Avrupa’nın Ve Türkiye’nin İkinci Jeotermale OSB Aksaray’da Kuruldu 

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) Yönetim kurulu Aksaray’da belli oldu.

 Aksaray’da Kargın bölgesine Bin 445 dekar alanda kurulacak olan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayisi Bölgesi Avrupa’nın ve Türkiye’nin ikinci Jeotermale dayalı Organize Sanayi olacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı gelişen tarım teknolojilerini bir arada uygulayan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayisi Projeleri ile Tarım ve Sanayi entegrasyonlarını sağlayarak yeni nesil seracılık faaliyetlerini Aksaray Valiliği öncülüğünde Aksaray’da yatırıma dönüştürüyor. Aksaray yapılacak olan TDİOOSB ile yeni bir döneme kapılarını açıyor.

Vali Hamza Aydoğdu, Aksaray Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayisi Bölgesinin Kargında kurulduğunu Aksaray Valilik binasında yaptığı basın açıklaması ile duyurdu.

Vali Aydoğdu; “Aksaray’da biz 10 bin ton meyve sebze üretimi yapıyoruz. Bu organize sanayi hayata geçtiği zaman 50 bin ton meyve sebze üretimi yapacağız ve üretimimiz değerli arkadaşlar 11 ay üretim yapılmış olacak. Ayrıca ülke ekonomisine yıllık katkısı bunun 750 milyon TL olacaktır. Projede dört farklı enerji kaynağı kullanılacak yaklaşık 2000 kişi istihdam edilecek” dedi.

Vali Hamza Aydoğdu burada yaptığı açıklamada; Aksaray için güzel bir gün 6 ay gibi kısa bir süre içerisinde Aksaray Tarıma Dayalı OSB resmi olarak bugün kurulmuştur. Tarıma Dayalı OSB’nin %33’ü Aksaray İl Özel İdaresinin,%26’sı Aksaray Belediyesinin %6.66’sı Ticaret ve Sanayi Odasının %13.32’si Ticaret Borsasının, %13.32 Ziraat Odasının ve diğeri de bizim kurduğumuz %6.66’sıda Aksaray TDİOOSB derneğimize aittir” dedi.

Yönetim Kurulu 5 Kişiden Oluştu

Vali Hamza Aydoğdu; Tarıma Dayalı OSB’nin Yönetim Kurulu Başkanı Vali, Yönetim Kurulu Başkan Vekilimiz Belediye Başkanımız Dr. Evren Dinçer, Yönetim Kurulu üyeleri Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak aynı zamanda Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök yönetim kurulu başkan yardımcısı ve yönetim kurulu üyesi Mahmut Aktürk beyi teklif etti Mahmut bey ve bu işin sekretaryasını Tarım Müdürümüz yaptığı içinde yönetim kurulu üyesi Bülent Saklav olmak üzere beş kişiden oluştu.  Müteşebbis heyeti başkanımızda Ticaret Borsası başkanımız Hamit Özkök, Başkan Yardımcımızda Derneğimizin başkanı Murat Karadaş’dır” dedi.

Bölge Kadınlarına İstihdam Sağlanacak

Vali Hamza Aydoğdu açıklamasının devamında; Bu tarıma dayalı OSB ihtisas Jeotermal olacak bunu bilmenizi isterim. Ne zaman müracaat etmişiz 22.06.2022’de müracaat etmişiz arkadaşlar bugün itibari ile de kuruldu.1445 dekar alanda kurulacak bu Avrupa’nın ve Türkiye’nin en büyük ikinci Joe termale dayalı Organize Sanayi olacak. Proje bütçesi bir milyar TL olacak. Kurulacak OSB’nin sera işlemleri, Sanayi tesisleri lojistik alanalar idari sosyal tesis alanları parklar yeşil alanlar, teknik yapı alanları, atık ve yönetim alanları buralarda inşa edilecek. Burada 35 adet sera parseli 15 adette sanayi parseli olacak 35 adet sera 15 sanayi sera parselleri en az 25 dekar büyüklüğünde ve modern ve topraksız olacak. 15 tane tesiste kurutma paketleme ve depolama özelliği olacak ve bölgede seralar içinde çalışacak personelin %80’ni kadınlardan seçilecek ve yaklaşık 2000 kişi istihdam edilecek.

Yıllı 50 Bin Ton Üretimi Hedefleniyor

Bu seralarda şuan da Aksaray’da biz 10 bin ton meyve sebze üretimi yapıyoruz. Bu organize sanayi hayata geçtiği zaman 50 bin ton meyve sebze üretimi yapacağız ve üretimimiz değerli arkadaşlar 11 ay üretim yapılmış olacak. Ayrıca ülke ekonomisine yıllık katkısı bunun 750 milyon TL olacaktır. Projede dört farklı enerji kaynağı kullanılacaktır. Bütün fizibilite çalışmaları yapılmış 200’nün üzerinde su sıcaklığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda şöyle bir şeyde düşünüyoruz diye konuşan Vali Aydoğdu; Biz suyu Organize Sanayiye getirdikten sonra bu suyla aynı zamanda enerjide üreteceğiz. Böyle bir kararda aldık. Seraya Dayalı Organize Sanayinin Aksaray’ımıza hayırlı olmasını diliyorum diye konuştu. Haber: Dilek Eyüboğlu

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sanayi Esnafı Öfkeli: Bu Zulmü Asla Kabul EtmiyoruzÖnceki Haber

Sanayi Esnafı Öfkeli: Bu Zulmü Asla Kabu...

Aksaray’ın Genç Merkez İlçe Başkanı Yılmaz Mazbatasını AldıSonraki Haber

Aksaray’ın Genç Merkez İlçe Başkanı Yılm...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar