Uzman Psikolog Hicran Akçay

Uzman Psikolog Hicran Akçay

Mail: hicranakcayy@gmail.com

Yeni Bir Okula Merhaba

Okul çocukların hayatındaki en önemli sosyal ortamlardan bir tanesidir. Anılarımızın çoğunu okullarda yaşadıklarımız oluşturur. Bu yüzden çocuklarımızın okullarını belirlemekte, okullarını değiştirme kararını almamız gerektiğinde çok zorlanırız.

Çünkü bu konudaki seçimlerimiz çocuklarımızın geleceği için çok önemlidir. Öğrencinin, özellikle bir öğretim kademesi tamamlanmadan başka bir okula kaydettirilmesi ya da dönem ortasında yapılan değişiklikler çocuk için zorlayıcı olacaktır. Bu yüzden bu tip okul değişikliklerinin üzerinde önemle durulması gerekir.

Çocuklar Okul Değişikliklerinde Neler Yaşayabilirler?

Öğrenci yeni ortamı anlamaya çalışırken normal şartlar altında dışadönük, konuşkan olmasına rağmen arkadaşlarına çekingen, içedönük bir öğrenci izlenimi verebilir. Yeni gelen öğrencinin, eski öğretmeni ile yeni öğretmeninin yapısı arasındaki farkları öğrenebilmesi zaman alabilir. Bu öğrenme döneminde bazı iletişim kazaları, yanlış anlamalar ve yanlış anlaşılmalar yaşanabilir. Her öğrencide bu belirtilenler farklı düzeylerde yaşanabilir. Okul değişikliğinden hemen sonra öğrencinin okula gitmek istememesi, eski okulunu ve arkadaşlarını özlediğini söylemesi, sabahları uyanmakta zorlanması, ilk zamanlarda eskiye oranla akademik başarısının düşmesi olasıdır.

Yeni Bir Okula Başlayan Çocuk İçin Neler Yapmalı?

Okul değişikliği kararı kesinleştikten sonra yapılacak en önemli şey, çocuğu yeni ortamına ve karşılaşabileceği zorluklara hazırlamaktır. Çok sık okul değişikliği yaptığınızda, çocuğunuza sorunlarını çözmek yerine sorunlardan kaçmayı öğretirsiniz.

Örneğin yeni okulunda yaşadığı aslında normal olan zorluklardan sonra da size gelip, tekrar okulunu değiştirmenizi isteyebilir. Her okulun, öğretmenin kendine özgü farklılıkları söz konusudur. Uyulması gereken kurallar, farklı bir fiziksel ortam, farklı dinamiğe sahip arkadaş ilişkileri, alışmış olduğundan farklı öğretmenler ve buna benzer daha birçok değişiklik.

Çocuğunuzun okulla ilgili anlatmak istediği her şeyi dinleyin. Hatta olabilecek olumsuz duygularını da ifade etmesine izin verin.

Bu önemli dönemde onu, başka olumsuz yaşantılardan veya büyük değişikliklerden uzak tutmaya çalışın. Okul sistemine uyum sağlamaya çalışan çocuğunuzun verimli öğrenebilmesi için, yatış ve kalkış saatlerine dikkat edin. Olası sorunların uyum sürecinde normal ve geçici davranışlar olduğunu unutmayın ve çocuğunuza normal olduğunu htirin.

Kaygılarını paylaşın ve anlayışlı olun. Eski okulu ve arkadaşlarını istediği zaman görebileceği konusunda rahatlatın. Okula düzenli devam etmesi konusunda kararlı olun.

Unutmayalım ki çocuklar hangi öğrenim kademesinde olursa olsun çok geçerli bir neden yoksa başladıkları öğretmen, okul, arkadaş çevresiyle devam etmesi uygun olacaktır.

 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar