Tacettin Ural: “Gazetecilik Bir Tutkudur”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tacettin Ural: “Gazetecilik Bir Tutkudur”
<p>&nbsp;Adalet Bakanlığı&rsquo;nda Basın M&uuml;şaviri olarak g&ouml;rev yapan, bunun yanında &ccedil;ok sayıda gazete ve televizyon temsilciliği g&ouml;revi bulunan ve Aksaray &Uuml;niversitesi İletişim Fak&uuml;ltesi&rsquo;nde Misafir &Ouml;ğretim &Uuml;yesi olarak ders veren Tacettin Ural, gazetecilik mesleği hakkında &ouml;nemli a&ccedil;ıklamalarda bulundu.</p>

İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi Nurcan Ede ile bir mülakat gerçekleştiren Ural, Gazetecilik Bölümü öğrencileri ile “Haber ve Söylem” dersinde bir araya geliyor; mesleki deneyim ve birikimlerini paylaşıyor. 1990 yılından bu yana profesyonel olarak gazetecilik mesleğine devam eden Ural, hem Ankara’da hem de İstanbul’da çeşitli gazete ve televizyonların temsilcilik görevlerinde bulunan bir isim. Parlamento muhabirliği ve haber istihbarat şefliği görevlerinde de bulunan Ural, Adalet Bakanlığı Basın Müşavirliği görevini sürdürmeye devam ediyor. Kendisini “alaylı” bir gazeteci olarak tanımlayan Ural, Tercüman gazetesinde çalıştığı dönemde Ahmet Kabaklı, Beşir Ayvazoğlu ve Ergun Göze gibi usta gazetecilerden istifade etmeye çalıştığını belirtti. Ural, gazetecilik mesleğinin büyük bir tutku ile yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Eskiden gençler artist olmak için evden kaçarlardı. Ben ise gazeteci olmak için evden kaçtım. Gazetecilik mesleği böyle tutkulu bir meslek. Amatör olarak başladığım yıllarda sadece küçük bir haberimin kültür sanat sayfasında yer alması bile beni mutlu etmeye yetiyordu” dedi.

“Söylem, Gazetecinin Duruşunu Ortaya Koyabilir “

Misafir Öğretim Üyesi olarak Aksaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencileriyle ‘Haber ve Söylem’ dersinde bir araya geldiğini ifade eden Ural, bir gazetecinin söyleminin aslında habere bakış açısını da ortaya koyabileceğini belirtti. Burada gazetecinin kendi görev ve sorumluluklarını da bilmesi gerekiyor. Gazeteciliğin belirli ilkeleri var. Bu ilkelere uygun hareket edildiğinde neredeyse kutsal bir görev icra ediliyor. Söylemini iyi belirleyemeyen ya da etik açıdan problemli bir gazeteci, toplumsal çalkantılara da yol açabiliyor” şeklinde konuştu.

“Televizyon İzleyicilerinin Doğru Bilinçlendirilmesi Amaçlanıyor”

Adalet Bakanlığı ve Türk dizi sektörü arasındaki Hizmet Yerleştirme uygulamasından söz eden Ural şunları kaydetti: “Türkiye’de kamu spotları izleyici açısından oldukça didaktik görülüyor. Maalesef yayıncı kuruluşlar da kamu spotlarını karlı görmedikleri için geç saatlerde yayınlıyorlar. Biz de Adalet Bakanlığı Basın Müşavirliği olarak duruma bir alternatif geliştirdik. Tıpkı Ürün Yerleştirme uygulamaları gibi Hizmet Yerleştirme uygulamalarını gündeme getirdik.”

Gazeteciler, Yaptıkları Mesleğin Kıymetli Olduğunu Bilsinler

Son olarak gazeteci adaylarına tavsiyelerde bulunan Ural, “Hangi işi yaparsanız yapın vicdanı ve insafı göz ardı etmemek gerekiyor. Bu durum gazetecilikte daha önemli. Gazeteciler yaptıkları mesleğin kıymetli olduğunu bilmeli” ifadelerinde bulundu. Asü Basın

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Büyük Türk Mutasavvıfı Yunus Emre Mezarı Başında AnılacakÖnceki Haber

Büyük Türk Mutasavvıfı Yunus Emre Mezarı...

Aksaray Kitap Günleri BaşladıSonraki Haber

Aksaray Kitap Günleri Başladı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar