“Cumhuriyet Döneminin İlk Eseri Kütüphane”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Cumhuriyet Döneminin İlk Eseri Kütüphane”
İl Kültür Turizm Müdürü Mustafa Doğan Aksaray’ın Cumhuriyet tarihinde vilayet olduğu ilk zamanda yapılan ilk icraatın kütüphane kurulması olduğunu söyledi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde, 1. Dünya savaşı sonunda bölünmüş ve işgal edilmiş bir Anadolu’dan birlik ve bütünlük içinde bir Türkiye inşa eden Kurtuluş Savaşı süreci ve Cumhuriyet’in kuruluşunun sonrasında, Aksaray’ın ilk vilayet olduğu dönemde kente gelen Valiler Aksaray’a önce kütüphane kurdu.

Aksaray’a kurulan kütüphane ile ilgili bilgiler veren İl Kültür Turizm Müdürü Mustafa Doğan “Aksaray’ın Cumhuriyet dönemindeki ilk vilayet oluşunda kente atanan ilk vali olan şair Abdullah Sabri Karter tarafından Haziran 1924’te inşasına başlanan ve Vali Karter’den görevi devralan Vali Ziya Günar tarafından Mayıs 1926’da yapımı tamamlanan İl Halk Kütüphanesi 96 yıldır hizmet veriyor. Cumhuriyet döneminde dönemin önemli mimari ustalarından Kayserili Şeyh Usta’ya yaptırılan İl Halk Kütüphanesi, halkın bilgi birikimini adına zenginleştirilmesi için yapıldı. Halk Evi olarak hizmete açılan kütüphaneye Sarı Şeyh Usta Mısri'nin yazdığı kitabenin ardından ‘Bilgi Yurdu’ ismi verildi. Cumhuriyetin ilk yapılarından birisi olan Aksaray İl Halk Kütüphanesi. ilk kurulduğunda kentin toplantı, konferans, balo, nişan ve düğünlerine de ev sahipliği yaptı” dedi.

“Bilgi Yurdu İlk Kütüphane”

“Şehrimiz Aksaray tarihi kayıtlarda Dar-ül İlim olarak ifade ediliyor” diyen Doğan “Özellikle Selçuklular döneminde şehrin muhtelif yerlerinde onun üzerinde medrese var ve burası Dar-üz Zafer, Dar-ül İlim, Dar-üs Süleha olarak ifade ediliyor. Özellikle 2. Kılıçarslan ile başlayan süreçte şehrin her tarafında ilim yuvaları oluşturuluyor. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren Aksaray vilayet oluyor. O zor günlerde milli mücadeleden çıkılmış. O zorlu süreçten hemen sonra şehirde bir takım müesseseler oluşturuluyor. Bu müesseseler oluşturulurken yine ilk başta ecdadımızın düşündüğü şey kütüphanedir. Hemen Ulu Cami’nin yanına 1924’den başlayarak 1926 yılına kadar 2 yıl süren inşaatın sonrasında Aksaraylıların büyük gayretiyle ismi de çok güzel, Bilgi Yurdu olarak ilk kütüphane oluşturuluyor” şeklinde konuştu. Haber: Dilek Eyüboğlu


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ATSO Başkanı Göktaş 4 Yılı DeğerlendirdiÖnceki Haber

ATSO Başkanı Göktaş 4 Yılı Değerlendirdi

Mart Ayında En Çok Motorinin Fiyatı ArttıSonraki Haber

Mart Ayında En Çok Motorinin Fiyatı Artt...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar