Türkiye'de En Çok Döviz Alan İl Aksaray

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aksaray’ın en işlek caddelerinde ekonominin soğuk rüzgârlarıyla mücadele eden vatandaşlar Anadolu Ekspres Gazetemizin ekonomiyle ilgili sorularını yanıtladı.

 Ekonomik krizin nabzını tutmak için çıktığımız Aksaray Sokaklarında son günlerde gündemi sarsan döviz kurundaki hareketlilik ve ekonomide yaşanan sıkıntıların nedenlerini vatandaşlarımıza sorduk.  Vatandaşların bir kısmı ekonomik sorunları ve dövizdeki kur artışını dış güçlere bağlarken bir kısmı ise mevcut iktidarın bu konuda yetersiz olduğunu düşündüğünü söyledi.

Asgari ücretle 5 kişiye bakmakta zorlandığını söyleyen vatandaşlar ve ekonomik darboğazın nedenini tasarruf tedbirlerine uyumayanlara bağlayan vatandaşların birleştiği nokta ise bir an önce ülke ekonomisinin toparlanması gerektiği oldu. Ülkemizde etkili olan döviz kurundaki dalgalanma ve akaryakıt başta olmak üzere doğalgaza, temel gıda maddelerine her geçen gün yeni gelen zamların nedenlerini sorduğumuz Aksaraylılardan farklı yanıtlar aldık.

İşte Aksaray’ın Ekonomi Ve Zamlar Hakkında Düşünceleri

Sorularımızı içtenlikle yanıtlayan Aksaraylı vatandaş Yüksel Ünlü Esma (40) “Mevcut iktidarın birçok bahanesi var. Önce terör gruplarını bahane ediyorlardı. Şimdi dış güçler diyorlar. Kendi yedikleri nanelerden bahsetmiyorlar. Bugün internet haberlerinde şunu öğrendim Aksaray ili döviz ve altın alımı konusunda birinci olmuş. Ülke genelinde bu döviz ve altın alanların çoğu AK Partilidir. Devletin yanındayım mesajı verip hava atıyorlar. Buradan onlara söylemek istiyorum ‘Madem devletin yanındasınız şu elinizdeki altın ve dövizleri bozdurun da herifliğinizi bir görelim” diyerek “Vatandaş sokağa çıkmasın ama tepkisini koysun. Her geçen gün gelen zamlardan dolayı biz de ne yapacağımızı şaşırdık. 500 TL'ye sattığımız takım elbisenin şu an bize gelişi 750 lira oldu. Para olması da önemli değil artık. Ortada ürün yok satacak. Yarın seçim olsa Cumhuriyet Halk Partisi'ne oy vereceğim” diye konuştu. Ünlü “Dinsiz İmansız dedikleri insanlar en azından Allah Allah diye çalmazlar. Allah vatandaşın yardımcısı olsun bugünleri unutmamak lazım” ifadelerini kullandı.

“Neden Okuduğumu Bilmiyorum”

22 yaşında Üniversite okuyan Alperen Haymanalı da “650 lira kredi veriyor devlet. 1 ay boyunca bu parayla idare etmeye çalışıyorum. Ailemin durumu ortada. Niçin üniversite okuduğumu bile bilmiyorum. Çünkü her sene yüz binlerce üniversite öğrencisi mezun oluyor. Ülkemiz üniversiteli işsizler ile dolu. Üniversite öğrencisi olmama rağmen part time iş bularak çalışıyorum. Ama ekonomik krizden dolayı çalıştığım iş yeri beni işten çıkarttı. Adamlara da hak veriyorum, işleri yok. Aileler çocuklarına üniversite okutmayı bile düşünmüyor emin olun. Artık niçin okuduğumuzu bile bilmiyorum. Geleceğe dair hiçbir umudum ve hayalim yok” ifadelerini kullandı.

“Kimse İsraftan Kaçmıyor”

39 yaşında Seyyar Satıcılık yapan Ramazan Uğurlu da “Ülkenin gidişatı zaten ortada. Yaşanan gelişmeler bizi bir belirsizliğe doğru götürüyor. Bunun da nedeni her yerde israf var. Saraydan başlayarak hepimizin ciddi anlamda bir tasarruf etmesi gerekmektedir. ‘Yiyiniz içiniz ama israf etmeyiniz’ ayetini hepimiz biliyoruz. Ama maalesef kimse uymuyor. Dövizdeki yükselişi dış güçlere bağlıyorlar ama hiç kimse kendine bakmıyor. Hataları kendimizde aramalıyız” şeklinde konuştu.

“Asgari Ücretle Geçinemiyorum”

38 yaşında Kenan Ağasay da asgari ücretle 5 kişiye baktığını belirterek “Ülkenin durumu ortada. Dövizin dalgalanması ekonomiye de büyük zarar veriyor. O da fiyatlara yansıyor. Ben asgari ücretle geçinemiyorum. Her ay bir yerlerden borç alıyorum. Borcu borçla kapatmaya çalışıyorum. Çok değil geçen hafta bankadan kredi kartı borcumu ödeyemediğim için tebligat geldi. Ne yapacağımı bilemiyorum. Buradan yetkililere sesleniyorum. Lütfen bir çare bulsunlar, asgari ücretlilerin durumu çok kötü” ifadelerini kullandı.

“Yastık Altındaki Dolarlar Kuru Arttırıyor”

40 yaşındaki kalıp ustası Ahmet Varır da dövizdeki dalgalanmaların tamamen dış güçler ile alakalı olduğunu belirterek “Dolar isterse 50 lira olsun bence ülkenin en büyük sorunu gıda tedarikçilerinin stok yapması. Örneğin bizim ilçemizde patates yetiştiriliyor, geçen sene 2,5 lira olan patatesi topladılar depolara kaldırıyorlar, fiyat yükselsin diye bekliyorlar. Ben gündelik çalışan bir adamım. Nasıl oluyorsa sabahtan akşama zam geliyor. Zenginlerimiz gidiyor dolarları alıyorlar, yastık altına atıyorlar, bunların yüzünden çoğalıyor bu memlekette döviz kurları ve ekonomik kriz” dedi.

“Su Dökeyim Diyen Yok”

Nakliyecilik işi ile uğraşan Ramazan Söyler (35) ülke ekonomisinin battığını belirterek “Yaşadığımız bu sürecin tek müsebbibi yönetimdir. Benzin, mazotu geçmiş durumda. Ben nakliyecim. Doğalgaz, elektriğe, benzine, LPG’ye sürekli zam geliyor. İşin ilginç tarafı vatandaş da sadece seyrediyor. Ülke yangın yeri ama yetkililer başta olmak üzere şöyle bir kova su alayım da dökeyim diye düşünen yok” ifadelerini kullandı. Harun Atalay’ın Özel Haberi


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Futbolun Efsaneleri Pepsi ‘Yıldız Futbolcu Seminerleri”nde  Genç Futbolseverlerle İzmir’de BuluştuÖnceki Haber

Futbolun Efsaneleri Pepsi ‘Yıldız Futbol...

Kamu Bankalarına Borcu Olanlara Müjde!Sonraki Haber

Kamu Bankalarına Borcu Olanlara Müjde!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar