Uzun Yaşamanın Sırrı Bu Pekmez’de

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Uzun Yaşamanın Sırrı Bu Pekmez’de
Aksaray'ın Hasan Dağı eteklerinde bulunan Karkın köyünde Aksaray Belediyesi'nin bu sene ikincisini düzenlediği 2. Bağ Bozumu ve Pekmez Festivali yoğun ilgi gördü.

Karkın Bağ Bozumu ve Pekmez Festivali Renkli Görüntülerle Sona Erdi

Aksaray'ın Hasan Dağı eteklerinde bulunan Karkın köyünde Aksaray Belediyesi'nin bu sene ikincisini düzenlediği 2. Bağ Bozumu ve Pekmez Festivali yoğun ilgi gördü.

Karkın köyünde düzenlenen Bağ Bozumu ve Pekmez Festivali'ne akın eden vatandaşlar, keyifli bir hafta sonu yaşadı. Festivale ev sahipliği yapan Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Milletvekili Hüseyin Altınsoy ve il protokol üyelerinin alana gelmesi ile birlikte kortej yürüyüşü ile  festival  alanına geçildi.

Mehter takımı gösterisinin ardından Aksaray Belediyesi  folklor ekibi festivale katılan misafirlere Aksaray yöresi halk oyunlarını sergiledi.

 

"Böyle Festivallerle Daha Güzel Renkler Bir Araya Getireceğiz"

Festivalde konuşan Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, "Hasan Dağının eteklerinde bu gençlik ve coşkuyla burada icraat yapmamak mümkün değil. İnşallah hep birlikte bu heyecanla, enerjiyle güzel şeyler yapacağız. Gençler iyi ki varsınız, sizinle gurur duyuyoruz. Böyle festivallerle daha güzel renkler bir araya getireceğiz. Önce tanışacağız, önce birbirimizi seveceğiz, birlik ve beraberlik ile yol alacağız" ifadelerini kullandı.

İlk defa pekmez yapılışına şahitlik edeceğini söyleyen Vali Kumbuzoğlu, "Aksaray tarımsal ürünlerde şampiyon. Ben çok heyecanlıyım, Allah Evren Başkandan razı olsun, pekmezi Hasan Dağının karıyla yemek bambaşka onu da birlikte göreceğiz. İnşallah bu yıl bol kar yağışı olacak ve birlikte kar ve pekmez yiyeceğiz" ifadelerine yer verdi.

 

"Biz Büyük Potansiyele Sahip Bir Tarım Şehriyiz"

AK Parti Milletvekili Hüseyin Altınsoy da yaptığı konuşmada, Başkan Evren Dinçer'e teşekkürlerini iletirken, "Festivaller bizim birlik ve beraberliğimize vesile olan etkinliklerdir. Bizim hassasiyetlerimiz bir, bizim ayrımız gayrımız yoktur. Biz büyük potansiyele sahip bir tarım şehriyiz. Tarım üretiminde dereceye giren illerden bir tanesi de Aksaray. Bu tür festivallerle şehrimizi tanıtmaya devam edeceğiz. Eli nasırlı üreticilerimize verdikleri destek için teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verirken, tarıma en büyük desteği de AK Parti iktidarlarının verdiğinin altını çizdi.

 

"2. Festivalimizi Yapmanın Mutluluğu İçindeyiz"

Belediye Başkanı Evren Dinçer’ de yaptığı konuşmada, 13 köye hitap eden, bölgenin önemli sektörlerinden biri olan üzüm ve pekmeze vurgu yaparak, "Aksaray'ımızı ülkemize tanıtmak, bölgeye canlılık katmak, Hasan Dağı ve yörelerinde yapılan tarımsal faaliyetlere vurgu yapmak adına bu festivali yapıyoruz. Köyümüz 2 yıldır bu festivali yapıyor. Aksaray'ımız tarımsal ürünlerde ön sırada yer alıyor. 14 bin dönümde 11.000 ton üzerinde hasat yapılıyor. Belli bir miktarı pekmeze dönüşüyor, pekmezin nasıl üretildiğini göreceğimiz bu festivali yapmamızda bize yardımcı olan Karkın halkına ve muhtarımıza teşekkür ediyorum. 2. festivalimizi yapmanın mutluluğu ve sevinci içerisindeyiz. Rabbim nice festivaller yapmayı nasip etsin" dedi.

 

"Aksaray'da 801 Projeyi Destekledik, 14 Milyar TL'lik Yatırım Gerçekleştirdik"

Bağ Bozumu ve Pekmez Festivaline katılan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Dr. Ahmet Abdullah Antalyalı’ da festivalde konuşma yaparken, TKDK'nin 2011 yılından günümüze 25.000 projeye destek verdiklerini ve 100.000 civarında istihdam sağladıklarını söyleyerek, "98 milyar liralık yatırım gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde 42 ilde uyguladığımız faaliyetleri 81 ilde yaygınlaştıracağız. Gençlere, kadınlarımıza pozitif ayrımcılık yapıyoruz. 40 yaş altı kadınlara ilave destek veriyoruz. Bugüne kadar 13.000'den fazla yatırım yapıldı, 6000'i aşkın kadını, yatırımcı olarak iş hayatına kazandırdık. Türkiye hızlı büyüyen, dünyanın en önemli ülkelerinden bir tanesi" ifadelerini kullandı.

TKDK'nin ekonomik ve sosyal girişimlere desteklerini artırdığını söyleyen Antalyalı, "Avrupa Birliği standartlarının yaygınlaşmasını sağlayarak Aksaray'da 801 projeyi destekledik, 14 milyar TL'lik yatırım gerçekleştirdik. Bunun da 670 milyon TL'si hibe olarak verildi. 1.350 kişi iş sahibi oldu. Üzüm kurutma ve pekmez için 500.000 Euro'ya kadar yapılacak yatırımlarda hibeler veriyoruz. Yatırımcı kardeşlerimizi kurumumuza bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Belediye Başkanı Evren Dinçer ve protokol üyeleri temsili bağ bozumu için üzüm topladı. En iyi Pekmez Yarışması'nın yapıldığı festival alanında jüri üyeleri Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, İl Tarım ve Orman  Müdürü Nejdet Demir, Uluırmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ergün Demirer ve Ziraat Mühendisi Emrah Karaaslan, en güzel  pekmezi seçmek için pekmezlerin tadına baktı. Haber: Dilek Eyüboğlu


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yerli ve Koçak Ailelerinin Mutlu GünüÖnceki Haber

Yerli ve Koçak Ailelerinin Mutlu Günü

Rektör Arıbaş: Hedefimiz, Tedavi İçin Şehir Dışına Çıkışları AzaltmakSonraki Haber

Rektör Arıbaş: Hedefimiz, Tedavi İçin Şe...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar