Bu 5 Besin Karaciğerinize Şifa Veriyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bu 5 Besin Karaciğerinize Şifa Veriyor
Karaciğerinizin sağlıklı olması insan vücudu için büyük öneme sahiptir. Eğer sağlıklı bir beslenme tarzınız yoksa karaciğerinizde ciddi sıkıntılar söz konusu olabilir. Diyetisyen Merve Yüksel, karaciğeri iyileştiren, karaciğer dostu besinleri açıkladı.

Sağlıklı beslenmek, karaciğerin sağlıklı olması için elzemdir. Eğer doğru bir beslenme tarzınız yoksa bu durum karşısında ne yazık ki karaciğer sağlığınızı bozabilirsiniz. Peki karaciğer nasıl daha sağlıklı olur? Karaciğeri koruyan besinler nelerdir? Bu soruların yanıtlarını Diyetisyen Merve Yüksel açıkladı. 

Karaciğer sağlığını korumak için alkol ve sigara tüketiminden uzak durmak gerektiğini ifade eden Yüksel, gereksiz yere ilaç kullanmanın ve hareketsiz bir yaşamın karaciğeri kötü etkileyeceğini belirtti. 

 

"Dengeli Bir Diyetin Uygulanması Karaciğer Sağlığının Korunmasına Yardımcı Olur"

Sağlıksız bir beslenme planına sahip olan bireylerin karaciğerlerinin yorulduğunu ve yağlandığını, böylece organa hasar verdiğini söyleyen Yüksel, "Bu nedenle protein, yağ ve karbonhidrat oranı dengeli, taze meyve ve sebzeleri yeterli miktarda içeren bir diyetin uygulanması karaciğer sağlığının korunması açısından elzemdir. Bunun yanı sıra bazı doğal besin türleri, karaciğer sağlığının korunmasına yardımcı olur ve karaciğer hastalıklarını önlemeye katkı sağlar. Bu besinlerin düzenli olarak tüketimi de sağlıklı bir karaciğere sahip olmak isteyen kişiler için önerilebilir" ifadelerini kullandı. 

 

Karaciğer Dostu 5 Besin

Diyetisyen Yüksel, karaciğer dostu olan besinleri teker teker açıkladı. Bu besinler, sağlığınızı güçlendirirken, karaciğerinizin daha sağlıklı olması sağlar. Karaciğerinizi düşünüyorsanız işte karaciğer dostu besinler: 

 

1. Enginar

Karaciğer dostu besinler denildiğinde şüphesiz ilk akla gelen enginardır. Besin ögesi içeriği oldukça zengin olan enginar; A, B ve C vitaminleri ile potasyum, manganez ve kalsiyum gibi mineralleri önemli miktarlarda içerir. Bunların yanı sıra enginarda bulunan 'Ciarin' adlı bileşen karaciğer, safra kesesi ve safra yolları, böbrekler ve bağırsakların çalışma düzenini destekler. Enginar, safra akışını hızlandırır. 

 

2. Yeşil Çay

Yeşil çay, sağlık üzerindeki faydaları açısından çok sayıda bilimsel araştırmaya konu olmuş ve birçok faydası da bu çalışmalarla kanıtlanmış olan oldukça değerli bir besindir. Yapılan araştırmalara bakıldığında düzenli yeşil çay içme alışkanlığı olan bireylerde özellikle de alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmalarının iyileştirilmesinin önemli ölçüde kolaylaştığı görülmüştür. Aynı zamanda önemli bir antioksidan kaynağı olan yeşil çay, vücutta oksidatif stresi azaltarak karaciğer kanseri ve diğer birçok kanser türüne karşı koruyucu etki gösterir.

 

3. Sarımsak

Doğal bir antibiyotik olarak yüzyıllardan beri bilinen ve tüketilen sarımsak, karaciğer sağlığı açısından da önemli faydaları beraberinde getirir. Antioksidan ve antiinflamatuar etkilere sahip olması nedeniyle sarımsak karaciğer iltihabını önler. Bunun yanı sıra hepatit veya safra kesesi iltihabı gibi hastalıklarda iltihabın dindirilmesine yardımcı olur, karaciğerin hasar görmesini engeller.

 

4. Kuşkonmaz

Her ne kadar ülkemizde tüketimi çok yaygın olmasa da kuşkonmaz, karaciğer sağlığı açısından oldukça faydalı bir besin türüdür. Özellikle de mevsiminde ve taze olarak tüketilen kuşkonmaz karaciğerin fonksiyonlarını destekler, karaciğer hastalıklarına karşı koruma sağlar. Diüretik etkiye sahip olduğundan vücudun toksinlerden arındırılmasına yardımcı olur, karaciğer ve böbrek sağlığını korur.

 

5. Yağlı Balıklar

Somon, uskumru gibi yağlı balık türleri, omega 3 yağ asitleri açısından oldukça zengindir. Omega 3 yağ asitleri vücutta kalp ve damar sağlığının korunması, kolesterolün dengelenmesi, inflamasyonun ve kanserleşmenin önlenmesi ve karaciğer sağlığının korunması açısından oldukça önemli görevler üstlenir. En önemli kaynakları ise deniz ürünleri ve özellikle de yağlı balıklar olduğundan omega 3 yağ asitlerinin vücuda yeterli kadar alınması için haftada en az iki gün balık tüketilmeli, bunlardan en az biri yağlı balıklardan tercih edilmeli, balıklar fırın, ızgara veya buğulama gibi sağlıklı yöntemlerle pişirilmelidir. Haber : Sedef Nazlı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İletişim Başkanlığı 26 Eylül Dezenformasyon Bülteni YayımladıÖnceki Haber

İletişim Başkanlığı 26 Eylül Dezenformas...

Aktürk: “15 Bin Metre Boru Sahaya İndirildi”Sonraki Haber

Aktürk: “15 Bin Metre Boru Sahaya İndiri...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar