Başkan Koçaş Aksaray Belediye Başkanlığı İçin Net Konuştu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ATSO Başkanı Ahmet Koçaş, "Aksaray belediye başkan adaylığı için birçok partiden teklif aldım. Bu beni onore etti. Bizler Ticaret Odası ile yola devam kararı aldık" dedi.

Aksaray Ticaret Odası Başkanı Ahmet Koçaş, Anadolu Ekspres Gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Belediye başkan adayı olacağı yönünde çıkan iddialara, 2023 yılında ülkenin ve Aksaray'ın yaşadığı ekonomik duruma ve Aksaray için hedeflere değinen Başkan Koçaş, ülkenin zor bir yıl geçirmesine rağmen Aksaray'ın iyi bir ekonomik büyüme kaydettiğini söyledi.

 

"Bu Süreçte Birçok Partiden Teklif Aldık"

Yaklaşan yerel seçimler öncesi Aksaray belediye başkan adayı olacağı yönündeki iddialarla gündeme gelmesi konusuna açıklık getiren Koçaş, "Bu konuyla ilgili özellikle iş dünyası başta olmak üzere çok arayanlar oldu. Arayan soran herkese çok teşekkür ediyorum. 2013-18 yılları arasında Ticaret Odası Başkanlığı yaptım ve bir ara verdikten sonra tekrar Ticaret Odasına seçildim. Aksaray tarihinde ara verdikten sonra Ticaret Odasına seçilen ve 3 gruptan çıkan tek başkan benim. Ben Aksaraylıyım, ailem herkes tarafından bilinir. Çocukluğumuzdan beri babadan günümüze ticaretle uğraşıyoruz. Aksaray'da gitmediğimiz köy, kasaba, mahalle, sokak yok. Neredeyse birçok insanı yakınen tanıyoruz. Tabii yıllardır ticaretle uğraşmamızın vermiş olduğu tanınırlık ve güvenilirlikle Aksaraylı hemşehrilerimizin gönüllerine girmeyi başarmışız. Onlar da bizleri Aksaray belediye başkanlığı gibi bir makama layık görmüşle. Bu çok onur verici bir durum. Aksaray Ticaret Odasını çok seviyorum, iş dünyasını çok seviyorum, Aksaray'a emek veren, Aksaray'ı seven insanları çok seviyorum. Bu teklifler bize gelince yola çıktığımız arkadaşlarımızla istişare ettik. Bu süreçte birçok partiden teklif aldık. 'Bizimle yürü seninle çok güzel işler yaparız' diyenler oldu. İş dünyası bu konuda bize çok destek oldu. Biz hep şunu söyledik; mevcutta bir belediye başkanımız var. Bizim adayız dememiz çok etik olmaz. Herkesin gönlünde belediye başkanlığı ya da milletvekilliği mutlaka vardır. Buralar hizmet makamı. Bizler yapmış olduğumuz görüşmelerin ardından Aksaray Ticaret Odasına 4 yıllığına seçildik. Evet belediye başkanlığı da güzel bir makam ama insanlar bizi burada görmek istedi. Biz de, Aksaray Ticaret Odasında bize güvenenler ile yapacağımız daha verimli ve daha çok işimiz olduğuna karar verdik. Genel Başkanımız Hisarcıklıoğlu da beni arayarak 'Aksaray belediye başkanlığı için ismin geçiyor ne düşünüyorsun diye sordu. Ve 'bizim sana ihtiyacımız var başkanım' dedi. Biz de arkadaşlarımızla nihai kararımızı verdik. Burada bekleyeceğiz yolumuza gelen arkadaşlarımızla seçilen Belediye Başkanımız kim olursa vekillerimizle birlikte omuz omuza çalışacağız. Bir dönem daha Aksaray Ticaret Odasında kalacağız" açıklamalarda bulundu.

 

"Depremin Etkisi Uzun Süre Devam Edecek Gibi Görünüyor"

2023 yılı Şubat ayı içerisinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin etkisinin hala devam ettiğini ve uzun süre de edeceğini ifade eden Başkan Koçaş, "Depremdeki hemşehrilerimizin evleri hala yapılmadı. Ortada 1 milyonun üzerinde bir konut ihtiyacı var. Şu ana kadar herhalde 200 bine yakını ancak yapılabildiğini duyuyoruz" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak deprem bölgesine en büyük yardımı gerçekleştirdiklerini söyleyen Koçaş, "Bölgemizde yaşanan Rusya Ukrayna Savaşı'nın çok büyük etkileri devam ederken Türkiye burada uzlaşmacı bir görev üstlendi. Diğer taraftan İsrail Gazze Savaşı patlak verdi. Bunlar ekonomimizi çok ciddi şekilde etkiledi" ifadelerini kullandı.

 

"Yatırımcılar Aksaray ve Bölgemize Yatırım İçin Yoğun Talep İçerisindeler"

Depremden sonra farklı illerdeki yatırımcıların Aksaray'a ilgi gösterdiğini ifade eden ATSO Başkanı Koçaş, "Marmara ve İstanbul bölgesinde olası büyük bir depremin konuşulduğu bir ortamda, oradaki yatırımcılar da güvenli bölgelere yatırımlarını kaydırıyorlar. Allah muhafaza bugün İstanbul ve bölgesinde yaşanacak bir depremde, ülke ekonomisinin yüzde 60'ının kaybedileceği hesap ediliyor. Bu da Kurtuluş Savaşı dönemine denk geliyor ki olası deprem riskini hesap eden yatırımcılar Aksaray ve bölgemize yatırım için yoğun talep içerisindeler. Ağır sanayisi olan illerin en büyük göstergesi döküm fabrikalarıdır. Bir ile döküm fabrikaları geliyorsa o ilin sanayisi döküm fabrikaları ile birlikte ve yan kuruluşlarıyla birlikte gelişme eylemi içerisindedir" açıklamasını yaptı.

 

"2023'te Fiyatlar Kontrolsüz Bir Şekilde Büyüdü"

2023 yılı içerisinde her sektördeki fiyatların bariz bir şekilde yükseldiğini dile getiren Koçaş, "Fiyatlar kontrolsüz bir şekilde büyüdü. Sanayici, üretici sattığı malı yerine koyamaz duruma gelmişti. Rakamlar çok daha farklı yükseldi fakat şimdi piyasada bir durgunluk var. Aslında kriz ortamları fırsata dönüştürülebilir, nakit akışını kontrol edenler tam da bu kriz ortamlarında yatırımlarını yaparlarsa çok büyük kazançlar sağlayabilir. Fiyatlar hiçbir zaman çıktığı yerin altına düşmez. Evet bir duraksama dönemi geçirebilir ama bugün 3.5-4 milyon liralık bir ürün şu an alıcı bulamasa da belli bir zaman sonra tekrar kendi yakaladığı fiyatına döner" dedi.

 

"Bunca Olumsuzluklara Rağmen Aksaray'da 2023 Yılı İçerisinde 769 Yeni Şirket Açıldı"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Türkiye'nin yeni pazarlara ve ihracata ihtiyaç duyduğu yönünde yaptığı açıklamalara da vurgu yapan Başkan Koçaş, "Genel Başkanımız Hisarcıklıoğlu da bu konuyla ilgili odalara talimat verdi. Dolayısıyla 2023 yılı iş dünyası için çok zor bir yıl olurken diğer taraftan faizlerin sürekli yükseltilmesi nakde ulaşımda iş çevresini sıkıntıya soktu. Yatırımcı kar marjını düşünür. Para kolay yeri ve kazançlı yeri seçer. Son aylarda faiz getirilerinde ciddi bir artış olduğu için para faiz kanadına doğru yönlendiriliyor. Bunca olumsuzluklara rağmen Aksaray'da 2023 yılı içerisinde 769 yeni şirket açıldı. Geçmiş olduğumuz yılların rakamlarıyla kıyasladığımız zaman 2023 yılı içerisinde Aksaray ekonomisi ve ticareti, yüzde 11 büyüme eğilimi içerisine girdi" ifadelerini kullandı.

 

"Aksaray, İhracatta 81 İlde 20. Sırada Yer Alıyor"

Üretimin önemine dikkat çeken Ticaret Odası Başkanı Koçaş, "Yatırımcılarımızı hiçbir zaman faize yönlendirmiyoruz. Faiz belli bir yere kadar ticareti tutabilir ama yatırım ve nakdin ürüne dönüştürülmesi uzun vadede daha çok kazandırır. Aksaray 81 ilde ihracat rakamlarına bakıldığı zaman 1 milyar dolarlık bir gelir ile ülkemizde 20. sırada yer alıyor. Tabii bizim Ticaret Odası olarak hedefimiz Aksaray'ın ülke genelinde ihracatta ilk 10 ilin arasına girmesi. İlerleyen zamanlar içerisinde bu hedefimizi başaracağımıza inanıyorum. Tabii bu başarıyı ulaşımla lojistikle sağlayacağız" açıklamasını yaptı.

 

"2024 Yılının İkinci Yarısından Sonra Ekonominin Normal Rayına Gireceğine İnanıyorum"

Aksaray'ın artık güçlü bir sanayiye sahip olduğunu söyleyen Koçaş, "Ülkenin en büyük firmalarından bir tanesi Aksaray'a yatırımını gerçekleştiriyor. Her ne kadar inşaat sektörü biraz duraksama dönemi geçirse de önümüzdeki yıl içerisinde tekrar eski günlere döneceğini düşünüyorum. 2024 yılının ikinci yarısından sonra ekonominin normal rayına gireceğine inanıyorum" yorumunu yaptı.

 

"Aksaray'ın Tanıtımı Turizmle Olur"

"Aksaray'da genç nüfus, işçilik ve becerikli insanların olması yatırımcının ilgisini çekiyor" diyen Koçaş, "Organize Sanayi başta olmak üzere ilimizde bulunan birçok büyük firmanın lojistik konusunda çok büyük sıkıntıları bulunuyor. Aksaray'daki Mercedes fabrikası İzmit'e Kocaeli'ye kamyon çekiyor. Oysa yıllardır beklediğimiz raylı sistem hayata geçirilse yatırımcı için çok büyük kolaylık olacak ve Aksaray belki daha çok yatırımcı çekecek. Tren yolu olmazsa olmazımız ve biz bunu sürekli dile getiriyor, destek veriyoruz. Bizim hedefimiz ikinci İzmit ya da Kocaeli olmak. Bunu başarabilecek insan gücümüz ve kapasitemiz var. Tarım, hayvancılık, sanayi derken Aksaray'ın turizme ve tanıtıma da çok büyük ihtiyacı var. Bizim turizmi canlandırmak için çok çalışmamız lazım. Birçok ilden bu konuda çok gerideyiz. Aksaray'ın tanınırlık konusunda bilinirliği artacaksa bu turizm sayesinde olacak" ifadelerini kullandı. Haber : Harun Atalay 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Aksaray'da Türkiye Yüzyılı Din Öğretimi Çalıştayı YapıldıÖnceki Haber

Aksaray'da Türkiye Yüzyılı Din Öğretimi...

"Bu Şehrin Tüm Sorunlarını Çözme Gayretinde Olacağız"Sonraki Haber

"Bu Şehrin Tüm Sorunlarını Çözme Gayreti...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar