İmece İşçileri Sendikaya Üye Olunca “Hırsızlık” Maddesiyle İşten Çıkarıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tez-Koop-İş Sendikası Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Mustafa Özgen Aksaray Organize Sanayi Bölgesindeki İMECE Plastik fabrikasında çalışan 195 işçiden üye sendikalarına üye olup iş veren baskısıyla istifa etmeyen 11 işçinin kendi sendikalarına üye olması nedeniyle hırsızlık suçlamasını da içeren 46 kodu ile haksız yere işten çıkarıldığını iddia etti.

İMECE Plastik Fabrikası önünde basın açıklaması yapan Tez-Koop-İş Sendikası Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Mustafa Özgen toplam 195 işçinin çalıştığı fabrikada Sendikal faaliyetleri çerçevesinde fabrikada üye sayılarını artırdıktan sonra yetki tespiti başvurusunda bulunduklarını belirterek “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yaptığımız başvuru tarihinden sonra işçilere işveren temsilcileri tarafından sendikadan istifa etmeleri yönünde yoğun baskı yapılmış, son olarak da 17.06.2022 Cuma günü mesai saati sonunda 11 işçinin iş akdine son verilmiştir” dedi.

“İşçinin Alnına Kara Çaldınız”

İşten çıkarma gerekçesini de işçilerin alnına “kara çalmak” olarak niteleyen Özgen “İşçilerin Anayasal ve Yasal haklarını kullanmalarına tahammülü olmayan İmece Plastik işvereni geçerli bir sebep bulamayınca sırf işçilerin örgütlenmesini engelleyebilmek için SGK’ya fesih bildirimlerini Kod-46’ya göre yapmış, işçilerin iş akdini feshetmiştir” diyerek Kod 46’nın “İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması” anlamına geldiğini  ifade etti. Özgen “Bu durumda İşveren işçilere kıdem ve ihbar tazminatlarını ödemeyecek, aynı zamanda işçilere İŞKUR tarafından da işsizlik maaşı bağlanmayacaktır. Ayrıca bu durum özellikle işçinin iş arama ve yeni bir iş bulma sürecinde de karşısına çıkacaktır. İşinden ekmeğinden ettiğiniz işçiye yasal alacaklarını ödemiyorsunuz, İşsizlik Sigortasından yararlanma hakkını elinden alıyorsunuz; bir de alnına kara çalıyorsunuz ki, bir başka yerde iş bulamasın, kendisi ile ailesi de açlığa ve sefalete mahkûm olsun” diye konuştu. Özgen İşçilerin iş başına dönmeleri için hukuki süreç başlatacaklarını söyledi.

Milletvekili Erel “Görüşmek İstedik Reddettiler Demek ki İddia Gerçek”

Basın açıklamasına destek veren İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel “Buraya gelip güvenlikten fabrika yetkilisi ile görüşme talep ettiğimde kendisi görüşmek istemediğini söyledi. Ben olayı bir de işverenden dinleyip işçi kardeşlerimizin isteklerini taleplerini gerçekten bu yönde mi olduğunu teyit etmek istedim. Görüşme talebimiz reddedilince demek ki bu kardeşlerimizin söylediği doğru. Sadece bir sendika tercihi yüzünden işlerinden aşlarından olmaktadır. Bunun bir de vicdani boyutu var Türkiye’nin şu dönemde yaşadığı ekonomik sıkıntılar, işsizliğin boyutu siyasetin ötesinde, herkesçe malum. Neticede burada 11 arkadaşımızın ekmeği ile oynamak vicdansızlıktır, ahlaksızlıktır” dedi.

“Bu Vicdansızlık”

CHP Aksaray İl Başkanı Ali Abbas Ertürk de sendikanın yaptığı basın açıklamasında işçilere destek verdi.  Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile konuyu görüşerek gündeme taşıyacaklarını söyleyen Erel “İşçi kardeşlerimiz bugün burada olma amacımız sizlerin yanında olmak, kara kışı yaşadığımız bir dönemde sizi işinizden etmek büyük bir vicdansızlık. Bugün yönetici arkadaşlarımız vicdansızlıkları yanına bir şey daha eklediler, parlamento da temsili olan bir milletvekilini, Ankara’dan gelmiş bir sendika başkanını, ana muhalefet il başkanını görüşmeye dahi kabul etmeyerek hem vicdansız hem de nezaketsiz olduklarını göstermiş oldular” dedi.

“Siz İlk Kez Karşılaşıyorsunuz Ama…”

İşçilerin ekonomik krizden etkilendiklerini ve zor şartlar altında çalıştıklarını söyleyen Ertürk sorun ve endişelerini bildiklerini belirterek “Siz belki de böylesine bir tablo ile ilk kez karşı karşıyasınız ama biz alışkınız, farklı düşündüğümüz için, yukarıdan gelen talimatlara boyun eğmediğimiz için, direndiğimiz için her türlü terör örgütü ile iltisakımız kuruldu, sizler üzgünsünüz bizler alıştık” diyerek destek verdi.

“Siyasi Kimliğimden Bağımsız Yanınızdayım”

İşçilerin hiçbirinin siyasi görüşünü bilmediğini hatırlatan Ertürk “Siz ay sonunu getiremediğiniz için TEZ-KOOP sizlerin hakkını savunduğu için, maaşınıza zam yapabilmek için geçim sıkıntınızı azaltmak için bu sendikaya üye olmuşsunuz. Anayasal hakkınız en temel hakkınız. Bu mücadelenizden direncinizden dolayı sizleri bir kez daha kutluyorum. Önemli olan direnmek, haklı olduğunuz dava da hakkınızı alabilmek için mücadele etmek. Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı olarak söylüyorum yapılacak olan her türlü hukuksuzluğa karşı her türlü desteği vermek için avukatlarımız ile hukuki destek vermek için yanınızdayız. Genel merkez yöneticimiz Cansu Hanım konuyu iletmek için her türlü yanımızda. Genel Başkan Yardımcımız Veli Ağbaba ile konuyu paylaşacağım. Müsterih olun siz yanlış bir şey yapmadınız, hakkınızı aradınız. Maalesef bu ülke de hak aramanın bazı bedelleri oluyor unutmayın kazananlar hep hak arayanlar olacaktır. Siyasi kimliğimden bağımsız sizlerin her zaman bir abiniz, kardeşiniz, evladınız olarak yanınızda olduğumu bir kez daha belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı. Haber: Kemal Onur Atalay


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Aksaray Ana Çoçuk Sağlığı Merkezi Binasının 2.Katının 112 Acil Sağlık Hizmetleri Başhekimligine Dönüştürülmesi İşi İle İl Genelinde 5 (Beş ) Adet Ambulans Garajı Yapım İşiÖnceki Haber

Aksaray Ana Çoçuk Sağlığı Merkezi Binası...

OAGC, 32'inci Kuruluş Yıldönümü MesajıSonraki Haber

OAGC, 32'inci Kuruluş Yıldönümü Mesajı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar