II. Kılıçarslan’ın Köşkü’ne Altın Dokunuş

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
II. Kılıçarslan’ın Köşkü’ne Altın Dokunuş
<p><strong>&nbsp;</strong>Sel&ccedil;uklu Sultanı II. Kılı&ccedil;arslan&#39;ın Aksaray&rsquo;daki t&uuml;rbesi ve k&ouml;şk&uuml;n&uuml;n, K&uuml;lt&uuml;r ve Turizm Bakanlığı Konya Vakıflar B&ouml;lge M&uuml;d&uuml;rl&uuml;ğ&uuml; tarafından restore edilerek turizme kazandırılacağı duyuruldu.</p>

Aksaraylıların Kırkkızlar adını verdiği tepedeki Selçuklu Devleti Sultanı II. Kılıçarslan'ın türbesi ve köşkünün turizme kazandırılması için Aksaray Valiliği, Belediye, İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar sonucunda alanda restorasyon çalışmaları başladı. Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülecek çalışmalarla, türbe ve köşk aslına uygun şekilde restore edilecek.

“Ecdadımızın Tarihine Sahip Çıkıyoruz”

Konya Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı, tarihimiz için önemli bir değere sahip türbenin restorasyonuna başladıklarını belirterek, “Biz ecdadımızın bıraktığı bütün bu eserleri sahipleniyoruz. II. Kılıçarslan tarihimiz için önemli bir şahsiyet ve Aksaray’daki türbesi de aynı şekilde tarihimiz için bizler için gelecek nesiller için önemli bir miras. Bu eserlerin gelecek nesillere aktarılması adına elimizden gelen hassasiyeti gösteriyor, gayretle çalışıyoruz" dedi. Osmanlı, şunları söyledi: "Mülkiyeti, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan Sultan II. Kılıçarslan Türbesi ve Köşkü, Aksaray’a hakim konumda olan Kırkkızlar adıyla bilinen tepede inşa edilmiştir. Halk arasında Kırkkızlar Köşkü olarak da bilinen yapının geçmişteki işlevine yönelik literatürde farklı görüşler bulunmaktadır. Yapının adı kaynaklarda Kılıçarslan Köşkü, Kılıçarslan Türbesi İmareti, Kırkkızlar, Kırkkızlar Konağı, Kırklar, köşk, zaviye ve mescit olarak geçmektedir. Kaynaklarda farklı bilgiler mevcut olsa da Kılıçarslan Türbesi'nin 1260’lı yıllarda yapılan bir makam türbesi olduğu, II. Kılıçarslan ile Moğollar tarafından öldürülen torunu IV. Rükneddin Kılıçaslan’ın iç organlarının buraya defnedildiği belirtilmektedir. Kaynaklarda, şehzadeliği döneminden başlayarak Aksaray’a çok büyük önem veren, birçok eser yaparak kenti, Anadolu Selçuklu Devleti’nin ordugahı haline getiren II. Kılıçarslan'ın, burada bir köşk yaptırdığı ve bu köşkün yanına imarethane, dinlenme yeri ve zaviye yaptırdığı bildirilmektedir” dedi.

Aslına Uygun Bir Çalışma Yapılacak

Restorasyonun aslına uygun olarak yapıldığını ifade eden Osmanlı, ''Vakıflar Genel Müdürlüğümüzce koruma altına alınan ecdat yadigârı II. Kılıçarslan Türbesi ve Kırkkızlar Köşkü'nün, aslına uygun bir şekilde onarılacağını belirterek  “Restorasyon kapsamında halen türbede genel temizlik ve derz işlemleri yapılmakta olup köşk yapısı için dönem örnekleri ve yerindeki izler incelenerek Konya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu onayı ile yenileme kararları uygulanmaktadır.  Söz konusu yapıların konumu Aksaray’a seyir imkânı sağlayan bir konumda olması nedeniyle yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından kullanılması da amaçlanmaktadır.

Restorasyon ve çevre düzenlemesi kararları ve tasarımlarında bir yaşam alanı olarak düşünülen ecdat yadigârı eserlerin 2021 yılının sonlarına doğru halkın ve Aksaray turizminin hizmetine sunulması planlanmaktadır'' diye konuştu. Haber: Dilek Eyüboğlu

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dağılgan’da Son Prova  Önceki Haber

Dağılgan’da Son Prova  

“Hazineye Ait Tarım Arazileri 10 Yıl Süreyle Kiraya Verilecek”Sonraki Haber

“Hazineye Ait Tarım Arazileri 10 Yıl Sür...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar