Esnaflığın Temeli Ahilik Haftası Kutlandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Esnaflığın Temeli Ahilik Haftası Kutlandı
Aksaray’da 34. Ahilik Haftası Kutlamaları Aksaray Belediyesi önünde başlayan mehter takımı eşliğinde kortej yürüyüşü ile 15 Temmuz Milli İrade Meydanı’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başladı.

Tören Aksaray yöresi halk oyunları ve mehter takımı gösterisi ile devam ederken daha sonra ahilik geleneğine göre bir esnafın icazet alması gösteri ile canlandırıldı.

 

“Ahilik Kardeşliktir Sevgidir, Ötekileştirmemektir”

Törende bir konuşma yapan ve ahiliğin temelinde kardeşlik, dürüstlük, ahlak, erdem vefa olduğunu; bunların sadece esnaflık ve ticaretin değil insanlığın da temelinde bulunduğunu söyleyen Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, “Türk toplumunu,  Türk medeniyetini ve Türk kültürünü ayakta tutan en önemli öge yardımlaşma duygusu, birbirine sahip çıkma duygusudur. Aksaray bu anlamda Ahi Evran’ın öğretilerini en güzel şekilde uygulayan illerden birisi konumundadır.

Olması gereken şudur;  çok konuşmak teorik şeyler söylemek yerine fiiliyatımızla, hayat tarzımızla davranış modalarımızla çocuklarımıza örnek olmamız gerekiyor. Bugünkü dünyada yaşayan gençler bizim sözlerimizden çok ayak izlerimize bakıyor. Eğer ayak izlerimiz söylediklerimiz de örtüşüyorsa gençlerin kalbinde yer buluyor. Hiçbir şekilde söylediklerimiz onlar için bir anlam ifade etmiyor. Ahilik kardeşliktir sevgidir, ötekileştirmemektir. Aynı bayrak, aynı kültür, aynı medeniyet altında birbirimizin farklılıklarına tahammül ederek ileriye doğru yaşamak, bu bayrağı İleriye doğru taşımaktır. Bu vesileyle bizim kültürümüzle, medeniyetimizle doğan bugüne kadar gelen ahilik kültürünü yaşatan emek veren bugünleri görme ebediyete intikal eden bütün büyüklerimizi rahmetle duayla yâd ediyorum. Böyle güzel bir kültürü böyle güzel bir medeniyeti inşa edip bize tepside sundukları için Allah onlardan razı olsun” dedi.

“Ahilik Esnaf Toplumumuzun Taşıyıcı Omurgasıdır”

“Esnaf ve Sanatkârlarımızın özü, kökü ve temeli Ahilik Kültürüne ve Ahilere dayanmaktadır” diyen Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan, “Ahilik kelime olarak kardeş, eli açık, konuksever ve yiğit gibi anlamlara  geldiği gibi, ticarette dürüstlüğü, mesleki faaliyetlerde kendi kendini denetlemeyi ön görerek, birlik beraberlik ve de kardeşlik gibi önemli değerleri içerisinde barındıran, kültürel bir birikimdir. Ahilik, Türk Esnaf ve Sanatkârların örgütlenmesidir. Ahiler Anadolu da uzun yıllar ticaretin ve sanat dalının gelişmesinde, dinin yayılmasında, barış ve huzurun tesisinde çok önemli roller üstlenmişlerdir. Asıl hedefleri de her zaman akıl, ahlak, bilim ve çalışma üzerine olmuştur. Bugün Ahilik ruhuna uygun olarak kendi öz sermayesi ve alın teri ile üretim yapan esnafımız, tüccarımız ülke ekonomisine güç katmaktadır. Türk Milleti’nin bin yıldan fazla bir süre varlığının korunmasındaki en büyük etken ve sır; Ahilik anlayışı içerisinde, toplumun yalnız bir grubunun değil, toplumun bütün katmanlarının bu değerlerine saygı göstermesi ve de bu değerlere içten bağlanmasıyla mümkün olmuştur. Özetlemek gerekirse; Ahilik tevazu sahibi olmaktır, Ahilik hataları yüze vurmamaktır. Ahilik dostluğa önem vermektir. Ahilik komşulara iyilik etmektir. Ahilik başkasının malına ihanet etmemektir. Ahilik, sabırlı, cömert, ikram ve kerem sahibi olmaktır. Esnaf ve Sanatkârlar teşkilatı olarak Ahi Evran Veliden aldığımız bu mirası günümüze uygulama ve uyarlama konusunda elimizden geleni yapıyoruz. Amacımız; Ahilik İlkeleri ışığında, kaliteli mal ve hizmet üreten, kendini yenileyip geliştiren, yaratıcı, rekabet edebilen ve güvenilir bir esnaf ve sanatkâr topluluğu meydana getirmektir. Sözlerime son vermeden önce Ahiliği bir kez daha önemle vurgulamak istiyorum, Ahilik özünde kardeşlik, birlik ve beraberliği, dayanışmayı benimsemiş bir kuruluştur. Bugün her şeyden çok bizlerin birlik ve beraberliğine, Ahi ilkelerine göre yaşamaya daha çok ihtiyacımız var. Bilindiği gibi, dün olduğu gibi bugün de esnaf ve sanatkârımız ve tüccarımız, Ahilik anlayışı içerisinde birlik ve beraberlik ruhu ile her zaman ülkesinin, devletinin yanındadır. Olmaya da devam edecektir” ifadelerini kullandı.

“Ahilik Herkese Örnek Rol Model Oluşturmuş”

“13. yüzyılda temelleri atılmış bir davranış manzumesi olarak ortaya çıkmıştır” diyen Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, “Ahilik Haftası bizim kültürümüzde daha fazla yer etmesi gereken, dünden bugüne daha fazla ihtiyaç duyduğumuz, bizi biz yapan değerlerimiz, özelliklerimiz, inançlarımız, anlayışlarımız. Bunlara bu günümüzde daha fazla dikkat etmek sahip çıkmamız gerekiyor. Biz de görevimiz boyunca bunu en güzel şekilde temsil edip, anlatmaya devam edeceğiz gelecek nesillere aktarılması adına” diye konuştu.

Şed Kuşatma Töreni Canlandırıldı

Konuşmaların ardından Yılın Ahisi seçilen Şaban Kocagöl, Yılın Kalfası Saim Arısoy, Yılın Çırağı Elif Gün’e plaketleri Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu ve protokol üyeleri tarafından verildi. Tören yılın ahisi seçilen Şaban Kocagöl’e Vali Hamza Aydoğdu, Belediye Başkanı Evren Dinçer ve Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan’a Şed Kuşatma merasiminin ardından vatandaşlara pilav ikram edilmesiyle son buldu.

Ahilik Haftası kutlama törenine başta Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan, protokol üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile kamu kurum müdürleri, esnaf odaları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Haber: Dilek Eyüboğlu


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Koçak, “Çiftçi 2021 Desteklerinin Açıklanmasını Bekliyor”Önceki Haber

Başkan Koçak, “Çiftçi 2021 Desteklerinin...

CHP’nin Kuruluşu Muhteşem Törenle KutlandıSonraki Haber

CHP’nin Kuruluşu Muhteşem Törenle Kutlan...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar