Depreme Karşı Aksaray'ın Güvenliği İçin Atso’da Buluştular

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Depreme Karşı Aksaray'ın Güvenliği İçin Atso’da Buluştular
​​​​​​​Aksaray’da deprem konulu istişare toplantısı Aksaray Ticaret ve Sanayi Odasının ev sahipliğinde gerçekleşti.

Toplantıya Aksaray Belediyesi İmar Müdürlüğü, Müteahhitler Birliği, İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası ve çok sayıda Yapı Denetim firması katıldı. 

Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından Türkiye genelinde bir seferberlik başladı. Aksaray da bu konuda bir toplantı gerçekleştirerek, il genelindeki yapıların daha güvenli olması, bölgenin depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi için neler yapılabileceği konuşuldu. 

Aksaray'ın Güvenli Yapılara Sahip Olmasına Adına Toplandık

Toplantının açılış konuşmasını yapan ATSO Başkanı Ahmet Koçaş, "Aksaray’ımızın yapısıyla ilgili yönetim kurulundaki arkadaşlarımız ile yaptığımız görüşmeler neticesinde bizler de deprem sonrasında 3 vilayeti 3 defa gezerek orada görmüş olduğumuz sıkıntıları arkadaşlarımız ile görüşerek, belediyemiz, jeoloji mühendisleri odamız, inşaat mühendisleri odamız, mimarlar odamız, müteahhitler birliğimiz ve yapı denetim firmalarımız ile istişare toplantısı gerçekleştirmek istedik. Bugün burada toplanmamız Aksaray’ın güvenli ve sağlıklı yapılara sahip olması adına önümüzdeki zamana olumlu katkılar sunacaktır. Bu toplantılar sonunda çıkacak kararlar ve önerileri gerekli kurumlar ve ilgili makamlara ileteceğiz. Bu toplantının şehrimiz adına hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

Yapı Sağlığı İçin Çok Önemli Konular Ele Alındı

Toplantının genel değerlendirmesini yapan ATSO Başkan Yardımcısı Tuğrul Kalkan ise yaptığı değerlendirmede, "Biliyoruz ki barınma ihtiyacı da yeme içme ihtiyacı kadar önemlidir. İnsanlarımızın kendilerini ve ailelerini güvende hissedecekleri barınma yerlerine de ihtiyaçları vardır. O yüzden bugün burada sektörün temel taşları olarak Aksaray’ımızdaki yapıları ve sorunları ele alarak çözüm önerilerimizi sunduk. Öncelikle toplantımızın geneline baktığımızda, Aksaray’da inşaatların genel olarak kurallara uygun olarak yapıldığı ortaya çıkmıştır. Aksaray Belediyesi ve yapı denetim firmalarımız kontrolleri kurallara uygun yapmakta, müteahhitlerimize sorun çıkarabilecek ve yapıyı riske atacak en ufak detaya bile izin vermemektedirler. Bununla birlikte odalarımızın ve yapı denetim firmalarımızın dile getirdiği sorunlara baktığımızda, Aksaray’da şantiye şeflerinin daha aktif olmaları ve yapı denetim firmalarının şantiye şeflerini muhatap almaları gerektiğidir. Aksaray’da zemin sıvılaşma yani su seviyesinin yüksek olması nedeniyle zemin iyileştirmelerine daha fazla önem verilmeli ve zemin testleri yapılması için Aksaray’da laboratuvar kurulması, inşaatlarda çalışan ustalara kolon ve kirişlerde eğitimler verilmesi, aynı zamanda elektrik başta olmak üzere tesisat işlemlerinde kolonlara zarar verilmemesi, yapı stokundan kaynaklı olarak 5 yılda bir yapıların denetlenmesi gerekli görülen yapılarda kentsel dönüşüme gidilmesi, fay hatları üzerinde kesinlikle yapı adına bir şey yapılmaması, yakın mesafelerde ise gerekli tüm önlemler alınarak yapılması, taşeron firmalarının kimliklerinin oluşturulması adına kurumsallaşmalarına önem verilmesi, temel ve perde yalıtımlarının düzenli yapılması, daha az konsollu yapılar oluşturulması, iş sağlığı ve güvenliği noktasında müteahhitlerin ve taşeron firmaların eğitilmesi gibi öneriler görüşülmüştür. 

Görüşülen Konular Sözde Kalmamalıdır

Aksaray Belediyesi İmar Müdürü Tayfun Ağca ise yaptığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "İstişare önemli bir konu olup görüşülen konular sözde kalmamalıdır. Burada ki işler bu toplantının konusu tamamen teknik olup, bazen tartışılmaması ve doğru olması önemlidir. İstişare ve iletişim açık olması gerçekten önemlidir. İletişim halinde olmamız durumunda sorunların daha çabuk çözüleceğine inanıyorum. Bu noktada bu toplantının son derece önemli olduğunun altını çizerek emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

Son 15 Yıla Baktığımızda Aksaray'da Yapılarımız Riskli Diyemeyiz

Aksaray’daki projelerde son 15 yılda hataların yok denilecek kadar az olduğunun altını çizen Müteahhitler Birliği Başkanı ve Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Güneş ise "Bu toplantının yapılma sebeplerinden en önemlisi deprem. 'Aksaray’da deprem olmaz' diyemeyiz. O yüzden her an yaşanabilecek deprem riskine karşı en iyi önlemleri almalı ve denetimler sıkı yapılmalıdır. Yapı denetim şirketlerimize burada daha fazla görev çıkmaktadır. Son 15 yıla baktığımızda Aksaray’da yapılarımız riskli diyemeyiz. Çünkü denetimler son derece yerinde yapıldı ve deprem yönetmeliklerine uygun inşa edildi. Aksaray’da müteahhitler birliği olarak bizler yapı denetim firmalarına her zaman kolaylık sağlamak adına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Onların bizleri iyi ve sıkı bir şekilde denetlemesini ve inşaatlarımızı sağlıklı ve güvenli şekilde tamamlamak istiyoruz. Çünkü yaptığımız her bir daireye yeni hayatlar ve umutlar veriyor, insanlarımıza güven aşılamak istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İsmail Murat Doğan, Mimarlar Odası Başkanı Ayhan Şahin, Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Tayfun Aydın, Yapı Denetim Firmaları adına Kamil Aydın, Levent Aksoy ve Tolga Kara’da önerilerini ve sorunları dile getirerek istişare toplantısının hayırlı olmasını dilediler. Haber Bülteni


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İYİ Parti Milletvekili A. Adayı Karakuş: Merak Ediyoruz Aksaray'a Bu Sefer Neyin Sözünü VereceklerÖnceki Haber

İYİ Parti Milletvekili A. Adayı Karakuş:...

Jandarma Yük Taşıyan Araçları DenetlediSonraki Haber

Jandarma Yük Taşıyan Araçları Denetledi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar