
Aksaray’da 20 Bin Simit Tüketiliyor
Hiçbir ayrım olmadan herkes tarafından tüketilen nadir ürünlerden simit Aksaray’da günlük 20 binin üzerinde tüketildiği öğrenildi. Makul fiyatı, pratikliği ve doyuruculuğuyla sabah kahvaltılarının, ara öğünlerinin “kurtarıcısı” konumunda olan Simit’in Osmanlı döneminde padişahların da sofralarını süslediği öğrenildi. Aksaray’da Simit’in çok eskiye dayandığını anlatan 20 yıllık simit ustası Kemal Uçak, simidin geçmişinin Orta Asya'ya kadar dayandığını belirterek, ''Simit Orta Asya'dan Türkiye’ye buranda da Aksaray’a simit ustaları tarafından taşınmıştır. Aksaray simidi, eşsiz lezzetiyle Osmanlı padişahlarının da sofralarını süslemiştir'' dedi.
Aksaray’da 20 Bin Simit Tüketiliyor
Kentte 12-15 fırında günlük yaklaşık 20 bin civarında simit üretildiğini dile getirerek, Aksaraylıların susamlı simide fazla rağbet ettiklerini belirten Uçak, “Aksaray Simidi''nin diğer şehirlerde yapılan simitlerden farkının, susamının ve özel pekmezden elde edilen şuruba batırıldıktan sonra fırına verilmesi olduğunu söyledi.
Herkes İşini Yapsın
Simidin toplumda ayrı bir yeri olduğunu ve bunu bilenlerin üretmesi gerektiğini vurgulayan simit fırını işletmecisi Kemal Uçak, bu işi bilenin de bilmeyenin de yaptığını belirterek, “Bilmeyenlerin yaptığı simit, tüketicinin beklediği damak tadını vermiyor. Hem kalite düşüyor hem de hakiki anlamda bu işi yapanların ekmeğiyle oynanıyor. Bizim fırınımız ekmek veya başka bir gıda üretmeye müsait ancak biz bildiğimiz işi yapıyoruz. Herkes bildiği işi yapsın” dedi. Haber: Ziya Koçak
Yorum Yazın