Aydoğdu'nun Cenaze Evi Yemeği Yasağına, Mahkeme "Dur" Dedi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aydoğdu'nun Cenaze Evi Yemeği Yasağına, Mahkeme "Dur" Dedi
Aksaray'ın önceki Valisi Hamza Aydoğdu, Aksaray'da cenaze evlerindeki yemek organizasyonunu kısıtladı. Bu kararın üzerine Avukat Erhan Toprak dava açarak, Valiliğin kararını iptal ettirdi. 

 Aksaray önceki Valisi Hamza Aydoğdu, 2022'de aldığı kararla Aksaray'da cenaze yemeklerini yasakladı. İslamiyet dininde cenazenin hızlı bir şekilde defin edilmesi gerektiğini söyleyen Aydoğdu, cenaze evinde vatandaşlara yemek ikramı yapıldığını, maddi durumu olmayan vatandaşın da sırf bu adet nedeniyle kredi çekerek borçlanarak yemek verdiğini söyledi.

"Kabul Edilebilir Bir Şey Değil' Demişti"

Bu konuda yaptığı açıklamada Aydoğdu, "Cenazede bize düşen, dua okuyup başsağlığı dilemek ve vazifemizi yaptıktan sonra oradan ayrılmaktır. Cenaze evinde sanki bayram havasında yemek yenmesini beklemek ya da ikramı beklemek, cenaze sahibinin de bu psikoloji içerisine girip bu mahcubiyet içerisinde ‘Ben yemek ikram etmezsem gelenlere ayıp olur’ diye sağdan soldan borç alması ve bankadan kredi çekmesi kabul edilir bir şey değil" demişti. 

Cenaze Yemeği Yasağı İptal Ettirildi

Tüm Türkiye'ye örnek olması temennisinde bulunarak böyle bir karar alan Aydoğdu'ya, Avukat Erhan Toprak karşı çıktı. Cenaze evi yemeği yasağını mahkemeye taşıyan Toprak, Aydoğdu'nun aldığı kararı iptal ettirdi.

Mahkeme tarafından cenaze yemeği yasağının yetki sınırlarını aştığı yönünde karar verilirken, "Olayda; 5442 sayılı Kanun uyarınca Valinin; kanun, tüzük, yönetmelik ve hükümet kararlarının verdiği yetkiyi kullanmak ve bunların yüklediği ödevleri yerine getirmek için genel emirler çıkarabileceği görülmekle birlikte, Aksaray iline bağlı ilçe, kasaba ve köylerde cenaze sahibinin yemek vermesi uygulamasına son verilmesine ilişkin genel emrin, İl İdaresi Kanununun 9/Ç maddesinde genel emir çıkarılması gereken ve sınırlı olarak sayılan hallerden herhangi birinin kapsamına girmediği, mevzuattan alınan bir yetkinin kullanımı mahiyetinde olmadığı ve kişilerin Anayasal koruma altında bulunan özel hayatına saygı hakkına müdahale teşkil edecek mahiyette olduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda, yukarıda izah edilen açıklamalar uyarınca, üst hukuk normlarına riayet edilmeksizin, kişilerin özel hayatına müdahale teşkil edecek mahiyette ve yetki sınırlarını aşacak şekilde tesis edildiği anlaşılan dava konusu genel emirde hukuka uygunluk bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır" denildi. Haber: Harun Atalay


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ramazan Tatilinde EvdeyizÖnceki Haber

Ramazan Tatilinde Evdeyiz

2024 Yılında Muhtarlar Bakın Ne Kadar Maaş Alıyor?Sonraki Haber

2024 Yılında Muhtarlar Bakın Ne Kadar Ma...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar