Narlıgöl Aksaray'ın Değil! Artık Değil!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Narlıgöl Aksaray'ın Değil! Artık Değil!
<p>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Narlıg&ouml;l&uuml;n anlamı ve yeri başkadır bende. K&ouml;şe yazılarımda ve Aksaray konulu kitaplarımda baş tacı yaptığım bir doğa harikasıdır. Bir&ccedil;ok kez g&uuml;ndoğumu fotoğrafı &ccedil;ekmeye gittim, doğa y&uuml;r&uuml;y&uuml;şleri yaptım.</p>

"Güzelyurt Florası ve Botanik Turizmine Katkıları" isimli tez çalışma alanımın hemen yanıbaşındadır kendisi.Aksaray'ın turizm konulu tanıtımlarında da önemli bir yere sahiptir Narlıgöl. Görkemli fotoğrafları ile boy gösterir Aksaray'ın tanıtım stant, broşür ve afişlerinde.

            Ben ne zaman istersem yine görürüm, gezerim, bolca fotoğrafını çekerim Narlıgöl'ün. Ama Aksaray için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Artık kitaplarında, afişlerinde, stantlarında vb. yerlerde Narlıgöl kullanılamayacak.

            Neden mi? Cevap gayet anlaşılır netlikte:  Artık Narlıgöl Aksaray il sınırları içerisinde değil. Evet doğru okudunuz. Aksaray siyasi sınırları içerisinde Narlıgöl adında bir göl yok.

            Biraz daha ayrıntıya girelim isterseniz;

            1 numaralı harita resmi 2016 yılına ait. Orada da görüldüğü üzere Narlıgöl'ün nerede ise tamamına yakını Niğde il sınırları içerisinde. Sadece ufak, 100 m2'yi bulmayacak bir kısmı Aksaray il sınırları içerisinde. Ve bu sayede biz Aksaray olarak Narlıgöl için "Bizimdir!" diyebiliyorduk. Yani Niğde ve Aksaray, iki ilde sahiplenebiliyordu.  Aynı doğal güzelliği bir kaç ilin paylaşma durumu sadece Narlıgöl'e has değil. Hasan Dağı'nın zirvesi bizde olmakla birlikte güney yamaçları Niğde topraklarındadır. Tuz Gölü'nün suları Aksaray, Konya ve Ankara il sınırlarına dağılmıştır. Keza Hirfanlı Barajının suları da Aksaray, Ankara ve Kırşehir il sınırlarında bulunur.

            Tekrar konumuza dönelim. Şu anki durum ise 2019 yılına ait 2 ve 3 numaralı haritalarda olduğu gibi. Narlıgöl tamamen Niğde sınırları içerisinde. Aksaray ile ufacık bir bağlantısı dahi yok. Bunun sebebi il sınırlarımızda ufakta olsa bir değişiklik olmuş olması. Ve ufak değişiklik ile Narlıgöl ile olan ince bağlantımızın da tamamen kopmuş olması.

            Bu değişiklik ile sadece Narlıgöl gitmiş değil. Birde Şahinkayası Göleti gitti. Tabiki Şenlikyeri Vadisinin bizdeki yarısıda gitti.

            Bu durumu Kurban Bayramı haftası dünyaca ünlü harita uygulamalarında Aksaray'ı gezinirken fark ettim. Bu değişiklik "Ne zaman ve ne sebep ile oldu?"  bilmiyorum. Ama inanıyorum ki idari yönden gerekli bir düzenlemedir. Olmasa idi yapılmazdı.

            Peki! Neden bu yazıyı kaleme aldım?

            Amacım "Neden gitti? Kim götürdü?" gibi magazinel olaylar değil.  Sadece bilin istedim. Bilelim istedim. Sosyal medyada fotoğraf paylaşırken, kitap ve mecmua hazırlarken, memleketinizi başkalarına anlatırken veya turizm ile ilgili ilinizin reklamını yaparken dikkatli olun, yanlış bilgi vermeyin istedim. Ortaokullarda okutulmak üzere "Şehrimiz Aksaray" kitabı kaleme alınıyor.  Büyük ihtimalle o kitapta da yer alamayacak.

            Kıymetli hemşerilerim; Narlıgöl Aksaray'ın değil. Artık değil.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
570 Konut SatıldıÖnceki Haber

570 Konut Satıldı

Çekilişle BelirlendiSonraki Haber

Çekilişle Belirlendi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar