İkinci El Otomobil Piyasası Sessizliğe Büründü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye’nin yerli otomobili TOGG 2023’te yollarda olacak. Görüntüsü ve donanımı ile büyük beğeni toplayan TOGG’un fiyatı henüz bilinmiyor. Sıfır ve ikinci el araç piyasasında da belirsizlik hâkim. Sektör temsilcilerinin büyük kısmı TOGG’un araç fiyatlarını düşüş yönünde etkilemeyeceği görüşünde.

Fiyatı 1 Milyon Lira Olursa Piyasayı Nasıl Düşürecek?

İkinci el otomobil piyasasında durgunluk devam ediyor. Bu durgunluk geçen yıla göre daha düşük bir ikinci el otomobil satış piyasası meydana getirdi. Geçen yıla göre ikinci el otomobil satışları yaklaşık yüzde 8 oranında düştü. Bazı oto galericiler bu durgunluğun Türkiye’nin yerli ve milli aracı TOGG ile bozulacağını belirtirken, bazı oto galericiler ise TOGG’un araç fiyatlarında bir değişiklik oluşturmayacağı görüşünü dillendiriyor. Galerici İlhan Turgut, TOGG’un satış fiyatının 1 milyon lira bandında olması durumunda fiyatların düşme ihtimalinin olmayacağını söyledi. Piyasanın durma noktasında geldiğini söyleyen İlhan Turgut, vatandaşın beklediği ÖTV ve KDV indiriminin gelmediğini anımsattı. İkinci el araç satış fiyatlarının şu anda marka ve modele göre 100-800 bin lira arasında olduğunu kaydeden Turgut, TOGG’un piyasada tutunacağını fakat fiyatlarda bir değişiklik yaratmayacağını söyledi.

TOGG’a Rağmen Fiyatlar Değişmedi, Aksine Artıyor

Turgut’un konuşması şöyle: “TOGG tutar, gerçekten öz sermayemiz olan milli bir aracımız. Fakat fiyat konusunda herkesin kafası karışık. Herkes 500-600 bin arasında bir fiyat beklerken 1 milyon lira civarında olacağı söyleniyor. TOGG’un satış fiyatı 1 milyon olunca, 300 bin liralık arabanın fiyatını nasıl etkileyip, düşürecek? Fiyatların düşme şansı yok ama bu yönde bir algı yaratabilir.” İkinci el araç almak isteyen Ali Bey isimli vatandaş da TOGG’un araç piyasasını etkilemeyeceğini düşünüyor. Piyasada hasarlı araçlara bile normal araçların daha üstünde fiyatlar verildiğini dile getiren Bey, “Fiyatlar yüksek, serbest piyasa diye herkes fiyatları yükseltmeye çalışıyor. Yılbaşından sonra daha fazla zam geleceğini söylüyorlar. TOGG üretiliyor fakat TOGG’a rağmen fiyatlarda bir değişiklik olmadı, aksine artıyor. Şu ana kadar TOGG fiyat artışını engelleyemedi” şeklinde konuştu.

İkinci El Araç Pazarında Alan Da Yok Satan Da

Orta kesim için TOGG’un bir hayal olduğun, bunun sebebinin ise fiyattaki yükseklik olduğunu söyleyen araç satıcısı İsmet Bay, ikinci el araç pazarında alımın da satımın da en alt düzeyde olduğunu belirtti. TOGG’un güzel bir yatırım olduğunu ancak toplumsal bakımdan talep görebilmesi için fiyatın orta direk diye tabir edilen kesime de hitap etmesi gerekliliğine dikkat çeken Bay, “Yerli otomobili ancak o zaman halk sahiplenebilir. Şu anda TOGG hayali uzak gibi görünüyor. Bu nedenle TOGG’un piyasaya sürülmesinin ikinci el araç fiyatlarını etkilemeyeceği kanaatindeyim. TOGG’un rakipleri sıfır araçlar. TOGG’un ikinci el pazarı oluştuğunda belki etkileyebilir” dedi.

Haber: Kemal Onur Atalay


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İyi Parti Delegelerini Seçti, Pek Çok Önemli İsim Listede YokÖnceki Haber

İyi Parti Delegelerini Seçti, Pek Çok Ön...

Aksaray 1989 5'te 5 YaptıSonraki Haber

Aksaray 1989 5'te 5 Yaptı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar