İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı, Aksaraylılarla Buluştu 

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aksaray Belediyesi'nin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Aksaray Bilim Festivali etkinlikleri çerçevesinde, uzaya çıkan ilk Türk Astronot Alper Gezeravcı, festivalin 3. gününde Aksaraylılarla buluştu.

Türkiye’de sadece 3 belediyenin düzenlediği etkinliklerden biri olan Bilim Festivali, Aksaray Belediyesi organizasyonunda 3. kez Aksaraylılar ile buluştu. İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı’nın, Bilim Festivali’ne geleceğini öğrenen Aksaraylı gençler, öğrenciler ve velileri festival alanına adeta akın etti.

“2026 Yılında Uzay Yolculukları ve Deneyimlerle İlgili Çok Haberler Duyacaksınız”

Aksaraylılarla buluşan Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı, Aksaraylı gençlere uzay yolculuğu deneyimlerini ve bilgi birikimlerini aktardı. Uzay teknolojisine gelişmiş ülkelerin ayırdığı bütçenin 600 milyar dolar olduğunu ifade eden Gezeravcı, “Çok değil 2026 yılında sıkça uzay yolculukları ve uzayda yapılacak keşifler ve deneyimlerle ilgili çok haberler duyacaksınız” dedi.

“Ülkemizin Uzay Teknolojisi Alanındaki Başarılarından Gurur Duyuyoruz”

2026 yılının sonlarına doğru Uluslararası Uzay İstasyonu’nun Ay’a bir üs kurmayı planladığını ve buradan Mars’a gidecek olan araçlara yakıt ikmalinin yapılması için çalışmaların yoğun şekilde devam ettiğini söyleyen Gezeravcı, “Ülkemizin uzay teknolojisi alanındaki başarılarından gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı. Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı, uzay yolculuğundan önceki aşamaları, uzay yolculuğunu ve uzayda geçirdiği 14 gün içerisinde yapmış olduğu keşiflerini, deneyimlerini ve çalışmalarını alanı dolduran binlerce Aksaraylı ile paylaştı.

“Ülkemizin 100. Kuruluş Yıldönümünde Uzaya Çıkan İlk Türk Astronot Olmaktan Gurur Duyuyorum”

Türkiye'nin ilk astronotu olmaktan onur ve gurur duyduğunu belirten Gezeravcı, “Burada vurgulamak istediğim bir şey şudur ki ülkemizin 100. kuruluş yıldönümünde uzaya çıkan ilk Türk astronot olmaktan büyük onur ve gurur duyuyorum. Cumhurbaşkanımızın teknolojiye ve bilime vermiş olduğu değerin bir göstergesi olarak Türkiye'nin uluslararası uzay çalışmalarına ortak olmak bakımından çok büyük bir adım. Ayrıca gururla söylemek istiyoruz ki önümüzdeki yıllarda kendi üretmiş olduğumuz roketimizle kendi imkânlarımızla uzaya göndereceğiz” açıklamasını yaptı.

“Aksaray Sınırlarında Tuz Gölü’nde Yetişen Bir Bitkiyi Uzaya Götürdük”

Uzayda kaldığı süre içerisinde 14 tane deney yaptığını da söyleyen Alper Gezeravcı, “Aksaray sınırlarında Tuz Gölü'nde yetişen bir bitkiyi uzaya götürdük. Orada yapılan deneyde gördük ki bu bitki uzayda varlığını sürdürebiliyor ve 14 gün içerisinde gelişimini, yetişmesini sürdürdü. Bunun ne önemi var diye soracak olanlara, uzayda yapılan binlerce çalışmalardan sadece bir tanesi bu. Özellikle kanser tedavisi için uzayda yapılan birçok çalışma var. O çalışmalardan sadece bir tanesiydi bu çalışmamız. Yaptığımız deneylerde 14 gün sonunda gayet güzel pozitif sonuçlar elde ettik. Halihazırda çalışmalar şu anda inceleniyor. Bundan sonra Ay ortamında ve bir sonraki aşamada Mars'a kadar gidecek uzay deneyimlerinin, çalışmalarının altyapısında ihtiyaç olacak yaşam destek ünitelerinin yapılması için potansiyeller oluşturuluyor” dedi.

“Bizler Çok Çalışkan Bir Milletin Evlatlarıyız”

Festivalde kendisini dinlemeye gelen gençlere de nasihatlerde bulunan Gezeravcı, hedeflerini her zaman yüksek tutmalarını ve çok çalışmaları gerektiğini öğütlerken, “Bizler çok çalışkan bir milletin evlatlarıyız. İstediğimiz zaman başaramayacağımız hiçbir şey yok. Türkiye sizin gibi gençlerin sayesinde uzay başta olmak üzere her alanda çok büyük buluşlara imza atacaktır” ifadelerine yer verdi.

Konuşmasının ardından Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer ve Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Gezeravcı’ya festivale katıldığı için teşekkür ederek, günün önemine binaen plaket takdim etti.

“Türk Milleti Adına Uzaya Çıkmış İlk Türk Astronotu Aksaray’da Ağırlamaktan Mutluluk Duyuyoruz”

Belediye Başkanı Dinçer, “Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde Türk insanı ve Türk milleti adına uzaya çıkmış, tarihe adını yazdırmış ilk Türk astronotunu Aksaray’da ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Festivalimize katılan çocuklarımız Alper Abi’sini örnek alarak hayallerini ve çalışmalarını yüksek tutacaklar. Bilim Festivali’miz ruhuna uygun şekilde devam ediyor. Kendisine başarılarının devamını diliyoruz ve astronot sayımızın artmasını canı gönülden istiyoruz. Aksaray’a geldiği için ve festivalimize katkıda bulunduğu için kendisine çok teşekkür ediyoruz” açıklamasını yaptı. 

Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu da, Astronot Gezeravcı’ya teşekkürlerini sunarak, bu güzel etkinlik için organizasyonda emeği geçen herkesi tebrik etti. Haber: Harun Atalay


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Madeni 5 Liralar Tedavüle GiriyorÖnceki Haber

Madeni 5 Liralar Tedavüle Giriyor

Otelde Çıkan Yangın PaniklettiSonraki Haber

Otelde Çıkan Yangın Panikletti

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar