Tarih’e restorasyon eli

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarih’e restorasyon eli
Normalleşme sürecine geçilmesiyle beraber ilimizde ve ülkemizde turizmde dikkat çekici bir hareketliliğin başladığı görüldü. 2019 Kasım ayında Aksaray Ihlara Vadisi’ne gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Ihlara Vadisi teleferik projesini yılsonuna kadar değerlendirmesini tamamlayacağız” sözü vermişti.

Aksaray’ın turist sayısında bu sene patlama bekleniyor

  Konu ile ilgili kendisinden bilgi aldığımız İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan teleferik projesinin değerlendirme aşamasında olduğunu söyleyerek, son 2 yılda Aksaray’a gelen turist sayısı ve ilimizde yapılan tarihi eser restorasyonları hakkında da açıklamalarda bulundu.

Ihlara’ya Özel Projeler

Ihlara Vadisi’nde yürütülen projelerden bahseden Doğan, “Ihlara Vadisi’nde bu yıl itibariyle başlayacak olan bazı projelerimiz olacak. Özellikle Ihlara Vadisi Ana Girişinde yapılacak olan ‘Ziyaretçi Karşılama Merkezi Projesi’ Ihlara Vadisinde çok önemli bir ihtiyacı giderecek. Bu projenin tamamlanması ile beraber Ihlara Vadisi’ne gelen ziyaretçilere daha kaliteli bir turizm hizmeti sunulacak, Ihlara Vadisi’ne yaraşır bir tesis olacak. Yine bu yıl vadi içerisinde yürüyüş yapan ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak bir takım ünitelerin yapılmasıyla burada karşılaşılan sorunlar da büyük ölçüde halledilmiş olacak. Diğer yandan Ihlara Vadisi’nde yapılması düşünülen seyir terası ve teleferik projeleri ile ilgili değerlendirme süreci devam etmektedir” dedi.

Doğan, “Ihlara Vadisi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığımızın çok önemli çalışmaları oldu. Özellikle yürüyüş yolları ve çevre düzenleme projelerinin yapılmasıyla beraber Ihlara Vadisi daha da önemli hale geldi. Artık 14 Kilometre uzunluğundaki Ihlara Vadisi’nin tamamında yürüyüş yapılabilmektedir. Eskiden merdivenlerden vadi tabanına iniş yapan ziyaretçiler ziyaretlerini kısa tutarak tekrar aynı merdivenleri kullanarak zorlukla yukarıya çıkıyor, Ihlara Vadisi’ni tam anlamı ile gezemiyorlardı. Şimdi ise yerli ve yabancı turistlerin büyük bir kısmı Ihlara Vadisi’nde yürüyüşü tercih ederek hem Ihlara Vadisi’nde daha uzun zaman geçiriyorlar, hem de vadinin tüm güzelliklerini doyasıya yaşıyorlar. Merdiven ve yürüyüş yolu kullanmak istemeyenler için teleferik projesi Bakanlığımız tarafından değerlendiriliyor. Merdivenlerden inerek vadi içerisinde sağ ve sol yönde yürüyüş yapan turistler, Ihlara Kasaba Merkezi, Belisırma Köyü ve Selime Kasabası’nda bekleyen araçlara binerek Ihlara Vadisi’nden ayrılıyorlar. Araçlarını vadi başında bırakan ziyaretçiler yürüyüşün sonunda dilerlerse Belisırma’da bulunan taksilerle tekrar vadi başına gelebiliyorlar” ifadelerini kullandı.

“Her Yıl 1 Milyonun Üzerinde Ziyaretçisi Var”

Doğan, “Bilindiği üzere Aksaray ülkemizde en çok yerli ve yabancı turist ziyareti alan şehirlerimizin başında geliyor. Çünkü Aksaray Kapadokya bölgesini  zenginleştiren, Kapadokya turizmine renk katan mühim bir şehir. Aksaray’ın her yıl 1 milyonun üzerinde ziyaretçisi var. Yalnızca Ihlara Vadisi’ni 2019 yılında 543 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etmişti. Pandemi döneminde de Aksaray Ihlara Vadisi’ni önemli sayıda yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini söyleyebiliriz. 2020 yılı itibarıyla yaklaşık 200 bin turistin Ihlara Vadisi’ni ziyaret ettiği görülüyor. Normalleşme sürecine geçilmesiyle beraber 2021 yılında ziyaretçi sayılarının daha da artacağı öngörülmektedir. Aksaray’a gelen bir insan tarihle beraber doğayı ve kültürü doyasıya yaşıyor ve burada farklı güzellikleri görüyor” şeklinde konuştu.

İlimiz sınırları içerisinde pek çok tarihi ve turistik alanda restorasyon çalışmalarının yapıldığını, bunların bir kısmının tamamlandığını, bir kısmında ise hız kesmeden devam ettiğini kaydeden Doğan, “İlimizde aralıksız restorasyon çalışmaları devam ediyor. Şehir merkezindeki tarihi köprülerin tamamının restorasyonu bitti. Baş Köprü, Nakkaş Köprüsü, Debbağlar Köprüsü ve Kalanlar Köprüsünün onarım işlemleri tamamlandı. Son olarak Karasu üzerinde yer alan Ak Köprü de Karayolları Genel Müdürlüğümüzce restorasyon programına alındı. Ayrıca Güzelyurt İlçemiz sınırları içerisinde bulunan tarihi Yaprakhisar Köprüsü restore edilerek hizmete açıldı, Ilısu Köprüsün de ise çalışmalar tamamlanmak üzere. Ülkemiz genelinde ve Aksaray’da son yıllarda pek çok eserin restorasyonu ile ilgi çalışmalar yapıldı, yapılmaya da devam ediliyor.

Bunlardan en mühimi şüphesiz ki Ulu Cami’de önceki yıllarda yapılan restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarıdır. Aksaray’ın en kıymetli eserlerinden biri olan Ulu Cami’de yapılan restorasyon çalışmalarıyla ecdat yadigarı bu eserin gelecek dönemlere sağlam bir şekilde ulaştırılması sağlanmıştır. Yine ilimizin en gözde eserlerinden biri olan Sultanhanı Kervansarayında restorasyon çalışmaları 2019 yılında bitirilmiş, “Hanların Sultanı” Sultanhanı göz kamaştırıcı bir güzelliğe kavuşmuştur. İpek Yolu üzerinde yer alan Ağzıkarahan ve Alayhan’daki restorayon çalışmaları da devam etmektedir. Yine İlimiz merkezinde yer alan ve şehrimizin kurucusu Anadolu Selçuklu hükümdarı II. Kılıçarslan’dan bizlere miras kalan Kılıçarslan Hamamı da Aksaray Belediyemizce restore edilmiş, II. Kılıçarslan Türbesi ve Kırkgızlar Köşkü restorasyonu da devam etmektedir. Yine Belediyemizce Şehrimizin Manevi Mihmandarı Somuncu Baba Hazretlerinin Türbe ve Külliyesinin düzenlenmesi ile ilgili önemli çalışmalar yapılmıştır.

Hâlihazırda Bedir Muhtar Türbe ve Külliyesi ile ilgili çalışmalar da devam etmektedir. Aksaray’ımızın en eski eserlerinden bir olan ve şehrimizin “Darü’l İlm” olarak anılmasına sebep olan yapılarından “Melik Mahmud Gazi Hangahı”nda da(Darphane) restorasyon çalışmaları tamamlanmıştır. Zinciriye Medresesi, Paşa Hamamı, Eğri Minare, Güzelyurt Kilise Camii, Bedriye Medresesi, Turhasan Zaviyesi, Bekar Sultan Türbesi. Bununla birlikte bu yıl itibariyle şehir merkezinde yer alan Pir Ali Sultan Türbe ve Mescidinde de restorasyon çalışmalarının başlatılması planlanmaktadır.

Şehrimiz Aksaray kadim tarihi ile zengin bir kültür mirasına sahiptir. İşte böylesine önemli bir şehrin tüm eserlerinin restore edilmesi ve turizme kazandırılması temel amacımızdır. Ancak bilindiği üzere tarihi eserler üzerinde yapılacak restorasyon çalışmaları oldukça külfetli ve maliyetli çalışmalardır. Bunun için restorasyon çalışmalarının yapılması kadar, bu eserlerin bilinçli bir şekilde korunması da hepimiz için ciddi bir görevdir” dedi. Harun Atalay’ın Özel Haberi

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
1989 kadın voleybol takımından buruk vedaÖnceki Haber

1989 kadın voleybol takımından buruk ved...

Yedinci kez destek alan proje başarıyla tamamlandıSonraki Haber

Yedinci kez destek alan proje başarıyla...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar