“En Büyük Sorunumuz Kat İrtifakı Ve Arsa Payı”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İnşaat sektörünün başarılı isimleri Fatih Güneş, Tuğrul Kalkan ve Mehmet Ali Alan Söz Konusu Aksaray’ın konuğu oldu. Sektörün önemli konularının ele alındığı programda Aksaray’ın inşaat geleceği, yatırımlar ve tavsiyeler konuşuldu.

Söz Konusu Aksaray’da 3 Başarılı İsim İnşaat Sektörünü Sorun Ve Çözümlerini Anlattı

 Söz Konusu Aksaray’da gazeteci Dilek Eyüboğlu moderatörlüğünde Recep Turan, Nazmi Çalışkan ve Harun Atalay’ın sorularını Aksaray Müteahhitler Birliği (AKMÜB) Başkanı Fatih Güneş, ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tuğrul Kalkan ve ATSO Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Alan cevapladı.

İnşaat sektörünün 2022 yılını değerlendiren AKMÜB Başkanı Fatih Güneş, ATSO Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Alan ve ATSO Başkan Yardımcısı Tuğrul Kalkan, “yüzde 50’lik bir kayıp yaşandı. 2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi birçok sektörün lokomotif görevini üstlenen inşaat sektörünü derinde etkilese de 2023 yılından mutluyuz” ifadelerini kullandılar.

“İnşaat Sektörü Normalleşme Sürecine Girdi”

İnşaat sektöründeki fiyatların normal seviyeye döndüğü ifade eden AKMÜB Başkanı Fatih Güneş, “İnşaat sektöründe sorun yok diyemeyiz. 2020 yılında başlayan pandemi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en çok inşaat sektörünü etkiledi. Orta Asya ve Avrupa’nın ne büyük tedarikçisi Çin’de başlayan salgın Türkiye’yi tedarik konusunda üst yaptı.

Pandemi döneminde inşaat sektörüne tedarik sağlayan yerli üreticilerimiz başta olmak üzere birçok alanda faaliyet gösteren imalatçılarımız ihracata yönelmesi sektördeki ihtiyaca cevap verememesi inşaat malzemelerindeki fiyatların artmasına neden oldu. Diğer etkenlerle birlikte inşaat sektöründeki konut fiyatları maalesef bugün ki seviyelere ulaştı. 2023 yılında devletimizin ucuz konut kredi avantajlarıyla inşaat sektörünün yeniden hareketleneceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Kalkan: “Bir Çok İlden İyi Durumdayız”

İnşaat sektöründe Aksaray’ın birçok ilden çok iyi olduğunu belirten ATSO Başkan Yardımcısı Kalkan, “Aksaray inşaatlarının kaliteli olduğunu söyleye biliriz. Geçtiğimiz yıllarda inşaat sektörünün ihtiyaç duyulan tedarikinde büyük sıkıntılar yaşandı. Müteahhitlerin ürün alımındaki vadelerin kısaltılması konut imalatını azalttı yine inşaat sektöründe çalışana personelin yurt dışına çıkışı sektörün sıkıntı çekmesine neden oldu.

Aksaraylı müteahhitlerimiz bu sıkıntıyı ve sorunu kendi arasında çözdü bir çok ilde inşaatlar dururken projeler tamamlanamazken, Aksaray’da böyle bir sorun yaşamadık ve konut sahiplerini mağdur edildiğini duymadık. 2020 de 920 bin metre kare inşaat alanımız vardı. 2012 yılında bu rakam 1 milyon metre karenin üzerine çıktı maalesef 2022 de bu rakam 590 bin metre kareye düştü. Aksaray sürekli göç alan bir il konut ihtiyacımızda sürekli artıyor. İnşallah piyasalar oturmaya başladı bizde inşaat sektöründe gaza bastık. 2023 yılından umutluyuz” şeklinde konuştu.

Alan: “Arsa Sahipleri Elini Taşın Altına Koyması Gerekir”

İnşaat sektörünün 250’ye yakın alt sektörüyle paydaş çalıştığını söyleyen ATSO Meclis Başkan Yardımcısı Müteahhit Alan, “Aksaray’da arsa payları başta olmak üzere kat irtifakı sorunu inşaat sektörünün maliyetlerini artırdı. Ham maddemiz demir ve çimento 8 kat artması maalesef konut fiyatlarının artmasına neden oluyor. Burada arsa sahiplerinin elini taşın altına koyması gerekmekte. Arsa paylarının uygun olması ve müteahhitlerin kendi aralarında rekabete girmemeleri sektörün rahatlaması için önemli adımlar. Bizler müteahhitlerimizin sektördeki sorunlarını yetkilere iletiyoruz. Dikey mimari Aksaray’da yanlış anlaşılıyor. Serbest mimariyi belediye iptal edince önceki imar planına dönüldü ilimizde en yüksek kat 8 ve 5 kat olarak ilerliyor. Bu konuda Aksaray Belediyesi bir imar tadilatı projesi üzerinde çalışıyor” ifadelerini kullandı.

ATSO’da Müteahhitleri Daha Güçlü Temsil Edecek

Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerine 2 gruptan katılan AKMÜB Başkanı Fatih Güneş, geçtiğimiz  oda seçimlerinde Tuğrul Kalkan ve Mehmet Ali Alan ile sırt sırta vererek 1 yıllık zorlu bir seçim süreci sonunda sektörün sesi olmak için seçimlere girdi. Sektörün üyeleri büyük teveccüh göstererek ATSO’nun çatısı altında sektörün sorun ve çözümlerini AKMÜB Başkanı Fatih Güneş’e ilettiler. AKMÜB de 150 üzerinde firmanın temsilcisi iken bu sayı birden 750 ulaştı. Kentsel dönüşümü önemsiyoruz diyen Başkan Güneş, “TOKİ’nin müteahhitlere her hangi bir zararı yok. Aksaray da büyük inşaat ihalelerine giren inşaat firmalarımız var. İnşaat sektörü Aksaray’a en çok girdisi olan lokomotif bir sektördür. Aksaraylı müteahhitlerimiz çok para kazanmıyor” açıklamalarında bulundu. Haber: Harun Atalay

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kira Uyuşmazlıklarında 'Zorunlu Arabuluculuk'Önceki Haber

Kira Uyuşmazlıklarında 'Zorunlu Arabuluc...

Alkol Ve Sigaraya %22,3 ÖTV Zammı GeliyorSonraki Haber

Alkol Ve Sigaraya %22,3 ÖTV Zammı Geliyo...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar