Baro Başkanı Köse; “ Yasalar Çıkarken, Barolara Baroların Görüşleri Alınmalı”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Baro Başkanı Köse; “ Yasalar Çıkarken, Barolara Baroların Görüşleri Alınmalı”
Aksaray Barosu Başkanı Ferit Köse, Söz Konusu Aksaray'ın konuğu oldu. Hukuk Fakültelerinin sayıları azaltılmasının altını çizen Köse, Aksaray Barosunun çalışmaları, adliye ve avukatların sıkıntıları hakkında açıklamalarda bulundu. Baro Başkanı Köse, yeni cezaevinin açılmasına da karşı olduğunu dile getirdi.

Söz Konusu Aksaray'ın konuğu Aksaray Barosu Başkanı Ferit Köse oldu. Başkan Köse, Gazeteci Dilek Eyüboğlu, Nazmi Çalışkan ve Harun Atalay’ın sorularını cevapla.

Aksaray Barosundaki avukat sayısının artışına dikkat çeken Başkan Köse,  “Aksaray’da Baromuza kayıtlı 420 avukatımız var. Ama her geçen gün bu sayı artıyor.  Yılda 60-70 yeni avukat sistemimize dâhil oluyor. İlerleyen yıllar için bu meslek için çok büyük bir sorun oluşturacak. Bu konuda artık bir çözüm bulunmalı. Hukuk fakültelerinin sayılarının azalması ve bu konuda bir sınırlandırma getirilmeli. 2024 itibari ile artık Hukuk fakültelerini bitiren meslektaşlarımız bir sınav ile mesleğe dâhil olacaklar. Avukatlık prestijli bir meslek olarak görüldüğü için gençlerimiz daha çok tercih ediyor ancak staj sonrası çok büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Bu mesleği yapmaya çalışıp ofis açamayan meslektaşlarımız var ve biz bu duruma üzülüyoruz" dedi.

"CMK Davalarında Ödenek Düşük"

Genç avukatların sıkıntısından söz eden Başkan Ferit Köse, " Genç avukatlarımızın ayakta kalabilmeleri için CMK davaları başta olmak üzere birçok konuda fedakârlık yapan meslektaşlarımız var. Ama CMK davalarından gelen ödenekler de ülke gerçekleri ile kıyaslanamayacak kadar düşük. Bu rakamlar bu avukatlarımız için kısa vadede çözüm gibi olsa da dava seyri ve sürecine bakıldığı zaman sorun. Bir Ağır Ceza Mahkemesi için ortalama Bin 500 TL ödeme yapılan bir avukat arkadaşımız belki de 2-3 sene aynı dava için cezaevi, adliye arasında mekik dokuyor ve aldığından daha fazla masraf ediyor. Bu konuda da artık yeni bir düzenleme ile bu dava bedellerinin de asgari ücret seviyesine sabitlenmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Aksaray Adliyesinin yetersiz olduğunuza dikkat çeken Baro Başkanı Köse, sözlerine şöyle devam etti:

2009 yılında açılan ve Aksaray’ın 50 yılık yükünü çekecek denen adliyemiz ihtiyaçlara cevap veremiyor. Aksaray'a yeni bir adliye sarayın yapılması için çalışmalar var. Umarız yeni yapılacak olan adliye binası geniş bir alan üzerine yapılırsa ihtiyaç duyulan yeni bölümler için genişleme imkânı da olur.  Adliye binamızın içinde olması gereken birçok bölüm farklı mahallerdeki binalarda hizmet vermeye çalışıyor bu durumda birçok işlemin gecikmesine neden oluyor en kısa sürede yeni adliye bina inşaatının başlamasını umut ediyoruz.

Baro Başkanı Uyardı!

Köse, son yıllarda sayıları artan ve birçok vatandaş tarafından da daha sonrasında mağdur edildikleri gerekçesi ile şikâyet konusu olan kaza danışma işletmelerine altını çizerek vatandaşların bu konuda dikkatli olmalarını ve profesyonel hukuki yardım almalarını isteyerek, “Son yıllarda Aksaray’da da birçok ilde olduğu gibi kaza danışma şirketleri adı altında değişik işletmeler faaliyet göstermeye başladı. Hiçbir denetim ve yasal dayanağa bağlı olmayan ve ne yazık ki bazı meslektaşlarımız tarafından da kullanılan bu işletmeler illerde oluşan trafik kazaları başta olmak üzere birçok yerde anında hatta hastanelerde tedavi edilirken bile kazazede veya yakınına ulaşarak yapamayacakları taleplerde bulunarak bu mağdur hemşerilerimizin durumlarından faydalanarak vekâletlerini alıyorlar. Değişik illerde birçok avukat tarafından alınan vekâletnamelerde bazen 50’ye yakın avukat ismi olduğu için mağdur edilen vatandaş vekâleti azletmeye kalksa da her bir Avukat için ayrı azilname göndereceği için bunu başaramıyor. Bu işi yapanlar azilname boyutunu bile hesapladıkları için mağduriyetler her geçen gün artıyor. Bu şirketlere vekâlet veren kazazedeler sadece sigorta şirketlerinden alabilecekleri rakamları alırken bu rakamları da bu işletmelerle bölüşmek zorunda kalıyorlar. Gerek Baromuza gerekse meslektaşlarımıza bu yönde birçok başvuru var. Hemşerilerimiz lütfen trafikte daha dikkatli olsun ama istenmeyen bir kaza durumunda da bu şekilde yaklaşan kişilerle diyalog kurmak için acele etmesinler. Biz Aksaray Barosu olarak bu şirketlerle mücadeleye devam edeceğiz. Kazazede hemşerilerimiz de bu konuda çok daha maliyetle profesyonel bir hukuk hizmeti alacaklarını unutmasınlar” uyarısında bulundu.

"Torba Yasa Denilen Bir Anlayış"

Yasaların çıkartılmasında sorun yok ama uygulamada büyük sorunlar yaşandığına değinen Baro Başkanı, “'Torba yasa denilen bir anlayış var.' Her hangi bir konuda çıkarılan yasadan biz Resmi Gazete'de yayınlanınca haberimiz oluyor. Çıkarılan yasalardan önce Baroların görüşü alınmalı çıkan yasaların hızına avukatlar yetişemiyor. Yasaların çıkmasında bir sorun yok ama hukuki alt yapı iyi bir dayanak ile çıkartılan yasaların uygulamada sorun yaratmayacağını düşünüyoruz. Yasalar çıkmadan önce mutlaka Baroların görüşü alınmalı" şeklinde konuştu.

"Yeni Cezaevi Açılmasına Karşıyım"

Aksaray’a yapılan yeni kapalı ceza evi ile ilgili kamuoyuna yansıyan 'Yeni cezaevi yeni problemleri de beraberinden getirdi' sorusunu da cevaplayan Köse, "Şahsen yeni ceza evlerinin yapılmasına karşıyım. Ülkemizde yeterince cezaevi bulunmakta. Önemli olan kanunların uygulanış şekli. Bugün denetimli serbestlik diye bir şey var. Bu durum halkımızın vicdanında suçu işleyenin yerince ceza almadığını düşündürüyor. 2023 yılında Adalet Bakanlığımızın bu konuyla ilgili bir çalışması var hep birlikte yeni ceza infaz yasasındaki düzenlemeyi bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Haber: Harun Atalay


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
EYT’de Takvim Belli Oldu!Önceki Haber

EYT’de Takvim Belli Oldu!

İktidarın gözünde Aksaray'ın değeri 8 kelimeSonraki Haber

İktidarın gözünde Aksaray'ın değeri 8 ke...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar