Üretmekten başka çare yok ama…

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Üretmekten başka çare yok ama…
Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk dünya üzerindeki mevsim değişiklikleri ve kurak geçen sezonun ardından yem fiyatlarındaki artışın üreticiyi kötü etkilediğini belirterek “Bu sezonda böyle geçerse üretimde çok zorlanacağız” dedi.

Türkiye genelinde yaşanan ciddi kuraklıktan en çok etkilenen yerlerden biri olan İç Anadolu Bölgesi’nde hayvan üreticileri sezon başlarken zorluklardan yakındı. Hayvanlarını otlatmak için meraya çıkan üreticiler, yaşanan kuraklık nedeniyle hem hayvanlarını otlatmakta hem de yem almakta zorlanıyor. Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği (DKKYB) Başkanı Mahmut Aktürk kuraklıkla birlikte yem fiyatlarındaki artış ve büyükbaş küçükbaş hayvancılık işletmelerine yönelik yatırımların desteklenmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Yem Fiyatları Çok Arttı”

Mevsimsel değişiklikler ve kuraklığın hayvan üreticilerini maddi manevi etkilediğini söyleyen Başkan Aktürk, “Ülkemiz genelinde ciddi bir kuraklıkla karşı karşıyayız özellikle ilimizde hem kıraç arazilerde hem sulanabilir tarım arazilerinde çok ciddi anlamda kuraklık var. Bu sene arpa ve buğday fiyatları veya arpa buğday rekoltesi çok düşecek. Buna bağlı olarak fiyatların çok artacağı öngörülüyor. Arpanın kilosunun 2,5 lirayı geçtiğini, Aksaray ve Konya borsamızda arpa fiyatlarının müthiş arttığını görüyoruz. Tabii ki hükümetimiz, bakanımız bu konu ile ilgili tedbirler muhakkak alacaktır. Yurt dışından özellikle hayvancılar için, hayvanların yemi için veya bu fabrikaların ani fiyat artışının önüne geçmek için hammadde ithalatının bir an evvel yapılmasını bekliyoruz. Özellikle bu dönemlerde arpa ithalatını bir an önce yaparak üreticinin çiftçinin, üreticinin, yetiştiricinin, hayvancının nefes almasını sağlamak zorundayız. Tabi yem fiyatları müthiş arttı. Yemden çok ciddi sıkıntılarımız var. Bununla ilgili olarak her programımızda ve değerlendirmemizde konuşuyoruz. Ama yem fabrikaları ne yazık ki ham maddenin yüksek olması bahane göstererek canları istedikçe yem fiyatlarını arttırıyorlar” dedi.

“Üretmekten Başka Şansımız Yok”

Yem konseyi kurularak fiyatların belirlenmesinde üreticilerin söz ve fikir sahibi olması gerektiğini vurgulayan Başkan Aktürk, “Geçen yıl 80 lira olan yemin bu sene 140-150 lira olduğunu görüyoruz. Buna bağlı olarak süt ve et fiyatlarının da artmadığını görüyoruz.  Hükümetimiz sağ olsun süt ve et fiyatlarını belirleme noktasında etkin. İşletmelerin girdi fiyatlarında özellikle yem fiyatlarının belirlenmesinde süt konseyi olduğu gibi yem konseyi de kurularak veya alternatif kurum oluşturularak yem fiyatlarının belirlenmesinde de hükümetimizin bakanımızın üreticilerimizde söz ve fikir sahibi olduğu oluşumun meydana gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yem fiyatları bu şekilde artarsa sene sonuna doğru hayvancılıkta çok ciddi sıkıntılar yaşanır diye endişe ediyoruz. Biz ülke olarak üretmek zorundayız, üretmekten başka şansımız yok. Hem tarımsal hem hayvansal üretimi sekteye uğratmayacağız. Üretim noktasında da hem tarımsal hem de hayvancılık sektöründe girdi fiyatlarında ciddi anlamda yükselişler var. Buna bağlı olarak ürün fiyatlarında istediğimiz noktada değiliz. Et ve süt fiyatlarının da buna bağlı olarak arttırılması gerekmektedir. Tüketici et ve süt fiyatları noktasında pahalı olmasından şikâyetçi ama böyle giderse üretim noktasında sıkıntılar yaşanırsa fiyatların daha da artacağı da ortada” ifadelerini kullandı.

Hayvancılık İşletmelerine Destek Kararı

Hibe desteğinin hayvancıların yüzünü güldürdüğünü aktaran Başkan Aktürk, “Cumhurbaşkanımızın açıkladığı bakanlar kurulu kararını sevinerek izledik. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkta mandıra yapımında yüzde 50 hibe desteği verileceğinden bahsediliyor. Küçükbaş noktasında da çadır ağıl yapımında da yüzde 50 destek verilecek. Bu zaten daha öncede KOP noktasında da biz bunla ilgili destekler alıyorduk. Mandıra, ağıl ve çadır ağıl noktasında destekler aldık ama bakanlık kendi bütçesinden kendi kaynaklarında destek olarak daha çok istekleri karşılamak noktasında böyle bir projeye imza attı. Önümüzdeki günlerde uygulama talimatı yayımlandığı zaman daha net bilgiler vereceğiz” diyerek sözlerini tamamladı. Haber: Dilek Eyüboğlu


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Genç kızların çeyizine pandemi gölgesiÖnceki Haber

Genç kızların çeyizine pandemi gölgesi

"Tapu Kadastro 174 yaşında"Sonraki Haber

"Tapu Kadastro 174 yaşında"

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar