Geri dönüşümde yasak çıkmazı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Geri dönüşümde yasak çıkmazı
Aksaray’da faaliyet gösteren geri dönüşüm sektör temsilcileri ATSO Başkanı Cüneyt Göktaş’ı ziyaret ederek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından getirilen plastik atık ithalatı yasağı kapsamına, tek kullanımlık plastiklerin üretiminde kullanılan Etilen polimer grubundaki plastik ambalaj türü atıkların dahil edilmesinin üretimi olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Ziyaret sonrası yapılan bilgilendirmede ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Göktaş, “Sektördeki etilen polimer ithalatının toplam girdiler içerisinde yüzde 50’lık paya sahip olup, plastik geri dönüşüm sektörü ekonomiye önemli katkılar sağlamaktadır. Türkiye'de yapılan plastik hammadde üretiminin, ihtiyacın ancak yüzde 20’ini karşılayabilmektedir. Sektörde çarkların durma noktasına geleceğini, tesislerin mevcut stokları ile üretimi kısa bir süre daha devam ettirebilse dahi bu işletmelerde çalışan personellerin işsizlik tehdidi ile karşı karşıya kalacaktır. Mevcut ithalat yasakları ile sektörün yüzde 80-85 bandında olan kapasite kullanım oranı kaçınılmaz olarak yüzde 30 bandına gerileyecek ve en nihayetinde birçok tesis ya yurt dışına taşınacak ya da kapısına kilit vuracaktır” uyarısında bulundu.

“Yatırımlar Atıl Duruma Gelecek”

“Plastik hurda ithalatının yasaklanması, geri dönüşüm sektörünü olumsuz etkileyecek, yurt içinde en yoğun olarak işlenen plastik hurdası olan polietilen hurdasının ithalatının yasaklanması yıllardır kamunun teşvikleri ile yapılan yatırımların atıl hale gelmesine neden olacaktır” diyen Göktaş “Her yıl başında geri dönüşüm firmalarımızın bakanlıktan almış olduğu 1 yıllık Atık İthalat belgeleri de bu düzenleme ile geçersiz hale gelmesi sektörü zor durumda bırakmıştır. İthalat yasağı kararının ardından, işletmelerin büyük mağduriyetler yaşayacak ve sektörde çalışanların işsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır”  ifadelerini kullandı. Haber Bülteni

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
POMEM'de mezuniyet coşkusu yaşandıÖnceki Haber

POMEM'de mezuniyet coşkusu yaşandı

Perdeci esnafının umudu yeni evlenecek çiftlerSonraki Haber

Perdeci esnafının umudu yeni evlenecek ç...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar