AKMÜB zamlara isyan etti müdahale istedi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AKMÜB zamlara isyan etti müdahale istedi
Aksaray Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Güneş pandemi nedeniyle artan fiyatların üretimi zor duruma düşürdüğünü belirterek “Geçen yıldan bu yana pandemi sürecinde yaşanan sıkıntılar sebep gösterilerek üretimde maliyetlerin hiç durmadan arttığı ileri sürülüyor.

Arttığı beyan edilen maliyetler her ay dur durak bilmeden ürünlere yansıtılıyor. Aylardır zam üzerine zam getirilen sektörümüzün ana malzemeleri demir, beton ve çimento söyle dursun vitrifiyeden, elektriğe, işçilikten dekorasyon ürünlerine seramikten cama kadar küçük büyük tüm malzemelerde kabul edilemez fiyatlar karşımızda” dedi.

“Birçok yapı şirketi sahibi karşı konulamayan bu zamlar karşısında büyük maddi kayıplar yaşadı yaşamaya da devam ediyor” diyen Güneş “Firmalar adeta birbirleriyle anlaşma içerisin de toptan hareket ediyor atılabilecek adımların önünü kapatıyorlar. Bu gidişle sektörümüz onarılması çok güç zararlar alacak. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada inşaat sektörü öyle bir konuma sahip ki bir yapı şirketi kaybettiğinde kendisiyle birlikte sadece inşaatta çalışan işçiler kaybetmiyor. Kendi altında 200’den fazla alt sektörü taşıdığı göz önüne alındığında temel ham madde üreticilerin satış hacmi etkileniyor. Ülkemizin iç ekonomisinin hatırı sayılır payını elinde tutan sektörler hammadde üretim fabrikaları, elektrik ve ona bağlı aydınlatma sektörü,  seramik, ahşap, cam, vitrifiye, armatür boya, yalıtım, plastik ürün tedarikindeki düşüşe bağlı olarak bunların hem üretim fabrikaları hem de satış mağazaları ve burada istihdam eden işçiler hep birlikte kaybetmiş oluyor” diye konuştu.

“Zamlar Daire Fiyatlarına Yansıdığında Daha Da Vahim Hale Gelecek”

“Yapı şirketleri ve belediye arasındaki bağlantıyı kuran yapı denetim şirketleri, muhasebe departmanı, nakliye –hafriyat sektörü gibi daha yüzlercesini sayabileceğimiz iş kollarına kan akışı sağlayan inşaat sektörü bu zamlar karşısında asla sağlıklı bir ilerleme kaydedemez” diyen Güneş “Hele ki daire fiyatlarına bu zamlar yansıtıldığında ortaya çıkacak olan tablo, çok daha vahim görünüyor. Bir yıl gibi çok da uzun olmayan bir zaman diliminde daire fiyatlarına neredeyse %50-%60 oranlarda zam getirilerek maliyet fiyatlarına yansıtmak zorunda kalınacak.

Maliyet fiyatlarının kimi ürünlerde %100 kimi ürünlerde %100 den fazla zam aldığı dehşetle göz önünde bulundurulunca vatandaşı alım gücünü hayli aşacak daire fiyatları ortaya çıkıyor. Müteahhitler olarak hem zamlanan ürünleri temin etmek zorundayız hem daire satışlarıyla üretime kaynak sağlamak zorundayız. Hal böyle iken satışlar neredeyse geçen yıla oranla %40- %50 azalacak fakat maliyetimiz kat ve kat artacak. Yıllardır devlet ekonomisinin izlediği politika sayesinde ülkemizde artan ev sahip vatandaş profili ne yazık ki dengesini kaybedecek.

Bu durum karşısında sektörümüzün eli kolu bağlanmış vaziyettedir. Kesinlikle haklı olmadığını düşündüğümüz bu artışlar, devletimizin derhal müdahale etmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Önüne geçilmediği taktirde inşaat sektörüne karşı atılan bu düğüm ülke ekonomisin de daha çözümü zor durumlar içine düşmesine sebep olacak” ifadelerine yer verdi. Haber: Harun Atalay

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Türemiş, “Milletin silkelenip ayağa kalktığı gün bugündür”Önceki Haber

Başkan Türemiş, “Milletin silkelenip aya...

2. Lig hayali için zorlu 90 dakika başladıSonraki Haber

2. Lig hayali için zorlu 90 dakika başla...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar