Aksaray Boşanmanın En Çok Görüldüğü İkinci İl Oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
 Aksaray Boşanmanın En Çok Görüldüğü İkinci İl Oldu
Aksaray’da ocak ayından itibaren 8 ayda 1529 kişi boşandı. İzmir’den sonra Türkiye’de en çok boşanma oranına sahip olan Aksaray’da vatandaşlar ve uzmanlar ise çiftlerin boşanmasındaki en büyük etkenin geçim sıkıntısı olduğunu dile getirdi.

 Aksaray’ın boşanma oranıyla Türkiye’de 2’nci sırada yer alması hakkında kentte yaşayan vatandaşlar düşüncelerini dile getirdi. Vatandaşlar boşanma kararlarında geçim sıkıntısının büyük etkisi olduğunu belirtti.  Aileler ekonomik sıkıntı çektikçe aralarındaki bağların koptuğunu belirten Profesyonel Yaşam ve Eğitim Koçu Damla Altuğ, “Birinci sebebi ekonomik kriz. Aileler geçim sıkıntısı çektikçe bağları kopmaya başlıyor. Aslında bizler pandemiyi çok rahat atlattığımızı düşünsek pandemi de bize geçim derdine yol açtı. Evde çok vakit geçiren çiftler, eşlerinin hiç tanımadıkları huylarını görmeye başladılar. Boşanma da aynı evlenme gibi doğal bir durum ama bu süreçte en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden bir tanesi evlatlarımız. Küçük çocuklarımızın bu durumdan en az hasarla nasıl çıkabileceklerini biraz daha dikkat etmemiz gerekiyor. Çocuklar her şeyin farkındalar ve bu durumdan çok fazla etkileniyor” dedi.

“Görev Paylaşımı Yapmamız Gerekiyor”

Çocukların az etkilenmesi için profesyonel yaşam koçları, psikologlar hatta iyi bir pedagog destekleriyle bu sürecin normalleştirilmesi gerektirdiğini belirten Altuğ, “Onlara en hassas en az bir şekilde bu durumu kabul ettirmek gerekiyor.  Daha önce çiftler arasında geçim derdine yol açacak durumlar daha az boyuttaydı. Ekonomi git gide kötüleşince bu sefer alım gücü de zayıfladı ve bu nedenle her istenilen şeyler alınamamaya başladı. O yüzden geçimsizliğin en büyük problemlerinden biri de bu olmaya başladı. Boşanmayı en aza indirgemek için görev paylaşımı yapmamız gerekiyor. Biraz daha kadın erkeğin eşit olup çalışabildiği durumları ortaya sunmamız gerekiyor. Çünkü eve tek bir gelir kaynağı yeterli gelmiyor ve evde tek bir gelir kaynağı olunca da bu sefer evdeki istekler artmaya başlıyor tamamen bu durum kötüye gitmeye başlıyor” açıklamalarında bulundu.

“Ekonominin Bittiği Yerde Maalesef Mutluluk Azalmaya Başlıyor”

Aksaray’ın İzmir’den sonra boşanma oranlarında 2’nci sırada olduğunu belirten Avukat Esra Çalışkan da sözlerini şöyle sürdürdü: “8. aydayız 4 aile mahkemesi var. Aksaray’da şu an 1529 dava görüldü. Bu çok ciddi bir oran. Aksaray’ın nüfusuna baktığımızda 300-400 bin arası 1529 boşanma davası ilk 8 ayda çok ciddi bir oran. Aksaray’da boşanmada İzmir’den sonra ikinci sıradaki yerini koruyor. Çiftlerimiz genellikle ekonomik nedenlerden dolayı boşanıyorlar. İlk nedenlerden bir tanesi ekonomik, ikincisi ise ilgisizlik ve aşırı haller. Her şeyin aşırısı evlilikte boşanma sebebi. Aşırı kıskançlık olduğu gibi aşırı rahatlıkta boşanma sebebi. Üçüncü neden ise sosyal medya. Bu çok gündemde. Çünkü aldatılmaların genelde işlev gördüğü alanlar sosyal medya üzerinde.  Günümüz ekonomik krizi buna etkendir. Maalesef ekonomik krizin etkisi çok fazla. Çocuk sayısı arttıkça evde boşanma nedeni de artıyor çünkü huzursuzlarının nedeni ekonomi oluyor. Ekonominin bittiği yerde maalesef mutluluk azalmaya başlıyor. Çünkü her şey buna dayalı durumda” dedi.

“Gençlerin Bu Konuda Eğitim Alması Gerekiyor”

Konu ile ilgili görüşlerini paylaşan vatandaşlardan Şevki Yön, “Gençlerin tahammülü yok. Bu noktada maddi konularda yaşanan sıkıntılar da devreye giriyor. En ufak bir şeyde hemen ayrılma kararı alınıyor. Evlilikte her iki tarafın da karşılıklı zorluklara göğüs germesi gerekiyor. Bugün birbirlerini sevip, birkaç ay sonra ayrılmak istiyorlar. Gençlerin bu konuda eğitim alması gerekiyor” dedi. 

Boşanma kararında birden fazla nedenin etkili olduğunu söyleyen vatandaşlardan Emine Dinç, “Genellikle sosyal medya, aldatma, ekonomi, şiddet birçok sebepten boşanıyorlar” derken Ebru Aslan ise boşanmaya sosyal medya kullanımı ve ekonomik krizin neden olabileceğini söyledi. Hayat pahalılığı ve sosyal medya kullanımının evlilikleri olumsuz etkilediğini ifade eden Ali Ayhan: “Gençler iki günde tanışıyor, üçüncü günde boşanıyor. Hayat pahalılığı var. Ayrıca insanlar sosyal medyaya çok giriyor artık her şey sosyal medyada da gelişiyor. Ekonomik hayat çok pahalı. Gençlerin artık kendisine gelmesi gerekiyor bu kadarı başı boşluk” dedi.

“Ben Oğlumun Nişanını Yaptım Ama Korkuyorum”

“Geçim sıkıntısından boşanıyorlar” diyen Aksaraylı vatandaş Seyfettin Ağırbaş ise “Gençler severek evleniyor ama 6 ay sürmüyor. Para kazanamadıkları için evi geçindirme konusunda sorun yaşanabiliyor. Ben 45 yıldır evliyim şimdiki gençlere akıl fikir diliyorum. Ben oğlumun nişanını yaptım ama korkuyorum. Allah hayırlısını versin” ifadelerini kullandı. Şevval Taşpazar da “İnsanların birbirine tahammülü yok. Ekonomik krizin etkisi var. Bu insanları psikolojik olarak etkiliyor. Biraz da agresif bakmalarına sebep olabiliyor. İnsanların biraz daha pozitif ve saygılı olmasını öneriyorum” açıklamalarında bulundu. Haber: Kemal Onur Atalay


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Jandarma Kayıp 2 Dağcıyı BulduÖnceki Haber

Jandarma Kayıp 2 Dağcıyı Buldu

İYİ Parti’den İlk Milletvekili A. Adayı Açıklaması Orhan Aydın’dan Sonraki Haber

İYİ Parti’den İlk Milletvekili A. Adayı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar