Aksaraylı Süt Üreticisi Murat Sert: Böyle Devam Ederse 2 Yılı Geçmemek Şartıyla Hiçbir Üretici Kalmayacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aksaraylı Süt Üreticisi Murat Sert: Böyle Devam Ederse 2 Yılı Geçmemek Şartıyla Hiçbir Üretici Kalmayacak
İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, İl Başkanı Cumali Asal ve İYİ Partili yöneticiler ile birlikte İncesu Köyü'nde süt üretimi ile ilgilenen Murat Sert’i dinledi.

 Üretici Murat Sert, "70 bin TL bir yatırım yapıp bir tane hayvan aldığımız zaman ayda bin lira kazansak 70 ay yapar, ayda 2 bin TL kazansak 35 aylık bir sürecin geçmesi gerekiyor ki hayvana yatırdığımız parayı alabilelim. Peki biz bu 35 ay içerisinde ne yiyip içeceğiz?" dedi. 

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel ve partili yöneticiler, İncesu Köyü'nde süt üreticisinin sorunlarını dinledi.

Peki, Biz Bu 35 Ay İçerisinde Ne Yiyip İçeceğiz?

Aksaray İncesu Köyü'nde mandırası olan Murat Sert, "120 tane hayvanımız var. Burası süt üretim çiftliği. Benim çiftliğimin maliyet ortalaması hayvan başı süt verimine baktığımız zaman, ortalama 16 litre. Hayvanlarımızın süt ortalaması 18-20 litre. Böyle olunca şu anki süt fiyatını 12 lira baz aldığımız zaman 11,75 liraydı en son, bu ay için 12 lira bandında olmasını hedefliyoruz. Bu şekilde, şu an için para kazanır yalnız bir ay sonrasını bilemiyoruz. Sayın cumhurbaşkanımızın 15 gün önce kesim fiyatlarını sabitlediği yönünde bir açıklaması olmuştu. Aradan daha 10 gün geçmeden 15 TL zam geldi. Böyle olunca bizim 12 liradan kazanacağımız para uçup gitmiş oldu. Bizim sorun yaşamamızın sebeplerinden en önemlisi tarım politikasının düzenli olmaması. Şu an ülkemizin tarım ve hayvancılığının gelmiş olduğu nokta her ne kadar para ediyor olarak gözükse de sütün pahalandığı, hayvanların pahalandığı gibi gözükse de bu bizim aleyhimize olan bir durum. Çünkü işletmemize bir gebe düve alalım dediğimiz zaman 50-70 bin TL arasında. 70 bin TL bir yatırım yapıp bir tane hayvan aldığımız zaman ayda bin lira kazansak 70 ay yapar, ayda 2 bin TL kazansak 35 aylık bir sürecin geçmesi gerekiyor ki hayvana yatırdığımız parayı alabilelim. Peki biz bu 35 ay içerisinde ne yiyip içeceğiz? İşletmemizin girdileri, elektrik faturam geçen yıl 2 bin TL gelirken şu an 7-8 bin TL geliyor. Öyle olunca girdilerimiz çok yükseldi. Hayvancığımızı benden sonra bu ufaklığın yapma hedefi ve düşüncesi kesinlikle olmaz" dedi.

Böyle Devam Ederse Hiçbir Üretici Kalmayacak

Devletin tarım politikasını sürdürülebilir hale getirmesi gerektiğini belirten Sert, açıklamalarına şöyle devam etti: 

"Bugün yurt dışından bir ithal düve getirdiğimiz zaman 6 aylık gebe bir düvenin yurt dışından alım fiyatı 2.600 euro. Bütün masraflarla beraber bizim ülkemize, işletmemize girdisi 60-70 bin TL. Bizim ülkemizde en ağır gebe 50-60 bin TL, böyle olunca devletimizin et ırkı hayvan ithal etmesi bizim gibi üreticilerin yok olmasına sebebiyet verir. Bu şekilde devam etmesi durumunda fazla değil, 2 yılı geçmemek şartıyla hiçbir üretici kalmayacak. Artık 15-20 TL’ye süt bulamayacaklar ve bunu Ahmet, Mehmet amcadan değil yabancılardan alacaklar. Bir an önce siyasetçilerden istiyoruz ki sürdürülebilirlik esasına dayalı altı aylık, bir yıllık plan yapabileceğimiz bir şekilde tarım politikası uygulayıp bizim hayvancılık sektörünü devam ettirebilmemizi sağlayacak politikalar getirmesi.

Küçük İşletmeler Olmazsa Sürdürülebilirlik Olmaz

Avantajım şu, ben direkt sütü fabrikaya veriyorum 1.5 TL’ye fazla satabiliyorum. Ben yemi direkt fabrikadan almıyorum, torbasını da 20 TL aşağıya alabiliyorum. Yalnız köyde 10 tane ineği olan bir insanın bunu yapma şansı yok. Bu arkadaşlar sadece boş kalmamak için hayvancılık yapıyorlar para kazandıkları için değil. Hangi profesör gelirse gelsin, matematiksel olarak 5-10 tane hayvanı olan bir vatandaşın, köylünün bu işten para kazanıp sürdürülebilir işlem yapması mümkün değil. Küçük işletmeler olmazsa sürdürülebilirlik olmaz, çünkü ben işletmemden hiçbir şekilde dışarı çıkışına izin vermem. Kendim büyütüp, kendim kestirip, kendim parasını kazanmak isterim. Ancak 10 tane hayvanı olan vatandaşımız üç tanesini satıp üç tanesini kendi döngüsüne bırakır. O üç, piyasaya dağılıyor piyasanın var olabilmesi için küçük işletmelerin var olması gerekir."

Kesilecek Hayvan Kalmadığı İçin Kıymanın Kilosu 200 Liraya Yükseldi

Aksaray İYİ Parti Milletvekili Ayhan Erel, "Aksaray, Türkiye'de tarım ve hayvancılıkta çok önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle son bir senedir yem fiyatlarının, girdilerin çok artması nedeniyle Aksaray’da hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız çok zor durumdadır. Bugün ziyaret ettiğimiz bu süt üretim çiftliğinin sahibi Murat kardeşim, geçmiş günlerde hazırdan yiyerek direne direne bugünlere geldi. Çünkü bu işi kendisi severek, isteyerek ve bilimsel bir şekilde yapıyor ama hemen ötede köydeki ahırlara baktığımızda ahırların bomboş olduğunu gördük. Bunun sebebi de yem alamayan, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız hayvanlarını kesime göndermesi. Bu kesime göndermesinden dolayı süt sıkıntısı başladı. Et fiyatları bir ara ucuzladı ama şimdi kesilecek hayvan kalmadığı için bugün Aksaray’da kıymanın kilosu 200 liraya kadar yükseldi. Büyükşehirlerde 220 - 225 liraya kadar gitti. Bu işin çilesini çeken, bu işin gerçekten mutfağından yetişen Murat kardeşimin uyarılarını siyasi irade dikkate almalı. Hayvancılıkla uğraşan tarımla uğraşan vatandaşlarımızın devlet, yanında yer alması gerekmektedir. Yoksa çok değil, iki sene sonra Türkiye’de ne kesecek hayvan bulabiliriz ne de içecek süt bulabiliriz. Bunun bir an önce önleminin alınmasını biz Aksaraylılar olarak talep ediyoruz" dedi.

Elinizi Süt Üreten Çiftçilerimizin, Köylülerimizin Üzerinden Çekin Onların Emeğiyle Alın Teriyle Oynamayın

Erel, "Aksaray’da gezdiğimizde hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın şöyle bir şikayeti var: Tarım Bakanlığı ve yetkilileri öncelikle bu zincir market sahipleriyle bir toplantı yaptı. Daha sonra süt üreticileri, süt sanayicileriyle birlikte bir toplantı yaptı. En sonunda süt tozu ihraç eden iş adamlarıyla bir toplantı yaptı, onlardan bir talebi oldu. Köylülerden, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlardan aldığınız süte kesinlikle fazla para vermeyin. 11 lirada sabit tutun, iyi de biz sütü köyden, köylüden hayvancılıkla uğraşan vatandaştan 11 liraya sabitleyeceğiz ama bunun elektrik parası su parası mazot parası yem parasını da siz sabitleyecek misiniz? Elektrik parasına, mazota, yeme aşağı yukarı her gün zam geliyor. Siz öncelikle buradaki girdilerin fiyatlarını düşürün ondan sonra süt üreticilerin fiyatlarını sabitleştirmeye kalkın. Böyle bir fikir şu anda kesimi duran süt hayvanlarının tekrar kesimhanelere girmesine sebep olacak ve Türkiye'de bebelerimiz içecek süt bulamayacak. Buradan Tarım Bakanlığı yetkililerini uyarıyorum. Seçim zamanında vatandaşa zam yapmıyoruz algısı yaratmak için elinizi süt üreten çiftçilerimizin, köylülerimizin üzerinden çekin onların emeğiyle alın teriyle oynamayın" uyarısında bulundu. Haber: Kemal Onur Atalay


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Zafer Partisi Eski İl Başkanı Karaüzüm 60 Kişilik Kalabalık Bir Grupla İyi Parti'ye Katıldı Önceki Haber

Zafer Partisi Eski İl Başkanı Karaüzüm 6...

Aksaray'ın Hayırsever İş İnsanı İrfan Ağaçlı Vefat EttiSonraki Haber

Aksaray'ın Hayırsever İş İnsanı İrfan Ağ...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar