BİK Genel Kurulu'ndan Gazete ve İnternet Haber Sitelerini İlgilendiren Karar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
BİK Genel Kurulu'ndan Gazete ve İnternet Haber Sitelerini İlgilendiren Karar
İnternet haber sitelerinin faaliyetlerini kolaylaştıran ve mesleki standartları yükselten düzenlemeler hayata geçirildi.

Sektöre yönelik maddi yardım ve destek tutarlarında artış sağlandı. Basın derneklerine ve azınlık gazetelerine 1 milyon liralık kaynak ayrıldı.

Basın İlan Kurumu Genel Kurulu 32. Dönem 5. Toplantısı, Afyonkarahisar’da gerçekleştirildi. Kurulda oylanan maddeler, oy birliği ile kabul edildi.

 

Resmi İlan Ve Reklam Yönetmeliği’nde Değişen Maddeler

Genel Kurul tarafından 1 Nisan 2023 tarihinde yürürlüğe giren Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği’nin fiili satış şartları, süreli yayınların kadrosunda yer alabilecekler, internet haber sitesi bulunmayan yerlere ilişkin bekleme süreleri ve ziyaretçi trafikleriyle alakalı maddeleri başta olmak üzere 4, 18, 19, 20, 23, 35, 49, 51, 52, 53, 54, 56, 58, 61, 63, 65, 67, 68, 107, 111, 113, Geçici 4. ve Geçici 5. maddelerinde değişiklik yapıldı.

 

İletişimde ‘Yüksek Lisans’ veya ‘Doktora’ya Pozitif Ayrımcılık

Yönetmelikte fikir işçilerinin nitelik şartlarının düzenlendiği maddede değişikliğe gidilerek iletişim alanında ‘yüksek lisans’ veya ‘doktora’ programlarından mezun olanların doğrudan kadroda istihdam edilebilmesinin yolu açıldı. Beşeri sermayesi yüksek fikir işçilerinin kadroya girmesiyle daha özgün ve kaliteli içeriklerin üretilmesi hedefleniyor.

 

Köşe Yazılarında ‘Nitelik’ Aranacak

Köşe yazarı istihdamı konusunda alınan kararla birlikte artık yazılarda nitelik aranacak. İlgili maddeye, 'Toplumsal mevzular hakkında kendi görüş ve düşüncelerinin yer aldığı' ibaresi eklenerek herhangi bir toplumsal mevzuda fikir sunmayan, güncellikten ve günlük hayattan uzak ve alıntılardan oluşan yazıların ‘köşe yazısı’ olarak değerlendirilmeyeceğine karar verildi.

 

Gazete ve İnternette Ek Göstergeye Yeni Düzenleme

Gazete satışlarının son yıllarda düşmesiyle birlikte kağıt, kalıp, mürekkep, film ya da kimyasallar gibi malzemelerin girdi fiyatları göz önüne alınarak, günlük satışı 75 bin ve 100 binin üzerindeki gazetelere daha fazla resmi ilan verilmesi kararlaştırıldı. Bir diğer düzenlemeyle ek göstergeden yararlanmak için sahte trafik sağlayan internet haber sitelerinin önlenmesi amacıyla ek gösterge oranları düşürüldü ve ilan haberleştirme ek göstergesinin ise sadece Genel Kategori’de yer alan internet haber sitelerine verilmesine karar verildi.

 

3 İlde Bekleme Süresi 6 Ay Olarak Kararlaştırıldı

Resmi ilan yayımlayan internet haber sitesi bulunmayan Bayburt, Çankırı ve Iğdır illerinde dijital yayıncılık sektörünün canlanması ve ilave istihdam oluşmasını sağlamak üzere bekleme süresi 24 ay yerine 6 aya düşürüldü. 1., 2., 3., 4. ve 5. Kategorilerde yer alan ve 6 aylık bekleme süresinin ardından resmi ilan yayımlama hakkı kazanmak isteyen internet haber sitelerinin gerçekleştirmeleri zorunlu kılınan 4 katı asgari tekil ziyaretçi sayısı 2 kata indirilirken, sayfa görüntüleme sayısı 2 kat olarak belirlendi.

 

Durdurma ve Yeniden Devam Kararlarında Gün Şartı

İnternet haber siteleri hakkında asgari ziyaretçi ve trafik şartıyla ilgili durdurma ya da yeniden devam etme işlemlerinde; asgari ziyaretçi trafiklerini birbiri ardına en az 7 gün ya da ay içerisinde aralıklı olarak olarak en az 16 gün yerine getirip getirmedikleri kontrol edilecek.

 

Ağır İhlal Suçunu İşleyenlere 2 Yıl Hak Mahrumiyeti

Ziyaretçi trafiklerinde “ağır ihlal” suçundan resmi ilan yayımlama hakları düşürülen internet haber siteleri ve imtiyaz sahipleri, 2 sene içerisinde yeniden resmi ilan yayımlayamayacak.

 

Haber Sitelerinin Devri Ve Alan Adı Değişikliğinde Kolaylık

Yönetmelikte daha önce 2 yıl olarak belirlenen devir ve alan adı değişikliği süresi 1 yıl oldu. Mevzuat yükümlülüklerini yerine getiremeyen internet haber sitelerinin, yayıncılık olarak iyi işler çıkaran ancak resmi ilan havuzuna dahil olmayan sitelere devredilmesinin yolu açıldı. Yazımı uzun alan adlarının değiştirilmesi de kolaylaştırıldı.

 

Borç Para Ve Yardımlar Artırıldı

Basın mensuplarına verilen faizsiz borç para miktarı 6 bin liradan 12 bin liraya yükseltilirken, evlenen veya çocuğu olanlar için 9 bin 600 liradan 15 bin liraya çıkarıldı. Geri ödemelerin taksit süresi de 12 aya çıkarıldı. Geri ödemesiz muhtaçlık yardımı 4 bin liradan 6 bin liraya, ölüm yardımı ise 6 bin liradan 9 bin liraya yükseltildi.

 

Basın Derneklerine Ve Azınlık Gazetelerine 1 Milyon TL

Basın İlan Kurumu Genel Kurulu, 2024 yılı içerisinde basın derneklerine 700 bin TL, Lozan Barış Antlaşması kapsamında azınlık statüsünde sayılan cemaat toplulukları tarafından ülkemizde yayınlanan gazetelere ise 300 bin TL yardım yapılması yönünde karar aldı. Diğer taraftan süreli yayınlara verilen kredilerde uygulanacak yıllık faiz oranı 2024 yılı için yüzde 45 olarak belirlenirken, ihtiyaç duyulması halinde faiz oranının yıl içerisinde revize edilebilmesine imkan tanındı.

 

Toplantı Anısına Hatıra Ağacı Dikildi

Toplantı sonrasında günün anısına ağaç dikim töreni yapıldı. Törende; Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı, Genel Müdür Cavit Erkılınç ile üyeler, dikilen ağaçlara can suyu verdi. Haber Bülteni


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Oto Sanayi'de Hırsızlık Yapan Şahıslara Baskın!Önceki Haber

Oto Sanayi'de Hırsızlık Yapan Şahıslara...

Gram Altın Rekora Koştu! Altın Yatırımcısı DikkatSonraki Haber

Gram Altın Rekora Koştu! Altın Yatırımcı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar