“Türkiye’de Et Sorunu Yok Ot Sorunu Var”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Türkiye’de Et Sorunu Yok Ot Sorunu Var”
Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk “Söz Konusu Aksaray” isimli programa canlı yayın konuğu oldu. Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk önemli açıklamalarda bulundu.

Küçükbaş hayvancılıkta ihracat kapılarının açılmış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Aktürk, özellikle mera işgali konusunda ise cezaların artırılması gerektiğinin altını çizdi. “Türkiye'de et sorunu yok, ot sorunu var” diyen Başkan Aktürk, meraların ıslah edilmesi ve hayvancılık sektörünün hizmetine sunulması Türkiye'deki et sorununu ortadan kaldıracağını söyledi.

Her hafta sosyal medya platformlarından canlı olarak yayınlanan, Dilek Eyüboğlu’nun moderatörlüğünde gazeteciler Recep Turan, Harun Atalay ve Nazmi Çalışkan’ın birlikte sunduğu “Söz Konusu Aksaray” isimli program bu hafta da çok konuşuldu.

TÜİK verilerine göre, Aksaray’da 1 milyon 100 bin küçükbaş hayvan bulunuyor. Küçükbaş hayvancılığın merkezi Aksaray’dan yurtdışına binlerce hayvan ihraç ediliyor. Hal böyle olunca meralar hayvancılıkla uğraşanlar için çok kıymetli.

“100 Yıllık Meralar İşgal Ediliyor, Tahrip Ediliyor”

Meraları işgal edenlerin vicdan muhasebesi yapması gerektiğini söyleyen Başkan Aktürk, “Küçükbaş hayvancılık öyle mandıralarda yapılabilecek, fabrika yemleri ile beslenecek bir sektör değil. Devletin herkesin başına Jandarma ya da memur dikmesi de mümkün değil. Gıdanın değer kazanmasını fırsat bilen gözü açıklar pulluğu takıp 300 ila 500 dönüm araziyi sürüyor bu da 50 - 100 yıllık meraların tahribine neden oluyor. Bu meraların tekrar kazanılması 10-15 yıllık bir süreç. Mera işgali sadece üreticiler için değil, doğada yaşayan diğer canlılar için de ciddi bir sorundur” dedi.

“İnsanın Vicdanı Kendi Polisidir”

Küçükbaş hayvancılıktaki en önemli problemin mera sorunları olduğunu söyleyen Aktürk, “Mera işgali hem kanunen hem de dinen yasaktır. Meraların işgal edilmesi konusunda hocalarımız sık sık vaazlarda bulunuyor.  Mera işgalinin önüne geçmek için devlet bir kanun yapmış, fakat gözünü para hırsı bürümüş birçok insan ne kanuna ne de dine önem veriyor. Mera tecavüzleriyle başta Sayın Valimiz ile birlikte ciddi anlamda mücadele ediyoruz.  Mera işgalleri ile ilgili de muhtarlarımızla kapsamlı çalışmalar yapıyoruz. Ancak öncelikle ahlak ve vicdan sorumluluklarımızı düzeltmemiz gerek, her insanın vicdanı kendi polisidir” dedi.

“Hapis Cezasına Kadar Gitmeli”

“Şehirde yaşayan insanlar meraları işgal etmiyor aksine kendi yetiştiricilerimiz dâhil, köylerde yaşayan tarlası meraya dayalı olan uyanıkların meraları işgal ettiğini tespit ettik. Mera işgallerinin faillerine çok ciddi para cezaları uygulanıyor fakat para cezalarının yeterliliği tartışılır. Bu konuyla ilgili daha caydırıcı cezaların verilmesi gerekiyor. Gerekiyorsa bu süreç hapis cezasına kadar gitmeli” dedi.

“5 Bin Dekar Alanın Islah Çalışmaları Sürüyor”

“Türkiye'de et sorunu yok, ot sorunu” var diyen Başkan Aktürk, meraların ıslah edilmesi ve hayvancılık sektörünün hizmetine sunulması Türkiye'deki et sorunu ortadan kaldıracaktır.  Aksaray'da 5 bin dekar alanı mera alanı olarak yeniden kazandırma çalışmasının devam ettiğini belirten Aktürk,  “Islah çalışması için 5-6 milyon liralık bir kaynak ayrıldı ve Aksaray iklimine uygun bir çalı bitkisi dikildi.  Tarım İl Müdürü Bülent Saklav Bey ile bunun açılışını yaptık. Hayvanlarımız da şu an ıslah edilen bu mera alanında otluyor. Tarım İl Müdürlüğümüz ve Bakanlığımızın sağladığı bütçelerle Yenikent Kasabası olmak üzere, Topakkaya Kasabası ve ilçelerde mera ıslah çalışmalarımız da hızla devam ediyor. Bu yem giderleri ile küçükbaş hayvanları beslemek çok zor, meraların ıslahıyla küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın kurtuluşu sağlanır. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın üreticileri fabrika yemleri ve maliyetlerle ayakta kalamaz. Mera alanları üreticilerimiz için önemli bir konu ” diye konuştu.

“Kronikleşmiş Sorunlar Var

Türkiye'de tarım ve hayvancılıkta kronikleşmiş sorunların olduğunu belirten Başkan Aktürk, “Ülkemizde mazot, doğalgaz, elektrik ve enerji sektörümüz dışa bağımlı olduğu için pahalı. Bunun yanında tohum, zirai ilaçlar ve yem girdilerimiz de pahalı. Üreticilerimiz bu girdilerin maliyetleri için zor şartlar altında mücadele ediyor. Dolayısıyla tarım alanında bir planlamaya ihtiyacımız var.  Arz talep dengesi üreticinin ya lehine ya da aleyhine dönüyor,  dolayısıyla her alanda olduğu gibi tarım alanında da ciddi bir planlama ihtiyacı söz konusu. Herkesin üreticilik yapması tarım sektörüne büyük zarar veriyor” dedi.

“Küçükbaş Hayvan Sayısı Sabit Tutulmalı”

Son 10 yılda küçükbaş hayvancılığın ülke genelinde ve Aksaray'da çok geliştiğini söyleyen Başkan Aktürk,  ülkedeki küçükbaş hayvan sayısının sabit tutulması gerektiğini savundu.  Aktürk, “ Örneğin 50 milyon küçükbaş hayvanımız varsa 51 milyon olmamalı. İşletmelere küçükbaş hayvan sayısı kontenjanı verilmeli. Devlet her alanda ödül ve ceza yöntemi ile bu sorunlara çare bulmalı. Bu sistem böyle devam ederse, üretici 2 sene çok kazanır, 3 sene zarar eder. Ülkede ihracatın artması için hayvan sayısının azalması gerekmektedir” dedi.

Hükümetinin üreticiyi yormayacağını umut ettiklerini belirten Başkan Aktürk, “Bizler devletten koyun başına 350 TL ve girdi maliyetlerinde iyileştirme istedik, taleplerimiz yavaş yavaş karşılanıyor. Neticede bu bir bütçe meselesi, biz üreticimizin devletimiz tarafından her zaman olduğu gibi bu dönemde de destekleneceğine inanıyoruz.” açıklamasında bulundu.

“Baklagil Fiyatları Tohum Tarlaya Düşmeden Açıklanmalı”

Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, baklagil fiyatları ile ilgili de konuştu. Başkan Aktürk, “2022 yılında tohum daha tarlaya düşmeden 2023 yılında baklagil fiyatları açıklanmalı. Çünkü üretici devletin garantilediği ürünleri ne şekilde yetiştireceğine karar vermeli. Neticede stratejik ürünler için bu durum hayati önem taşıyor.  İyi bir planlama ile insanlar ne ekeceğini, ne kadar kazanacağını bilir. Kısacası hayvancılıkta ne kadar et ve süte, tarımda ise ne kadar baklaya ve yağ için ayçiçeğine ihtiyacı olduğu belirleyip ÇKS sistemine kayıt yapılacağı zaman arz talep dengesini ayarlamış oluruz” dedi. Haber: Dilek Eyüboğlu

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Vali Aydoğdu, “İyi Ve Güzel Olanı Çoğaltmalıyız”Önceki Haber

Vali Aydoğdu, “İyi Ve Güzel Olanı Çoğalt...

Altın Değerinde 2 Puan BıraktıkSonraki Haber

Altın Değerinde 2 Puan Bıraktık

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar