Âşıklı Höyük’te Kazılar Sürüyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Âşıklı Höyük’te Kazılar Sürüyor
Aksaray’ın turist çekim merkezi Aşıklı Höyük’te bulunan eserler Anadolu’nun binlerce yıllık geçmişine ışık tutuyor.

Aksaray’ın tarihi kültürel zenginliği nedeniyle turistlerin yoğun ilgisini gördüğünü söyleyen Aksaray Müze Müdürü Yusuf Altın, Aşıklı Höyük kazılarının sürdüğünü hatırlatarak 1989 yılından bugüne süren bilimsel çalışmalar sonucunda buluntuların dönemleri ile ilgili kanıtlanmış bilgilere ulaştıklarını dile getirdi.

 

“Ameliyat Malzemeleri Bulundu”

Gülağaç’a bağlı Kızılkaya köyünde keşfedilen ve adını kemik anlamına gelen “Aşık” sözcüğünden lan Aşıklı Höyük’te yapılan kazılarda daha önce 10 bin 500 yıl önce gerçekleştirilen dünyanın ilk beyin ameliyatının yapıldığı tespit edilmişti. Sağlıkla ilgili yapılan bu keşfin ardından höyükte çeşitli ameliyat malzemelerinin da bulunduğu ifade edildi.

Kafatası Bir Kadına Ait

Kazılarda bugüne kadar keşfedilen 11 iskelet bulunduğunu ve ameliyat geçirmiş iskelete ait kafatasının çok değerli olduğunu söyleyen Müze Müdürü Altın, “İçlerinden birisi farklı. Trapanasyon dediğimiz bu iskelette 2 tane kafatası üzerinde delik görüyoruz. Bu iskeletin o günün şartlarında 20-25 yaşlarında vefat ettiği, bu hastanın kemikleri üzerinde de belinde hafif bir rahatsızlık olduğu görülmüştür. O günkü toplum tamamen çalışma, avcılık, toplayıcılık ve yoğun bir tarım hayatına başlangıç olması sebebiyle o insanların bel hastalıkları olması da normal. Beynin 2 tarafından yaklaşık 11.2 milimetre genişliğinde bir delgi ile delinmiş, delikten sonra tekrar 2 milim daha deliğin kapandığı görünmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalarda hasta bu ameliyattan sonra yaklaşık 10 gün daha yaşamış. Delme işleminden sonra yaşamış, çünkü vücut kendini onarmış. Orta Anadolu’da bir kadın, hastalığı neydi bilinmiyor ama o günün şartlarında yaklaşık bundan 10 bin 500 yıl önce Aksaray’ın Gülağaç İlçesi Kızılkaya Köyü sınırlarında bir beyin ameliyatı olması dünyadaki ilklerimizden birisidir” ifadelerini kullandı. Haber: Dilek Eyüboğlu

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kadınlardan Aksaray’da Hentbol ResitaliÖnceki Haber

Kadınlardan Aksaray’da Hentbol Resitali

Sultanhanı, Zeytinburnu İle Kardeş Şehir Oldu!Sonraki Haber

Sultanhanı, Zeytinburnu İle Kardeş Şehir...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar