E90 Esnafı Otoban Kurbanı Oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye’nin doğusu ile batısını bağlayan, tarihi İpek Yolu güzergâhında bulunan Aksaray’ın, bugüne kadar en işlek karayolu E90’da hizmet veren tesisler; Ankara -Niğde Otobanının açıldığı 2020 yılı aralık ayından beri geçen araç sayısının azalması nedeniyle kepenk indirecek seviyeye geldi. İşletme sahipleri “12 bin kişinin ekmek yediği bu yolda zarar ettiğimiz için binlerce insan işsiz kalacak” dedi.

Aksaray’ın içinden geçen E90 Karayolunun artık navigasyon cihazlarında alternatif güzergâh olarak bile gösterilmemesi nedeniyle bayramda ve gurbetçi mevsiminde boş kalan tesislerde çalışan binlerce kişi, işsiz kalmanın eşiğine geldi.  E90 Karayolu üzerindeki tesislerin hizmet vereceği araçların Ankara-Niğde Otobanını tercih etmesi nedeniyle zarar eden işletmelerde çalışan 3 bin personelin isyanını işletme sahipleri duyurdu.

E90 Karayolu üzerinde bir dinlenme tesisini işleten Osman Yılmaz yeni yapılan Ankara-Niğde otobanının fiyat indirimi, radarın kaldırılması ve hız sınırının 154’e çıkarılması ile cazip hale getirildiğini belirterek “Günlük 35 -40 bin aracın kullandığı bu otoyoldan bugün 6 bin araç zor geçiyor artık.  Bu karayolu yeni yapılan Ankara Niğde otobanı nedeniyle bitme noktasına geldi. Bu yol üzerinde 6 adet dinlenme tesisi, 30’a yakın kamyoncu, TIR’cı tesisi ve küçük sanayi esnafı hizmet veriyor. Yaklaşık 3 bin insan çalışıyor bu güzergâhta. Tüm işletmeler zarar ediyor” dedi. Otobanın açılışından önceki bayramlarda tesislerindeki kalabalığı “İğne atsan yere düşmezdi” diyerek anlatan Yılmaz “Bugün işletmeler zarar ediyor. Bu da çalışan sayılarının azaltılacağını gösteriyor. Geçmişte Aksaray’ın içinde kuyruklar oluyordu şimdi ise trafik lambaları bom boş” diyerek durumu anlattı.

“Navigasyonda Alternatif Yol Bile Değiliz Gurbetçi Geçmedi Yoldan”

“Bu yıl yolda gurbetçi aracı dahi görmedim” diyen Yılmaz E90’ın navigasyonda alternatif yol olarak bile gösterilmediğini söyleyerek “Normalde her sene gurbetçiler nedeniyle hareketlilik olurdu. Bu sene bu yolda gurbetçi arabası görmedim. Navigasyonda İstanbul’dan yol araması yapıldığında alternatif yol olarak bile göstermiyor. Direkt Ankara Niğde otoyolunu kullandırıyor. Bu çok büyük bir darbe oldu. Gelecek yılları düşünemiyorum. Bu yol boyundaki tesis işleri artık bitti” şeklinde konuştu.

“Bolu Dağı’ndaki İşletmelerle Aynı Kaderi Paylaştık”

Bolu tüneli açıldığında Bolu dağındaki tesislerinde aynı kaderi paylaştığını hatırlatan Yılmaz “Otoban yapılmasına karşı değiliz.  Bu hizmet yapılırken bu yol güzelleştirilebilirdi. Burada çalışan insanlar, işletmeler düşünülebilirdi. Bize hiçbir şekilde sorulmadı ve kaderimize terk edildik.  Yanımızda o kadar insan çalıştırıyoruz ve ne yapacağımızı biz de bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.  Yılmaz daha sonra Niğde-Ankara otobanındaki bir dinlenme tesisine giderek tesisteki kalabalığı gösterdi. Tesiste sıra oluştuğuna dikkat çeken Yılmaz “Buradaki müşteriler Aksaray’ımıza para bırakacak müşterilerdi. Bu otoban nedeniyle Aksaray E90 karayolundaki çalışanlar aileleriyle birlikte 12 bin kişi işsiz ekmeksiz kalacak. Garson adam OSB’de tornacılık yapamaz, çünkü o işi bilmiyor. Üretimde çalışamaz. Buralardan ekmek yiyen insanlar ne yapacak. Biz bu işletmelere yatırım yaptık. Başka sektörlerde iş yapmasak ayakta duramayız. Hala da durmaya çalışıyoruz” diyerek isyan etti.

Otoban Bizi Bitirdi Şimdi Çevre Yolu Yapacağız Diyorlar”

E90Karayolu’nda TIR’lara hizmet veren bir tesisi işleten Ünal Bacık ise tesisinin mülk sahibi olduğunu ve nakliye işleri yapmasa tesisi mandıraya çevireceğini söyledi. “Otoban yapıldı Aksaray’ımızın haysiyeti bitti” diyen Bacık gündeme getirilen yeni çevre yolu nedeniyle daha da zor günlerin yaşanacağına dikkat çekerek “Tesislerin tümü kapatmak üzere. Yerel yönetimler, milletvekillerimiz ile yeni çevre yolu geçirme sözleri veriyor. Taşpınar, Armutlu, İncesu, Yeşilova, Irgıl, Acıpınar’dan geçeceği söyleniyor, çok üzgünüz. Bundan sonra tesislerimizi ya mandıraya çevireceğiz ya da kapatacağız. Bu tesisin aylık gideri 150 bin Kazancımız 120 bin lirayı geçmez her ay 30 bin lira zarar ediyorum. Araçlarım olmasa bu tesis çoktan kapanırdı. İşletme sahibiyim, kiracıların ne yaptığını da hiç bilmiyorum” ifadelerini kullandı. Haber: Kemal Onur Atalay

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kampçılar Tuz Gölü’nde Gün Batımında Flamingoları İzlediÖnceki Haber

Kampçılar Tuz Gölü’nde Gün Batımında Fla...

Yaz Aylarında Çocukları Bekleyen 5 Tehlike!Sonraki Haber

Yaz Aylarında Çocukları Bekleyen 5 Tehli...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar