Yersen, Kafe Ve Restoran Fiyatları Böyle!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yersen, Kafe Ve Restoran Fiyatları Böyle!
Kafe ve restoranda yenilen yemek, içilen içecek sonrası gelen hesap, vatandaşın korkulu rüyası haline geldi. Hem vatandaşa hem de işletmelere fiyatları bir sorduk, bin ah işittik. İşte detaylar...

Kapadokya'nın merkezi Nevşehir merkez, dünyanın turizm noktalarından bir tanesi olan Kapadokya'nın incisi Ürgüp ve ardından Aksaray'da esnaf ve vatandaşlara kafe ve restoranlardaki fahiş fiyatların nedenini ve dışarıda yemek yiyip yemediklerini Ekspo TV ve Anadolu Gazetesi olarak sorduk, ilginç cevaplar aldık.

Gazeteci Dilek Eyüboğlu'nun sorularını cevaplayan vatandaş yüksek fiyatlardan dert yanarken, esnaf ise maliyetlerin artışını direkt olarak menüye yansıtamadıklarından şikayet etmeye devam ediyor. 

Fiyatları sorduğumuzda "Bir makarna, salata yemek için ne yapalım, böbreğimizi mi satalım?" diyen de oldu, tüm günü bir çay birkaç poğaça ile geçirdiğini söyleyen de oldu. Daha önce ayda en az 4 defa dışarıda ailecek yemek yediklerini belirten bir vatandaş ise artık fahiş fiyatlar nedeniyle ayda 1 kez yemek yiyebildiklerini ifade etti.

"Artan Maliyetlerden Dolayı 12 Kişi Çalıştığımız Lokantada Şu An Sayımız 6'ya Düştü"

Nevşehir merkezde bir lokanta işletmecisi artan maliyetlerden dert yanarak, "Restoran ve kafelerdeki fiyat artışlarını esnaflar yapmıyor. Geçen sene 15 bin TL ödediğimiz kira bu sene 45 bin TL oldu, tavuk geçen sene 50 TL idi şu an 130 TL" dedi. Son bir ay içerisinde gıda fiyatlarına yüzde 120-130 civarında fark geldiğini söyleyen lokanta işletmecisi, "Artan maliyetlerden dolayı 12 kişi çalıştığımız lokantada şu an sayımız 6'ya düştü" açıklamasını yaptı.

"Kar Marjımızdan Feragat Edip Müşterimize İkramda da Bulunuyoruz"

Nevşehir'de biraz daha orta ve üst gelir grubuna hitap eden bir restoran işletmecisi de, "2 kişi bizim restoranımızda 600-700 TL'ye çok rahat bir şekilde karnını doyurabilir. Bir pirzola ya da bir bonfile yerseniz, bir testi kebabı yerseniz ücretler katlanarak biraz daha pahalıya mal olabilir. Müşterilerimizin büyük bir kısmı bizleri anlıyorlar. Yüzde 5'lik bir dilim fiyatlardan şikayetçi olsa da onlar da artan maliyetler ve fiyatların farkındalar. Bizler de işletmeci olarak zaten fiyatlarımızı müşterilerimize çok fazla yansıtamıyoruz. Personel maliyetimiz, özellikle et maliyetimiz ve diğer girdilerin yüksek olmasına rağmen kar marjımızdan feragat edip müşterimize birçok üründe de ikramlarda bulunuyoruz. Restoranlar çok fazla kar etmiyor" sözlerini kullandı.

"Esnaflar Fırsatçı, Türkiye'nin Her Yerinde Bu Durum Aynı"

Dünyanın birçok ülkesinden turist akımına uğrayan Kapadokya bölgesi Ürgüp ilçesinde görüşlerini aldığımız vatandaşlar ise turizm bölgesi olan Ürgüp'te bir kişinin ortalama 1000 TL harcadığını belirterek, "Turizm bölgesi olduğu için fiyatların yüksek. Esnaflar fırsatçı. Maalesef Türkiye'nin her yerinde bu durum aynı" diyerek tepkisini dile getirdi.

"Dört Kişilik Gezinin Masrafı 8 Bin Lira"

Kayseri'den Ürgüp'e gezmeye gelen başka bir vatandaş ise, 4 kişilik bir grubun bir günlük Ürgüp gezisinin yol masrafları dahil toplamda 8.000 liraya mal olduğunu belirterek, "Bizde var Allah'tan geldik ödedik. Ama buralara gelemeyen, bu paraları harcayamayan insanlarımızın sayısı da bir hayli fazla. Allah olmayana yardımcı olsun" ifadelerine yer verdi.

"Evden Çıkıp Ufak Bir Gezinti Yapalım Derseniz 5 Bin TL'den Aşağı Hesap Ödemiyorsunuz"

Ürgüp'e günübirlik gezmeye geldiğini söyleyen diğer bir vatandaş da fiyatların fahiş olduğunu belirterek, "Tabii burada işletmecilere de çok yüklenmemek gerek, ülkedeki durum her geçen gün kötüye gidiyor. Bir makarna bir salata yemek için bırakın eti tavuğu, insanlar böbreklerini mi satsın diye düşünüyoruz. İşletmecilerin kiraları, personel giderleri, sigorta giderleri ortada. Herkes haklı. Biz bugün sadece yemek masrafı 2 kişi 2500 TL ödedik. Bugün bir evden çıkalım ufak bir gezinti yapalım derseniz 5000 TL'den aşağı hesap ödemiyorsunuz. Belki bu durum yabancı turisti çok zorlamaz ama yerli turist gerçekten zorlanıyor, bu durum çok etik değil" dedi. 

"Bu Tarz Yerler Kendi İşletmesini Çevirmekte Bile Zorlanıyor"

Ürgüp'te butik bir restoran sahibi olan işletmeci de, "Bizler daha çok öğrencilerimizi düşünüyoruz ama buraya gelen müşterilerimizin memnun kalkması için fiyatlarımızı da olabildiğince düşürüyoruz" derken, maliyet girdilerinden dert yanan restoran sahibi, "Olabildiğince fiyatlarımızı aşağı çekiyoruz ama yine de müşteri kaybımız oluyor. Önceden bir işletme kendini çevirir dediğimiz bir durum vardı. Bölgemizdeki bu tarz yerler kendi işletmesini çevirmekte bile zorlanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Önceden Ayda 4 Defa Yemeğe Çıkabilirdik, Ama Artık Belki Bir Kere Bile Zor Çıkıyoruz"

Öğretmen olduğunu söyleyen bir vatandaş da, "Önceden ayda 4 defa ailecek yemeğe çıkabilirdik ama artık belki bir kere bile zor çıkıyoruz. Bir poğaça ile akşama kadar idare ettiğimiz oluyor" açıklamasını yaptı.

"Ev Kira 5000 Lira Dışarıda Yemek Yemeyi Unuttuk"

Aksaray'da üniversite öğrencisi olduğunu söyleyen öğrenciler de, 2 dürüm 2 ayrana 270 TL para dediklerini belirterek, "Fiyatlar çok uçuk" yorumunda bulundu. Asgari ücretle geçindiğini söyleyen bir vatandaş da, 18.000 TL maaş aldığını belirterek, "Ev kira 5000 lira, dışarıda yemek yemeyi unuttuk. Ben yaklaşan Kurban Bayramını düşünüyorum, 10.000 TL'den başlıyor küçükbaşlar. Nasıl alacağım diye kara kara düşünüyorum. Kira, elektrik ve diğer giderler gittikten sonra çocuğumuza bir şeyler alamıyoruz" sözlerini kullandı.

"Son 3 Ayda Et Ürünlerine Yüzde 40-50 Zam Geldi, Biz Yüzde 10-15 Zam Yansıttık"

Aksaray'ın en çok tercih edilen restoranların birisi olan Kardeşler Mehmet Usta Restoran'da Soner Şef de yaptığı açıklamada, "Restoranımızda orta ve üst segmente hitap edecek bir menüye sahibiz. Eskiye nazaran fiyatlar evet biraz yüksek. Bu durumdan bizler de memnun değiliz, maliyetlerimiz yükseldi. Bu durumu da müşterilerimize yansıtmamız gerekiyor. Dolayısıyla bu da müşteri sayısını düşürüyor. Biz çok şükür iş problemi çekmiyoruz 15 yıldır esnafız. Ama yine de son aylarda belli bir kesim dışarıda yemek yiyemiyor, biz bunu fark ediyoruz. Son 3 ayda et ürünlerine yüzde 40-50 zam geldi. Tabii bu fiyat artışını bizler menüye yüzde 10-15 gibi bir zamla yansıtıyoruz. Müşterilerimiz maliyet girdilerinin farkında olduğu için bizi anlayışla karşılıyorlar. Yine de fiyat artışlarında bir istikrarı mutlaka yakalamak zorundayız" açıklamasında bulundu. Haber: Dilek Eyüboğlu


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çocuk Vali, Ağaçlandırma İçin Talimat VerdiÖnceki Haber

Çocuk Vali, Ağaçlandırma İçin Talimat Ve...

Takla Atan Arabada, Şans Eseri Can Kaybı OlmadıSonraki Haber

Takla Atan Arabada, Şans Eseri Can Kaybı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar