Girdiler Arttı Ekim Ayı Perişan!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Girdiler Arttı Ekim Ayı Perişan!

Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, çiftçinin girdilerinin yüksek olduğuna dikkat çekerek gübre, mazot ve tohumluk fiyatlarının geçtiğimiz yıllara nazaran yüzde 200 arttığını söyledi. Koçak girdi maliyetleri yüksek olan çiftçinin ürettiği ürünlerin fiyatının düşük olmasının her geçen gün üreticiyi zora düşürdüğünü de belirtti.

 Sosyal medya hesabında, kendi tarlasını ekerken çektiği bir video ile açıklama yapan Ziraat Odası Başkanı Koçak ekim ayı içerisinde olduklarını hatırlattı. Başkan Koçak “Öncelikle çiftçilerimize hayırlı bereketli ekim ayı diliyorum. Tabii ekim yapabilmek için öncelikle gübre almak lazım, tohum alabilmek lazım, mazot alabilmek lazım. Şu anda girdi maliyetlerimiz ciddi şekilde yüksek. Özellikle ekim ayında çiftçimizin dap gübresi alması gerek. Onun da tonu 7 bin TL. Geçtiğimiz sene bu gübrenin fiyatı 3 bin TL idi. Şu anki girdi maliyetleri ciddi bir şekilde üreticimizin belini büküyor” dedi. 

“ÇKS desteklerini artırmaz ise; önümüzdeki yıl birçok çiftçi tarlasını ekemeyecek” 

Geçtiğimiz yıl kuraklık olmasına rağmen arpa ve buğday taban fiyatlarının çiftçinin istediği düzeyde olduğunu belirten Koçak “Geçen yıl 2.5’tan arpayı sattık. Fakat bu seneki mazot ve gübre fiyatlarına gelen yüksek artıştan dolayı sattığımız arpanın, buğdayın yerini dolduramıyoruz. Ona keza arpa tohumunun fiyatı 5 bin TL oldu. Bu söylediğim bütün girdiler artık çiftçimizin belini iyice bükmüştür” ifadelerini kullandı. Yetkililerin bir an evvel çiftçi maliyet girdilerinin yüksek oranda olması ve ürünün para etmemesinin getireceği sonuçları Cumhurbaşkanı’na iletmesi gerektiğini vurgulayan Koçak “Çiftçinin ÇKS Desteğine artış yapılması bizim için çok önemli. Çiftçi şu an ekiyor ama bir taraftan da kara kara düşünüyor. Şu an Çiftçi çoluğunun çocuğunun rızkından artırdığı para ile, kıyıda köşede kalan altını, akçesini satarak, kimileri tarım kredi kooperatiflerine ve bankalara kredi borçlanarak 2022 yılı için ekim hazırlıklarına başlıyor. Ancak 2022 yılı için üreticilere beklenen destek verilmez ise birçok üreticinin, çiftçinin tarlasını bir dahaki döneme ekemeyeceğini düşünüyoruz. Zaten bu sene de dediğimiz gibi borç harç, elinde avucunda ne varsa onu şu an tarlasına ekmiş durumda. Aksaray Ziraat Odası olarak her zaman çiftçimizin yanında olmaya ve çiftçimizin sorunlarını gündeme taşımaya devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımızın çiftçimizin yaşadığı bu sorunlara çözüm bulacağına inanıyoruz” şeklinde serzenişte bulundu. 

“Çiftçi girdi maliyetleri altında son nefesini veriyor” 

Çiftçilikle alakası olmayan ve klavye delikanlılığı yapanların çiftçilerin sorunlarını bilmediklerini söyleyen Başkan Koçak “Aksaray Ziraat Odası ve Türkiye'deki tüm ziraat odalarının internet sayfalarından çiftçilerimizin sorunlarını hükümetimize nasıl yansıttığımızı araştırmalarını isterim. Biz de Aksaray'da çiftçimizin yaşadığı bütün sorunları ilimizdeki yetkilileri iletiyoruz. Bizim kuruluş amacımız çiftçinin yaşamış olduğu sorunları iletmek. Türkiye Büyük Millet Meclisi bizim ilettiğimiz sorunların çözüm yeridir. Tüm dünyayı, ülkemizi etkisi altına alan covit döneminde çiftçimiz de sağlık çalışanları gibi gece gündüz çalışarak ülkemizin gıda tedariğinde sorun yaşanmamasını sağladı” ifadelerini kullandı.

 “Söz verilen su dış havzadan getirilsin biz destek istemiyoruz”

 Çiftçinin insanlık için üretmeye devam edeceğini belirten Başkan Koçak “Covid döneminde gıda sektörünün ne kadar önemli olduğunu hepimiz gördük. Tarladan soframıza gelen her üründe çiftçinin alın teri ve emeği vardır. Biz fazla bir şey istemiyoruz. Yeter ki sorunlarımız karşılık bulsun. Her geçen gün ülkemizde çiftinin ağırlaşan şartlarında iyileştirme yapılsın. Buradan tüm yetkililerimize sesimizi duyurmak istiyoruz. Özellikle bu sene çiftçimizin ciddi anlamda desteklenmeye ihtiyacı var” diyerek şöyle devam etti: “İlimiz çiftçilerinin en büyük sorununun su olduğunu her fırsatta, her platformda dile getiriyoruz. Dış havzalardan veya KOP Projesi kapsamında ilimize su gelmesi konusunda her türlü girişimleri ve çalışmaları yaptık. Şimdi top yetkililerde. Eğer elimize dışarıdan su gelirse bizim aslında hiçbir desteğine ihtiyacımız kalmaz. Tarımsal suyumuz bol olsun, dış havzalardan getirilsin. Ben Aksaray Ziraat Odası Başkanı olarak destekleme istemiyoruz diyeceğim. Sayın Cumhurbaşkanımiz Aksaray'a geldiğinde dış havzadan Aksaray'a su getirileceğini söyledi. Tarım Bakanımız Pakdemirli de bu konuda dışarıdan su getirileceğine, baraj kurulacağına dair, hatta yeraltı barajı kurulacağına dair söz vermişlerdi. Bizler bunca sıkıntılara rağmen Aksaray çiftçisi olarak üretmeye devam edeceğiz.” Haber: Harun ATALAY


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma Hayatını KaybettiÖnceki Haber

AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçm...

İtalya’dan Gelen Turist Ve Ünlüler 800 Yıllık Tarihi Kervansaray’da BuluştuSonraki Haber

İtalya’dan Gelen Turist Ve Ünlüler 800 Y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar