Tapuda Yeni Dönem Başlıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tapuda Yeni Dönem Başlıyor
Gelir İdaresi Başkanlığı, tapuda yeni dönemin başladığını duyurdu. Artık ev satışı, ev alışı ya da miras yoluyla mülk edinme durumları için işler değişiyor.

 Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Aksaray’da gayrimenkul işiyle uğraşan vatandaşları yakından ilgilendiren açıklamayı yaptı. Yapılan açıklamaya göre, tapu işlemlerinde yeni bir döneme girildi.

Yapılan değişiklikle birlikte; ev satışı, yeni ev alımı veya miras yoluyla mülk edinme gibi durumlarla ilgili yeni dönem başlıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, konut alım-satım işlemlerinde vergilendirme süreçlerini detaylandırıldı. Gayrimenkul satışlarından elde edilen kazançlar, beş yıllık süre zarfında gerçekleşirse değer artışı kazancı olarak adlandırılıyor ve vergiye tabi tutulacak. Arazi ve binalar gibi mülkler için geçerli olup satış sırasında ilk satın alma bedelinin üzerinde bir gelir elde edilmesi halinde uygulanıyor. Vergilendirme, mülkün alım fiyatı ile satış fiyatı arasındaki fark üzerinden hesaplanarak mülk sahiplerinin bu tür işlemlerden doğan finansal yükümlülükleri belirleniyor.

Miraslar Değer Artışı Kazancı Olarak Vergilendirilmeyecek

Eğer bir mal veya hak, bedelsiz yollarla elde edilmişse, bu varlıkların satışından elde edilen gelirler, değer artışı kazancı olarak vergilendirilmeyecek.  Arsa niteliğindeki gayrimenkullerin üzerine yapılan binalar ya da kat karşılığı anlaşmalar sonucu elde edilen taşınmazlar, tapu kayıtlarına 'cins tashihi' işlemi ile geçirilmekte ve bu tarih, mal edinme tarihi olarak kabul edilecek. Tapu tescilinden sonra beş yıl içerisinde bu gayrimenkullerin satışı gerçekleşirse, satıştan doğan kazanç, değer artışı kazancı olarak vergilendirilecek.

Değer Artışı Kazancı İçin Yıllık İstisna Tutarı Güncellenecek

2023 yılında elde edilen gayrimenkul satış kazançları için uygulanan değer artışı kazancı istisna limiti 55 bin lira olarak belirlendi. Öte yandan, 2024 yılı gayrimenkul satışlarından elde edilecek kazançlar için bu istisna tutarı 87 bin lira olarak güncellenecek. Haber: Sedef Nazlı

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gazetecilere Yeşil Pasaport Yolda! İlk Adım AtılıyorÖnceki Haber

Gazetecilere Yeşil Pasaport Yolda! İlk A...

Tarihsel Bağlamda Türkiye-Almanya İlişkileri AnlatıldıSonraki Haber

Tarihsel Bağlamda Türkiye-Almanya İlişki...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar