Ağzınızın Suyu Akacak! Aksaray'a Özgü 12 Popüler Lezzet

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ağzınızın Suyu Akacak! Aksaray'a Özgü 12 Popüler Lezzet
Tarihiyle, kültürüyle ve bulunduğu konum itibariyle büyük bir öneme sahip olan Aksaray, sahip olduğu lezzetleriyle de adından söz ettiriyor. Aksaray'ın en popüler lezzetlerini biliyor musunuz? Ağzınızın suyu akacak! İşte Aksaray'a özgü 12 popüler yemek...

Anadolu kültürünün beşiği, bulunduğu konum itibariyle Türkiye'nin tam kalbinde bulunan Aksaray, mutfak kültürüyle de oldukça geniş bir lezzet yelpazesine sahip. Peki siz Aksaray'ın en iyi lezzetlerini biliyor musunuz? Sizler için Aksaray'ın en iyi lezzetlerini paylaşıyoruz. 

Sıkma

Aksaray mutfağı dedik mi akla hemen sıkma geliyor. El açması lavaşların arasında tereyağı, taze çökelek ve peynirin bulunduğu bir lezzet şöleni olan sıkma, kahvaltının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Zevke göre isteyen üzerine biber ya da maydanoz ekleyerek de tüketebiliyor. 

Kapak Böreği

Kapak böreği, incecik açılan hamurun içine yağlı peynir ya da çökelek, süzme yoğurt, yumurtadan oluşan iç harcın eklenmesiyle oluşur. 

Karıştırma

Menemen seviyorsanız buraya dikkat! Soğan, salça, domates ve yeşil biberin çırpılmış yumurta ile buluşması ile ortaya çıkan karıştırma, kuru ekmekler ile mükemmel bir ikili oluşturuyor. 

Bamya Çorbası

Yağlı kuşbaşı kuzu etiyle yapılan bamya çorbası; besleyici oluşuyla, mideyi bayram ettiren tadıyla kesinlikle adından söz ettiriyor. Soğan, domates, kuyruk yağı, sade yağ ve limon suyu, kuzu eti ve bamyadan oluşan bu çorba, tadına bakanı hemen kendisine çekmeyi başarıyor.

Mantarlı Bulgur Pilavı

Bir bulgur pilavı ne kadar popüler olabilir ki diye düşünebilirsiniz. Ancak Aksaray mutfağının bulgur pilavı, mantarın birleşimiyle damakta inanılmaz bir tat bırakıyor. Pilav seviyorsanız, mantarlı bulgur pilavını mutlaka denemelisiniz.

Aksaray Tava

Aksaray Tava, bir tadanın bir daha hafızasından çıkaramayacağı bir lezzet. Kuzu eti, domates, biber, sarımsak ve defne yaprağı gibi lezzetlerle yapılan bu yemek, kuyruk yağının eklenmesiyle adeta bir şölen vaat ediyor. Toprak çanakta ve meşe odununda pişirildiği için efsane bir lezzete sahip olan Aksaray Tava, bölge halkının en sevdiği lezzetlerin başında geliyor.

Papara

Aksaraylılar bayat ekmeği çöpe atar mı hiç? Bayat ekmekleri değerlendirmenin en lezzetli yolu olan papara; su, sebze ve kıyma ile birleştirilerek tüketilir. Soğan, salça, çökelek ya da peynir ile harmanlamış bir sosla harika bir atıştırmalığa dönüşür.

Dolma Mantı

Dolma mantı, baklava dilimi şeklindeki yufkaların lezzetli iç harç ile buluşması ile ortaya çıkan bir lezzet. O kadar ince bir yufka kullanılır ki dikkatli baktığınızda belki karşıyı bile görebilirsiniz. Bu yufkaya kıymalı bir harç konulur ve sonrasında sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı sos ile birlikte servis edilir.

Ayva Dolması

İçi oyulmuş ayvaların kıymalı iç harç ile doldurulması yapılan lezzettir. Nar ekşisi ve tereyağı ile servis edilir. Dolmanın içerisinde kıymadan başka; küp küp doğranmış soğan, tereyağı, dövülmüş ceviz, pekmez, karabiber ve tuz yer alıyor. Son bir dokunuş olarak üzerine dereotu serpiştirilir.

Soğan Dolması

İçi kıymalı iç harç ile doldurulmuş soğanların lahana ile sarılarak pişirilmesiyle ortaya çıkan soğan dolmasında; kıyma, soğan, salça, pirinç, nane, kekik, maydanoz ve sıvı yağ bulunur.

Dolaz

Un helvasına benzerliği ile dikkat çeken dolaz; un, su, tuz ve taze kaymak ile yapılır. Servis öncesi dökülen tereyağı ile lezzetini nirvanaya çıkan dolaz, şekersiz olarak hazırlanır. 

Sarığı Burma (Katmer)

Sarığı burma ya da katmer olarak adlandırılan bu tatlı, nar gibi kızaran yufkaların şerbet ile buluşarak efsane bir lezzete dönüşmesi ile ünlüdür. Haber: Harun Atalay


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kadınlar Günü’nde Şehit Anneleri BuluştuÖnceki Haber

Kadınlar Günü’nde Şehit Anneleri Buluştu

"Halkımız Bizleri Kucaklıyor Ve Aksaray Hayalimize Destek Veriyor"Sonraki Haber

"Halkımız Bizleri Kucaklıyor Ve Aksaray...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar