50 Yıllık Cam İşleme Zanaatkarı Caba: Cam İşleme Sanatı Ölmesin

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
50 Yıllık Cam İşleme Zanaatkarı Caba: Cam İşleme Sanatı Ölmesin
1973'ten günümüze cam sanatına hayat veren Şükrü Caba, "Biz de bir zanaatkarız. Turizm Bakanlığımızın nesli tükenmekte olan zanaatkarlara destek olmasını istiyoruz" dedi.

Aslen Ankaralı olan ve Erzurumlular Derneğinin düzenlemiş olduğu Dadaşlar Şenliğinde açtığı cam işleme standıyla büyük ilgi çeken cam işleme zanaatkarı Şükrü Caba, mesleğinin neslinin artık tükenmek üzere olduğunu ve bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğinin gerektiğini söyledi.  

1973 yılından günümüze camlara işleme yapan zanaatkar Caba, "Bu apayrı bir zanaat. Maalesef günümüzde birçok yok olmakta olan meslekte olduğu gibi bizim mesleğimizde de usta çırak ilişkisi artık bitti" dedi.

 

"Birçok Kuruma Müracaat Ettik Ama Olumlu Dönüş Alamadık" 

50 yıldır cam hat sanatı icra ettiğini belirten zanaatkar Şükrü Caba, tüm cam çeşitlerine kristaller dahil işleme zanaatı yaptığını, ancak sanatının değer görmemesinden dolayı üzüntü duyduğunu söyleyerek, 70'lerin sonunda bu işleri yapanlar çoktu ama maalesef şimdi bizim de sanatımızı icra edenler yok olup gitti, tek tük kaldık. Aslında korunma altına alınması gereken meslek türlerinden bir tanesi. Bu konuyla ilgili Turizm Bakanlığı başta olmak üzere birçok kuruma müracaat ettik ama maalesef yetkililerimizden herhangi bir olumlu dönüş alamadık" açıklamasında bulundu.  

Gençlerin zanaata ilgi duymadığını da söyleyen Caba, "Teknolojiye gençler yenik düşüyor. Ellerinde telefonlar ile resmen hayattan kopuyorlar" siteminde bulundu.

 

"İmkan Verilirse Gençlere Cam İşleme Sanatını Öğretmeyi Çok İsterim" 

Cam işleme sanatının gelecek nesillere aktarılması için hocalık yapmak istediğini de söyleyen cam ustası Şükrü Caba, "Bu mesleğin yaşamasını istiyorum. İmkan verilirse gençlere cam işleme sanatını öğretmeyi çok isterim. Kolay değil 51 yılımızı verdik.

Bu konuda uzanacak bir yardım eline çok ihtiyacımız var. Amacım yok olmakta olan zanaatların hayat bulması. Cam işleme sanatı da önemli bir zanaat ve meslektir. Yeni nesillerin bu mesleği bilmesini çok isterim" ifadelerine yer verdi. Haber: Dilek Eyüboğlu


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
“AK Parti Yerel Seçimlere Daha Güçlü Bir Kadro İle Gidecek”Önceki Haber

“AK Parti Yerel Seçimlere Daha Güçlü Bir...

Belediyeden, Çiçeği Burnunda Öğrencilere Güzel KarşılamaSonraki Haber

Belediyeden, Çiçeği Burnunda Öğrencilere...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar