Kilosu Fazla Olan Bireylerde Bu Vitaminde Eksiklik Görülüyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kilosu Fazla Olan Bireylerde Bu Vitaminde Eksiklik Görülüyor
Diyetisyen Merve Yüksel, kilolu bireylerde D vitamini eksikliği olduğunu ifade ederek, "Tokluk mekanizmasını uyaran hormon Leptin hormonudur.

Kilolu bireylerde ise Leptin hormonu çok yüksektir. Leptin fazlalığı D vitamini yapımını olumsuz yönde etkiler" dedi. 

Günümüzde D vitamini eksikliği sık görülen sıkıntılar arasında yer alıyor. Diyetisyen Merve Yüksel, kilolu bireylerin D vitamini eksikliği yaşadığını ifade ederek, Leptin hormonunun yüksek olması durumunda D vitamini yapımını olumsuz etkilediğini belirtti. 

 

"İnsanlar İçin Birincil İhtiyaç Olan D3 Formudur" 

Yüksel, "D vitamini de A, E, ve K vitaminleri gibi yağda eriyen vitaminler grubuna girmektedir. D vitamini büyük oranda insan cildinde güneşten gelen Ultraviyole-B etkisiyle sentezlenmektedir. Ancak az miktarda da olsa hayvansal veya bitkisel besinler yoluyla da vücuda D vitamini alınabilmektedir. Yapılan çalışmalarda D vitamininin % 10-20’sinin diyetle alındığı; % 90’ının ise güneş ışığının etkisi ile deride sentezlendiği görülmüştür. D vitamini doğada D2 ve D3 formu olmak üzere 2 farklı türde bulunmaktadır. İnsanlar için birincil ihtiyaç olan D3 formudur. Güneş ışınlarının deride sentezi sonucu D3 formu, beslenme sayesinde de D2 formu sağlanmaktadır" ifadelerini kullandı. 

 

"Kemik Sağlığı ve Gelişimi İçin D Vitamininin Vücutta Yeterli Miktarda Bulunması Gerekir" 

"D vitamini kalsiyum metabolizmasına katıldığı için vücutta hormon görevi de görmektedir" açıklamasında bulunarak, "İskelet sistemi üzerinde ve özellikle kalsiyum, fosfor gibi mineral sistemleri üzerinde etkisi vardır. D vitamini vücuttaki kalsiyumun emilimine %30-80 oranında etki etmekte; eksikliğinde ise kalsiyum emiliminde azalma olduğu görülmektedir. Kemik sağlığı ve gelişimi için kalsiyum ve fosfor mineralleri ile D vitamininin vücutta yeterli miktarda bulunması gerekir" açıklamasında bulundu. 

 

"Kilolu Bireylerde D Vitamini Eksikliği Görülür" 

Leptin hormonunun tokluk mekanizmasını uyardığını belirten Diyetisyen Yüksel, "Leptin yağ depolarından sentezlenir. Kilolu bireylerde ise Leptin hormonu çok yüksektir. Leptin fazlalığı D vitamini yapımını olumsuz yönde etkiler. Kısaca kilolu bireylerde yağ dokuda tutulan D vitaminiyle, kanda D vitamini eksikliği görünür" ifadelerine yer verdi. Haber: Dilek Eyüboğlu


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
"Çalmadık Kapı, Almadık Gönül Bırakmayacağız"Önceki Haber

"Çalmadık Kapı, Almadık Gönül Bırakmayac...

Yaşlı Adam Evinde Ölü BulunduSonraki Haber

Yaşlı Adam Evinde Ölü Bulundu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar