Deneme Tarlası Hasadı Yüz Güldürdü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Deneme Tarlası Hasadı Yüz Güldürdü
Tarım ve Orman Bakanlığı TAGEM Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen tamamen yerli Halis Ekmeklik buğdayın deneme tarlasındaki hasadı, Merkeze bağlı Gökçe köyünde gerçekleştirildi.

 Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu törende katılımcılara seslenerek yüzde yüz yerli tohum ile 6 dekar alanda yapılan buğday ekiminin hasat töreninde Aksaray’ın yerli ve milli değerleriyle yükselmeye devam edeceğini söyledi. Vali Aydoğdu “Ata tohumu yüzde 100 kendi tohumumuz olan tohumumuzun hasadını birlikte yapacağız inşallah 6 dekarlık bir alanda. Aksaray kendi değerleriyle milli ve yerli değerleriyle yükselmeye devam ediyor biz el birliği ile çiftçilerimizle muhtarlarımızla milletvekillerimizle birlikte inşallah Aksaray’ın güzelliklerini çoğaltmaya arttırmaya devam edeceğiz. Bunun yanı sıra şunu da bilmenizi isterim buradan da bir müjde vermek isterim milletvekillerimiz ve oda başkanlarımız ile yaptığımız istişarenin sonucunda Avrupa’nın en büyük ikinci Sera Organize Sanayisini de Aksaray’a açıyoruz. Yaklaşık olarak 1 milyon 900 bin metre kare alana açacağız. Biliyorsunuz bu jeotermal enerjiyle üretilecek bir organize sanayi biz geldiğimizden beri şunu söylüyoruz Aksaray ve Aksaraylı vatandaş üzerinde yaşadığı toprağın kıymetini bilmeli. Jeotermal enerjide Türkiye’de Aydın’dan sonra Aksaray olduğunu bilmemiz gerekiyor. Kargın bölgesi Hasandağı bölgesine açılacak bu tarım müdürlüğümüz ekipleriyle beraber gece gündüz çalışarak bütün parsel tespitlerini yaptılar şu anda müteşebbis heyetimizin kurulması için kurumlara yazılar yazdık eylül ayında inşallah sera organize sanayisi açılacak. Bunun kasaraya getirisi 11 ay üretim yapacak 100 dönümlük bir yerden alacağınız ürünü jeotermal enerjiyle1 dönümden almış olacaksınız” ifadelerini kullandı.

“Toprağı Artıramayacağımıza Göre Verimi Artıracağız”

Yerli Halis Ekmeklik buğdayın deneme tarlasındaki hasadının açılış konuşmasını yapan Çiftçi Mustafa Uz (51) “Dünyada tahıl sıkıntısı yaşanırken bizler de tarlalarımızdan daha fazla verim almanın yollarını aramaktayız. Çünkü toprağı artıramayacağımıza göre ürünü artırmalıyız diye düşünüyorum.  İlimize uygun alternatif buğday çeşitleri ararken İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün bir projesi bize ışık oldu. Sonbaharda ekmiş olduğumuz tarlamızdan bugün mahsulünü hasat edeceğiz. Hasat sonrası şu anda görünen durum inşallah verime de yansıyacak. Bundan sonra bu ürünün yöremizde yaygınlaşması için elimizden ne gelirse yapacağız. Bize bu imkânı sağlayan başta Sayın Valimiz Hamza Aydoğdu’ya ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Başkan Koçak, “Aksaray’ın Tarımının Gelişmesi İçin Çalışıyoruz”

Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, “Tarım tabi ki ekme-yanılma işidir. Ekmeden kaliteli ürün alamıyoruz. Ben önder çiftçimizi tebrik ediyorum. 7 çeşit ürün yetiştirmek hem bizim için hem ülkemiz için hem de insanlık için önemli. Aksaray’ın tarımının gelişmesi için sayın Vali’miz olsun, Ziraat Odamız ve Tarım İl Müdürlüğümüz olsun gerekli konularda gerekli destek vermeye ve yol göstermeye devam ediyoruz. İnşallah kaliteli ve verimli bir hasat olur diyorum ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Yerli Tohum Kullanımını Önemsiyoruz”

Tarım ve Orman İl Müdürü Bülent Saklav  ise yaptığı açıklamada, “2022 yılı hasat döneminde gerçekleştireceğimiz tarla günümüze hepiniz hoş geldiniz. Bilindiği üzere ilimiz tarımsal faaliyetlerde Türkiye’de ilk 10 içerisine girmektedir. 2022 yılı verilerine göre ekili alan büyüklüğünde Türkiye’de 13. 10,9 milyar TL tarımsal üretim ile 18. Sıradadır, ayrıca 2021 yılında Türkiye bitkisel üretimde ilk 10 arasında 9 ürünü olan bir ildir Aksaray tarımsal üretimde önemli olan konuda ilimiz arpa üretiminde 4. sırada yer almış, çavdar üretiminde 4. sırada yer almıştır.  Bulgur üretiminde ise 29. Sırada yer almıştır. 2022 hububat verilerine baktığımız zaman hasadın tamamını bitirmememize rağmen, şu an arpa, buğday ve çavdarda geçen yıla göre yüzde 15 artışımız bulunmaktadır. Bakanlığımız olarak tarımın yanında yerli ve milli tohumların kullanımını da çok önemsemekteyiz. Bu kapsamda ülkemizde yüzde 90 oranında yerli tohum kullanılmaktadır. Bakanlığımıza bağlı araştırma bölümü yerli ve milli tohumlarımızı yetiştirme ve geliştirme görevindedir. 2019 yılında üretime giren yerli ve milli olan halis buğday tohumumuz diğer buğdaylara göre yüzde 60 oranında un verimi artışındadır. Önemli bir buğday çeşidimizdir” şeklinde konuştu.

Konuşmalarının ardından Vali Hamza Aydoğdu ve beraberindekiler tarla hasadını gerçekleştirirken Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak ve Tarım İl Müdürü Bülent Saklav biçerdöverin direksiyonuna geçerek hasadı başlattılar. Haber: Kemal Onur Atalay

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kanat Transferi Ayfon KampındaÖnceki Haber

Kanat Transferi Ayfon Kampında

Gümüşsoy Ailesinin Acı GünüSonraki Haber

Gümüşsoy Ailesinin Acı Günü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar