Aksaray’da İşkur Aracılığıyla 9 Bin 106 Kişi İşe Yerleşti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aksaray’da İşkur Aracılığıyla 9 Bin 106 Kişi İşe Yerleşti
İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu (İİMEK) 2023 yılı 1. olağan toplantısı Aksaray Valiliği toplantı salonunda Vali Yardımcısı Şeyma Polat Balak başkanlığında kurul üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

 Aksaray Valiliği öncülüğünde Sultanhanı, Eskil ve Ortaköy ilçelerinde açılması planlanan yeni organize sanayi bölgeleri ve  Aksaray Valisi Sayın Hamza Aydoğdu'nun öncülüğünde ilimize kazandırılan yeni yatırımlarla birlikte istihdamda önemli artışlar kaydedilmeye devam ediyor. 

9 Bin 106 Kişi İstihdam Edildi

Vali Yardımcısı Şeyma Polat Balak Başkanlığında gerçekleşen İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısında konuşan Aksaray İŞKUR İl Müdürü Mahmut Akkuş, Aksaray'a 9 bin 106 kişilik istihdam gerçekleştirdiklerini ifade ederek, şunları söyledi: "Aksaray Valiliği öncülüğünde, İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından 2022 yılında gerçekleştirilen çalışmalar doğrultusunda işgücü piyasasının ara eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla 644 kişi İşbaşı Eğitim Programı (İEP) kapsamında, 43 kişi İstihdam Garantili Meslek Edindirme Kursu (MEK) olmak üzere toplamda 687 kişi mesleki deneyim ve tecrübe kazandırılarak istihdam edilmiştir.

2022 Yılında İstihdam Da %34,5’lik Artış Gerçekleşti

2022 yılında İŞKUR aracılığıyla 5.892’i erkek, 3.214 kişi kadın olmak üzere toplamda 9.106 kişi işe yerleşmiştir. Bir önceki yıla göre Kadın İstihdamında %58’lik, (Erkek İstihdamında %24,3’lük toplam istihdamda %34,5’lik) bir artış yaşanmıştır. Genç nüfus, ekonomik krizlerden en çok etkilenen grupların başında yer almaktadır. Yaşanan ekonomik krizler ve pandemi ile birlikte tüm dünyada giderek artan genç işsizliği işgücü piyasasına ilişkin önemli küresel gündem maddelerinden biri haline gelmiştir. Her ülke genç işsizlik problemi karşısında bir takım politikalar oluşturmuş ülkemizde Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile Ulusal Genç İstihdam Stratejisi ve Eylem Planı 2021- 2023 hazırlanarak hayata geçirilmiştir.

Kadın Ve Genç İstihdamında 6. Sıradadır

Ülkemizin Kalkınma vizyonunu ortaya koyarak temel yol haritası olma niteliği taşıyan 11. Kalkınma Planında 2019-2023 gençlerin istihdamına geniş yer verilmiştir. Böylelikle 11. Kalkınma Planı ile Ulusal Genç İstihdam Stratejisinin temel hedefi 2024 yılına kadar genç işsizliğin en az %17,8’e düşürülmesi ve gençlerin istihdam edilebilirliğinin arttırılmasıdır. TÜİK tarafından açıklanan Kasım 2022’ye ilişkin işgücü istatistiklerinde 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta, işsizlik oranı %17,8 olmuştur. Bu doğrultuda Aksaray Valiliği öncülüğünde; kurum ve kuruluşların iş birlikteliğinde, İŞKUR koordinasyonunda gerçekleşen istihdam çalışmalarında 2022 yılında Aksaray genç ve kadın istihdamı bakımından nüfusa oranla Türkiye'de 6. sırada yer almaktadır. Benzer şekilde engelli istihdamında da Türkiye genelinde 7. sırada yer almıştır. Ayrıca Genç Nüfus Potansiyel, Türkiye ortalamasının üstünde yer alan Aksaray Genç ve Kadın istihdamında 6.’lığın yanı sıra 'Ne Eğitimde Ne De İstihdamda' olan (NEET – Not in Employment, Education or Training) Engellilerin İstihdamında Türkiye 3.sü olarak başarılı iller arasında yer almaktadır. 2022 yılında 15-29 yaş grubunda 5.030 genç işe yerleştirilmiştir.

30 Bin 174 Kişiye Bireysel Danışmanlık

İş ve Meslek Danışmanları tarafından 30.714 kişiye bireysel danışmanlık gerçekleştirilmiştir. Ayrıca 4.529 işyeri ziyaret edilerek İŞKUR teşvik ve destekleri anlatılmıştır. İş Kulübü liderleri tarafından bugüne kadar dezavantajlı grupta yer alan kadınlara, gençlere, göçmenlere, engelli ve eski hükümlü vatandaşlarımız sosyal yardım yararlanıcıları yer almak üzere toplamda 2 Bin 411 katılımcıyla CV hazırlama, iş arama kanalları, mülakat teknikleri, işveren beklentileri, mülakat simülasyonları ve kariyer yetkinlikleri alanında eğitimleri verilmiş ve istihdam edilebilirlikleri arttırılarak istihdamları gerçekleştirilmiştir. İŞKUR Meslek Danışmanları tarafından 2022 yılında üniversite ile 12. sınıf öğrencilerine 'iş arama becerileri' önemi, 8. sınıf öğrencilerine 'Meslek Seçiminin Önemi' hakkında yapılan faaliyetler kapsamında 14 eğitim öğretim kurumu ziyaret edilmiş olup 867 öğrenciye bilgilendirme yapılmıştır. Ayrıca 30.714 kişiye İş ve Meslek Danışmanlığı hizmeti sunulmuştur. Bireysel görüşmeler gerçekleştirilmiştir. İlimiz bu rakamlarla danışmanlıkla Türkiye 5. si olmuştur.  Pandemi sürecinde istihdamın korunması ve artırılmasına yönelik olarak Pasif İşgücü Programları kapsamında Kısa Çalışma Ödeneği, Nakdi Ücret Destek, İşsizlik Ödeneği ve Normalleşme Desteği sağlanmıştır. Okullarda düzenlenecek olan Toplum Yararına Program (TYP) başvuruları 23-27 Ocak 2023 tarihlerinde gerçekleşecek olup, başvurmak isteyenler e-Devlet, İŞKUR e-şube ( www.iskur.gov.tr ) veya ALO-170 iletişim hattı üzerinden yapabileceklerdir.  Aksaray Valiliği öncülüğünde, İŞKUR Koordinasyonunda tüm kurum ve kuruluşlarımızın, paydaşlarımızın destekleriyle ilimiz Türkiye genelinde ilk 10 içerisinde yer almıştır." Haber Bülteni


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Aksaray Emniyeti İş Başında: 33 Şahıs Gözaltına AlındıÖnceki Haber

Aksaray Emniyeti İş Başında: 33 Şahıs Gö...

Öğrencilere Anlamlı DestekSonraki Haber

Öğrencilere Anlamlı Destek

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar