Kasaplar: Ete Zam Gelirse Artık İş Bırakacağız

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kasaplar: Ete Zam Gelirse Artık İş Bırakacağız
Dünyada ve ülkemizde gıda fiyatları yükselmeye devam ediyor. En dikkat çekici fiyat artışı ise kırmızı ette yaşandı.

 Son olarak et ve süt ürünlerine bir ay içinde yüzde 24 zam yapılması kasapları çileden çıkardı. Aksaraylı kasaplar ‘Kiloyla sattığımız ürünü gramla satmaya başladık’ diyor.

Kurban kesmek artık dini vecibeden çıktı insanlar et yemek için kurban kesiyor diyen Kasap Ayhan Darılmaz,“ Üç yıldır kasabım. Geçen yıllarda kiloyla sattığım ürünü şuanda gram olarak satıyorum. Yoldan geçen 10 kişiden 8’i kurbandan kurbana et tüketiyor. Sorun bakayım en son ne zaman et almış.  Kurban bayramına bir hafta kala, geçen kurbandan kalan etlerini kıyma çektirmek için gelen müşterilerim var. Hal böyle olunca nasıl satalım?” dedi.

“Kiloyla Alan Müşterilerim Artık Gramla Alışveriş Yapıyor”

“Alım gücü düşük asgari ücretle geçinen bir toplumda ete talep haliyle düşük oluyor. Arz talep mevzusu. Fiyatlar böyle olduğu sürece ne bu halk et tüketebilir ne de talep edebilir.  Kırmızı etin kilosu 130-140 lira. kiloyla alan müşterilerim şimdi 300 gram alıyor” diyen Kasap Darılmaz, “İkinci üçüncü bir zam karşısında işi bırakacağız.  Süt ineklerini kesime gönderen üreticiler var, ineklerimiz kesime gittikçe biz zarara uğruyoruz. Şimdi şöyle düşünün sizin 20 tane ineğiniz var ve bu ineklerden elde ettiğiniz sütü iyi paralara satıyorsunuz. Bu kazançla bizim etlik dediğimiz damızlıklar alabilirsiniz. Ama şu an bizde durum ne? Yem pahalı, süt ucuz. İnsanlar ineklerini kesime gönderiyor. Üretim yok tüketim var. Kazandıkları para, giderleri karşılamayınca işi bırakanlar var. Kimse zarar ettiği işi yapmak istemez. Bu bindiği dalı kesmek değil ama su akan kaynağa tıpa basmak. Bu durum da et fiyatlarına yansıyor ve biz müşteri kaybediyoruz” dedi.

“Düşük Fiyat İleriye Dönük Çiftçiyi Bitirmektir”

32 yıldır kasaplık yapan Bayram Pınar ise, “32 yıldır kasabım bu yıllardaki kadar kötü bir dönem görmedim. Müşterilerim 20 liralık kıyma isteyince içim acıyor. Makarnanın üzerine zer olmaz o kıyma. 2007’de asgari ücret 450-500 liraydı. İnsanlar 50 kilo et alabiliyordu, şimdi asgari ücretle 40 kilo et alamıyorsunuz 10 kilo kaybımız var. Diğer Avrupa ülkeleri gibi 2 milyon asgari ücretli, 5 milyon iyi gelirli bir toplumumuz yok, ülkedeki insanların yüzde 50‘si asgari ücretli. Nasıl alacaklar bu fiyata? Kemiksiz kuzu eti 125 lira, kırmızı et 150-160 lira” diye konuştu.

Et fiyatlarının sürekli artışa gitmesinin nedeni Tarım ve Köy İşleri’nin denetimsizliği ve ülkede ki etiket simsarları diyen Kasap Bayram Pınar, “Buradan yetkililere sesleniyorum, mezbahanede ölen hayvanlara yeniden küpe çıkarılıyor sırf devlet desteklenmesi kesilmesin diye. Ülke güpe gündüz soyuluyor, Tarım ve Köy İşleri Bakanı neden bunları denetlemiyor? Bunun yanında yem fiyatları neden bu kadar yüksek ve niye kimse düşüremiyor? Yem fiyatı karşısında ezilen çiftçi, hayvanını kesime veriyor. Tamam şimdi kesime gitmesi önemli değil,  bugün düşük fiyat ileriye dönük çiftçiyi bitirmektir. Biri taşın altına elini koyup bu yolsuzlukları durdurmalı, ülke son sürat uçuruma gidiyor. Allah yardımcımız olsun” dedi. Haber: Kemal Onur Atalay


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Aksaray Ticaret Borsası Yönetim Kurulu BelirlendiÖnceki Haber

Aksaray Ticaret Borsası Yönetim Kurulu B...

“Ağaçören Cevizi Artık Aksaray'ın Marka Değeridir”Sonraki Haber

“Ağaçören Cevizi Artık Aksaray'ın Marka...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar