Başkan Koçak: "Gübre Fiyat Farkının Yüzde 27'lere Kadar Çıkması Kabul Edilebilir Değildir"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Başkan Koçak: "Gübre Fiyat Farkının Yüzde 27'lere Kadar Çıkması Kabul Edilebilir Değildir"
Tarım ve hayvancılık şehri olan Aksaray’da gübre fiyatlarının artması, üreticilerin canını sıkmaya devam ediyor. Sürekli artan gübre fiyat farkları yüzde 27’lere kadar yükseldi. Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, bu farkın kabul edilebilir bir fark olmadığını belirterek, bir an önce düzenleme yapılmasını talep etti.

 Gübre fiyat farklarının yüzde 27'lere kadar çıkmasıyla birlikte Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak açıklamada bulundu.

"Fiyat Farkının Yüzde 27'lere Kadar Çıkması Kabul Edilebilir Değildir"

Yaşanan durum hakkında Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak açıklamalarda bulunarak, "Son yıllarda artan gübre fiyatları üreticileri ucuz gübre arayışına sevk ediyor. Gübre fiyatları bayiden bayiye değişkenlik gösteriyor. Gübre fiyatlarının üreticilerimizi zorladığı bu günlerde, aynı gübrenin farklı satış noktalarındaki fiyat farkının yüzde 27’lere kadar çıkması kabul edilebilir değildir. Yaşanan yüksek fiyat farkının önüne geçmek amacıyla gübrelerde tavan fiyat uygulanmalıdır" dedi.

"Yüksek Gübre Fiyatları Piyasada Sahte Gübrelerin Çoğalmasına Neden Oldu"

Nakit ödemelerde üreticinin gübreyi çok daha uygun fiyata alabildiğini ifade eden Koçak, "Bu nedenle üst gübrelerin atıldığı ve yazlık ekilişlerin yaklaştığı şu günlerde üreticilerimizin mazot gübre desteği bir an önce ödenmelidir. Diğer taraftan yüksek gübre fiyatları piyasada sahte gübrelerin çoğalmasına neden oldu. Çiftçilerimiz çuvalların üzerinde bilindik firmaların amblemleri basılmış halde satılan sahte gübrelerden uzak durmalıdır. Yine yüksek gübre fiyatlarıyla bağlantılı olarak klasik gübrelere alternatif olarak birtakım ucuz gübreler de piyasada çoğaldı. Çiftçilerimiz, etkilerini bilmedikleri gübreleri almadan önce Ziraat Odalarımız veya İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden teknik bilgi almalıdır" sözlerini kullandı.

"Tarımda Kullanılan Mazottan Vergi Alınmamalıdır"

"3 Ocak 2024 tarihinde mazottan alınan Özel Tüketim Vergisi’ne zam geldi ve 7 lira 5 kuruştan 8 lira 86 kuruşa yükseldi" diyen Koçak, "Öte yandan mazotta yüzde 20 oranında Katma Değer Vergisi alınıyor. Sonuç itibarıyla 42 lira 77 kuruş olan mazotun yaklaşık yüzde 38’i vergilerden oluşuyor. Mazot fiyatının bu denli arttığı bir ortamda tarımsal üretimin sekteye uğramaması için mazottan alınan vergiler kaldırılmalıdır. Bu sayede girdi maliyeti düşen üreticilerimiz düşük maliyetle üretime daha rahat devam edebilecektir" açıklamasında bulundu. Haber: Sedef Nazlı

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kızlarımız Finalde Veda Etti, Başkan Gemici: Bu Kadar Duyarsız Bir İl Olamaz!Önceki Haber

Kızlarımız Finalde Veda Etti, Başkan Gem...

Çıtak: "Aksaray'ın Seyrini Değiştirecek Projelere İmza Atacağız"Sonraki Haber

Çıtak: "Aksaray'ın Seyrini Değiştirecek...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar