
Saksıda yetiştirilen çiçeklerin, insanlarda olduğu gibi, mevsimsel hava sıcaklığı değişimlerinden olumsuz yönde etkilenebildiklerini söyleyen çiçekçiler, “Hava değişimleri çiçekleri olumsuz yönde etkileyebilir. Çiçeklerin kış mevsiminde de sağlıklı olabilmesi için özenle bakılması gerekir” diyerek bazı tavsiyelerde bulundu.
Saksı çiçeklerin havaların soğumasıyla birlikte daha yavaş büyümeye başladığını ve sonbahar – kış aylarında uyuma dönemine girdiğini belirten çiçekçi esnaflarından Recep Şaylan, “Eğer sobalı bir evde yaşanılıyorsa çiçeklerin bulunduğu ortamdaki ısıyı sabit tutmaya özen gösterilmeli. Odanın fazla ısınması ve soğuması engellenmelidir. Sobalı evlere nazaran kaloriferli evlerde ısı değişimi fazla olmadığından saksı çiçekleri soğuk havadan daha az etkilenir” dedi.
“Az Sulayın”
Yalnızca ısıya değil çiçeklerin sulama şeklinde de özen gösterilmesi gerektiğini aktaran Şaylan, “Kış mevsiminde çiçekler mümkün olduğunca az sulanmalıdır. Eğer çok su isteyen bir çiçek varsa, onun da sulama aralığı değiştirmeli. Bunların dışında çiçeklerin bulundukları yer de önemlidir. Kış mevsiminde çiçeklerin yerleri değiştirilir. Fakat bir çiçek bulunduğu yeri sevmişse, yerinin değişmesi onu olumsuz etkileyecektir. Bu sebeple mevsimden mevsime yerinin değiştirilmemesi gerekir. Çiçeklerin gövdesi ve yaprakları bulunduğu konuma göre geliştiğinden, yerinin değişmesi durumunda yeni çevreye uyum sağlamakta zorlanabilir. Bu durumda da yaprakları sararıp dökülmeye başlar” diye konuştu. Kış mevsiminde çiçeklerin bulunduğu ortamın daha az nemli olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Şaylan, “Yerinin değiştirilmesi haricinde, çiçeğin bulundu saksının değişmesi de çiçeği olumsuz etkileyebilir. Saksı değişimi yalnızca ilkbahar aylarında yapılmalıdır.”
Pratik çiçek bakımı önerilerinden bahseden Recep Şaylan, “Ortam havalandırılmak istenildiğinde çiçeğin cama yakın olmadığından emin olunmalı. Çiçekler soğuk suyla sulanmamalı. Çiçeklerin de insanlar gibi soğuktan etkilendiği unutulmamalı. Bu bilgiler ışığında çiçekler kışın olumsuz etkilerinden korunabilir” diye konuştu. Özel Haber: Ziya Koçak
Yorum Yazın