Bu Belirtiler Sizde Varsa Huzursuz Bağırsak Sendromunuz Olabilir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bu Belirtiler Sizde Varsa Huzursuz Bağırsak Sendromunuz Olabilir
Diyetisyen Merve Yüksel, Huzursuz Bağırsak Sendromu belirtilerini açıkladı. Bu hastalıkla başı dertte olanların nasıl kurtulabileceğini de anlatan Yüksel, dikkat edilmesi gerekenleri bir bir sıraladı.

Diyetisyen Merve Yüksel, toplumda birçok kişide görülebilen İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) ya da diğer adıyla Huzursuz Bağırsak Sendromu hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İBS'nin hayat kalitesini olumsuz etkileyeceğini belirten Yüksel, bazı değişimlerle bu sürecin hafifletilebileceğini söyledi. 

 

İBS (Huzursuz Bağırsak Sendromu) Nedir? 

İBS hakkında bilgilendirme yapan Yüksel, "İrritabl bağırsak sendromu, özellikle karın bağırsağı olmak üzere sindirim sistemini etkiler. Mükoz kolit, spastik kolon, huzursuz bağırsak sendromu gibi isimlerle de tanımlanan bu rahatsızlık kronik bir seyir izler" ifadelerini kullandı. 

4 çeşit bağırsak sendromu olduğunu belirten Yüksel, bunların kabızlığın baskın olduğu, ishalin baskın olduğu, kabızlık ve ishalin eş baskın olduğu karışık tip ve bu 3 türe de uymayan İBS çeşidi olduğunu söyledi. 

 

"İrritabl Bağırsak Hastalığı Kişiden Kişiye Değişir"

"İrritabl bağırsak hastalığında görülen belirtilerin sayısı, şiddeti ve süresi kişiden kişiye değişiklik gösterir" diyen Yüksel, "Bazı kişilerde belirtiler, alevlenme döneminde artar ve sonrasında azalır. Bazı kişilerde ise belirtiler kesintiye uğramadan devamlı bir şekilde görülür" dedi.

İBS Belirtileri Nelerdir?

Diyetisyen Yüksel'in açıklamasına göre, İBS hastalarında görülen belirtiler ise şöyle: 

*Bağırsak hareketlerinde ve alışkanlıklarında değişiklik

*Karın ağrısı, kramp

*Kabızlık

* İshal

*Şişkinlik ve gaz sancısı.

 

"Erkeklerde İBS Semptomlarıyla Doktora Başvurma Daha Düşüktür" 

Kadınlarda görülen belirtilerin regl döneminde daha da şiddetlenebileceğini söyleyen Yüksel, "Menopoza giren kadınlarda, girmeyenlere göre İBS semptomlarının daha hafif görüldüğü belirlenmiştir. Bazı kadın hastalarda da İBS belirtilerinin gebelik döneminde arttığı gözlenmiştir. Erkeklerde görülen İBS belirtileri kadınlardaki ile aynıdır. Ancak erkeklerde İBS semptomlarıyla doktora başvurma ve tedavi olma oranı daha düşüktür" açıklamasında bulundu.

 

Belirtileri Hafifletmek İçin Bunlara Çok Dikkat! 

"İrritabl bağırsak sendromunda asıl amaç hastada görülen belirtilerin hafifletilmesidir" ifadelerini kullanan Yüksel, "Hafif şiddetli İBS semptomları gösteren hastada bazı hayat tarzı değişiklikleri kişinin yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olur. Bu değişikler semptomları tetikleyen durumlardan uzak durmak, lif oranı yüksek besinleri tüketmek, bol sıvı içmek, düzenli egzersiz yapmak ve stresle başa çıkma metotları geliştirmek olarak sıralanabilir. Kişinin beslenme alışkanlıklarını düzenlemek için bir diyetisyene başvurması da faydalı olabilir" dedi. Haber: Dilek Eyüboğlu


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İş Arayanlar Son Tarihi Kaçırmayın!Önceki Haber

İş Arayanlar Son Tarihi Kaçırmayın!

"Ülkemizin Geldiği Seviye, Yolumuzun Açık Olduğunun En Önemli Göstergesidir"Sonraki Haber

"Ülkemizin Geldiği Seviye, Yolumuzun Açı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar