Aksaraylı Sanayi Esnafı: “Parası Olanlar Katladı Gitti Olan Küçük Esnafa Oldu"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aksaraylı sanayi esnafı, CHP'li heyete ekonomik krizden kaynaklı yaşadığı zorlukları anlattı. Bir esnaf, "Hayatta her şey ekonomiye bağlı benim ekonomim iyi olursa harcarsın, zaten parası olanlar katladı gitti olan arada küçük esnafa oldu, zengin parasını katlıyor​​​​​​​" dedi.

 Aksaray CHP İl Başkanı Hacı Ali Keleş, Merkez İlçe Başkanı Ayfer Zengin, Milletvekili Aday Adayı Ali Abbas Ertürk ve Talat Karaağaç Aksaray’da TOKİ’nin yaptığı yeni sanayi esnafını ziyaret ederek, sorunlarını dinledi. 

Düzen Düzen Değil, Perişanız

Aksaraylı sanayici esnaf, "İmzalar atıldıktan 5 sene sonra dükkanları teslim aldık. Dükkandan memnun değiliz, perişanız. Borçları taksit ödüyoruz verdiğimiz para boşa gidiyor aynı yükseliyor. Dükkanın içine 70 bin lira harcadım. Sadece masrafına 70 bin lira masraf yaptım. Bilmiyorum abi düzen düzen değil, hayırlısı bakalım. Açık konuşurum bu gidişle düzen düzen değil değiştirmek lazım bir muhtar 10 sene yapamaz ki denemek lazım, bir de değişik birisi olsun bir de bunu deneyelim buna bakalım. Bu yolu nasıl seçiyor, onu da değiştiririm olmazsa" dedi.

Kapılar Çok Düşüyor, Bizim Burada Her Şey Emnaet

Dükkanda sıkıntılar yaşandığını söyleyen başka bir sanayi esnafı da, "Bir buçuk aydır buradayız, kapılarda sıkıntı vardı yapıldı işte ama mecbur kendimiz yaptık. Bir kişiyle kapatamıyoruz ki kapıyı en son arkadaşın üstüne düştü yan tarafta, kapılar çok düşüyor. Bizim burada her şey emanet. İleride çaycı var onun duvarı sallanıyormuş, eksper çağırmışlar eksper tahta çakmış o duvarın kısmına. Şu duvar sallanır mı? Ben şimdi motor asacağım yukarıya calaska bağlayacağım yok, sistem bozuk. Üst yok bir şey yok yazıhane yok" ifadelerini kullandı.

Parası Olanlar Katladı Gitti Olan Küçük Esnafa Oldu

Başka bir sanayi esnafı, "Malzemeye yetişemiyoruz, bir yıl içerisinde yüzde yüzü geçti metresi 10 liraydı şimdi 15-20 lira en kötü şartta artı malzeme yok adam satma taraftarı değil. Önceden toptancı geliyorduk evrakla mal veriyordu şimdi peşin parayla alamıyoruz. BAĞ-KUR ödüyoruz abi zar zor. Ödeyemezsen çocuk gidiyor ilaca yetişemiyoruz bu sefer. Kimi taraf memnun kimi taraf ızdırapta vatandaşı biliyorsun yüzde elli, elli bölünüyor. Gerçekten esnaf zor durumda politikadan ziyade siyasetten ziyade hepimizin yaşadığı bir şey var araba, ev almak hayal oldu. Ekonominin savunulacak bir yanı kalmadı artık ekonomi herkesin gördüğü gibi, savunan da yalan söyler. Hayatta her şey ekonomiye bağlı benim ekonomim iyi olursa harcarsın, zaten parası olanlar katladı gitti olan arada küçük esnafa oldu, zengin parasını katlıyor" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Her Altı Ayda Bir 25 Bin Lira Zam Geliyor O Da Bizi Baya Bir Etkiliyor

Başka bir sanayi esnafı, sürekli zam gelmesinden dert yanarak, şunları söyledi: 

"Dükkan kira değil, aldık ama ödeyemedik biraz sıkıntılar var. Buraya alışmaya çalışıyoruz müşteriler daha tam alışmadı biz kendimiz alışamadık burası açık alan olduğu için soğuk oluyor. Peşin para ödeseydik indirim oluyordu ama denkleyemedik. Ödediğimiz paralar her altı ayda bir zam geliyor  faiz değişiyor her altı ayda bir faiz işliyor taksiti ödüyoruz faizi ödeyemiyoruz. 180 bin liraya dükkan aldık 205 lira gözüküyor borcumuz şu an yatırdığımız 30 ay para var o öldü 1600 lira yatırdık onlarda öldü 180 bin liraya dükkan aldık 205 bin lira borcumuz çıkıyor yatırdığımız paralar hep gitti. Her altı ayda bir 25 bin lira zam geliyor o da bizi baya bir etkiliyor.”

Dükkana 600 Bin Lira Para Harcadım

Başka bir sanayi esnafı: “Burada üç duvar yapıp bırakmışlar başka bir şey yok. Ne üst kat var, ne o var, ne bu. Hiç bir şey yok sadece dört duvar, o da dükkan, dükkan değil yukarısı akıtıyor, kapılar desen öyle hiç bir şey yok yani. Şu anda 600 bin lira para harcadım." dedi.

Şu Dükkanlara Bak Hayvan Mandırası Gibi Aynı

Başka bir sanayi esnafı, "Geçen AK Parti Milletvekili Cengiz Aydoğdu geldi dükkanıma ben 'buyur abi ne parça lazım?' dedim 'beni bilmedin mi?' dedi. Sen kimsin seni bileceğim, dükkanıma günde bir sürü müşteri geliyor. Herkes benim gibi tepki gösterse olur ama herkes yalaka olmuş herkes şakşakçı olmuş. Bir şey yok, git Meclis'te el kaldır başka bir şey yok. Hastaneden haberin yok, yoldan haberin yok, hiç bir şeyden haberin yok. Sahipsiz Aksaray. Şu dükkanlara bak hayvan mandırası gibi aynı. Geçen MHP Siirt il başkanı geldi burada arabası kalmış bana dedi ki 'İl başkanı milletvekilinden forslu olur, bizim Siirt’e böyle dükkanlar yapsınlar bunların kolunu bacağını kırarım diyor.' Orası memlekette burası değil mi abi? Şuraya baksana adam 500 bin liraya dükkan aldı 500 bin lira içine para harcadı. Kapı yok, tavan yok, pencere yok. Olmaz böyle bir şey. Eli dosyalı bir adam geldi 'ben TOKİ'den geliyorum buranın ne eksiği var?' Deveye demişler ki 'boynun neden eğri' 'Buranın neresi düzgün?' dedim. Adam dedi ki 'biz yaptık' adam akıllı yapsaydınız o zaman. Yazık bu millete vallahi yazık. Aksaray’da parti gözetmeyeceksin, iş yapacak adam lazım. Buradan büyük bir rant sağlandı, bizim kooperatife yer verilmedi çok büyük rant döndü. Diyarbakır’a bir sanayi yapmışlar bal dök yala orası memleket de burası değil mi? Biz insan değil miyiz? diyerek tepki gösterdi. Haber: KEMAL ONUR ATALAY


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İnternet Haber Siteleri İçin 1 Nisan’da Yeni Bir Dönem BaşlıyorÖnceki Haber

İnternet Haber Siteleri İçin 1 Nisan’da...

Avşar’dan, Lidere Hayat ÖpücüğüSonraki Haber

Avşar’dan, Lidere Hayat Öpücüğü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar