Akçay

Uzman Psikolog Hicran Akçay

Mail: hicranakcayy@gmail.com

Sınav Kaygısı

Sınav kaygısı, öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine sebep olan yoğun kaygıdır.

Çoğumuz sınavlardan önce ve sınav esnasında gerginlik ve heyecan hissederiz. Bu beklenilen bir duygudur. Sınav kaygısı da sınava hazırlanmamız için motive olmamızı, sınav sırasında sınavı başarmaya yönelik isteğimizin olmasını sağlar.

Ancak aşırı yoğunlaştığı zaman öğrenilen bilgilerin sınav sırasında kullanılmasına engel olup, başarının düşmesine sebep olabilir Bu yüzden kaygıyı kontrol etmek, sınavda göstereceğimiz performansımız açısından önemlidir.

Sınav kaygısı ile baş etmek için yapılacaklar nelerdir?

Sınavdan bir- iki gün önce çalışmayı bırakın. Bedensel ve zihinsel olarak yorulmayacağınız, sizi mutlu edecek, rahatlatacak aktivitelerle ilgilenin. Sevdiğiniz kişilerle vakit geçirerek stres atın.

Çevrenizdeki insanlarla, arkadaşlarınızla, ailenizle sınavı ve sonuçlarını konuşmayın.

Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın.

Sınavdan önce alkol veya doktor kontrolü olmadan herhangi bir ilaç kullanmayın.

Beslenmenize dikkat edin. Sınavdan bir-kaç gün önce karnınızı ağrıtacak, bağırsaklarınızı bozacak yiyecekler yememeye özen gösterin.

Sınavdan önceki gece ılık bir banyo yaparak uykuya dalın. Gevşemenize ve derin uyumanıza yardımcı olur. Ne kadar iyi dinlenmiş olursanız sınavda dikkatinizi toplama ve hata yapmama olasılığınız o kadar artar.

Sınav anında dikkatinizi sınav sonucuna değil sorulara vermeye çalışın. Kaygının nedenlerinden biride sınava değil sonuca odaklanmaktır.

Anne Babalar Sizin İçin

Çocuğunuzun bireysel yeteneklerini ve farklılıklarını iyi tanıyıp, ondan yapabileceğinden fazlasını beklemeyin.

Çocuğunuzun zekâsını veya kişiliğini sınavlarla ölçme yanlışlığına düşmeyin.

Çocuklarınızı kendi beklentileriniz ve hırslarınız doğrultusunda zorlamayın. Çocuklarınızın herkesten farklı bir kişiliğe ve potansiyele sahip olduğunu unutmayın.

Çocuğunuzun yaptıklarını yetersiz görmek yerine; yapılanları takdir edip, yapılması gerekenleri ise yeni hedefler olarak belirleyin.

Olumsuz eleştirilerden ve etiketlemelerden kaçının.

Çocuğunuzun kaygılarını sizinle paylaşmasına fırsat tanıyın. Sizden neler beklediğini, ona nasıl yardımcı olabileceğinizi sorun.

Çocuğunuza sınavın akademik bilgiyi ölçmek için yapıldığını, kazanmak kadar kaybetmenin de yaşamın doğal bir parçası olduğunu hatırlatın.

Ve en önemlisi çocuğunuzu her koşulda sevdiğinizi sözleriniz ve davranışlarınızla belli edin.  Çocuğunuz sizin için değerli ve önemlidir.

Unutmayalım ki, sınavlar geçicidir.

Önemli olan çocuklarınızın ruh sağlığı ve sağlıklı aile ilişkileridir.

Sınava girecek tüm öğrencilere başarılar dilerim.

 

-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar