Paratüberküloz Teşhisi İçin Nanoteşhis Kiti Üretilecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Paratüberküloz Teşhisi İçin Nanoteşhis Kiti Üretilecek
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Aras, hayvanlardaki paratüberküloz hastalığının teşhisini kolaylaştıran yeni bir yöntem üzerine çalışıyor.

 İlgili proje Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından desteklendi.  Paratüberküloz hastalığının hayvanlarda kronik ishal ve zayıflama ile seyrettiğini ve gerekli önlemler alınmadığında ölümle sonuçlanabildiğini ifade eden Aras, hastalığın kontrolü için hızlı ve güvenilir teşhisin son derece önemli olduğunu söyledi. Gerek Türkiye’de gerekse dünyada yürütülen enfeksiyon mücadelesinde alternatif teşhis metotlarına ihtiyaç duyulduğunu belirten Zeki Aras, “Nanoteknolojideki gelişmelere paralel olarak, bu alternatif yöntemlerden en yenisi, altın nano parçacıkların kullanıldığı ‘AuNPs-prob Nanoteşhis’ yöntemidir. Ancak paratüberküloz enfeksiyonunun hızlı nanoteşhisi amacıyla geliştirilmiş herhangi bir AuNPs-prob Nanoteşhis metodu ve kiti bulunmamaktadır. Bu eksikliği gidermek ve yerli nanoteşhis kiti geliştirmek için Üniversite-Teknokent işbirliği ile bir proje hazırladık ve bu projeyi KOSGEB’e sunduk. Projemiz ‘Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Programı’ kapsamında destek almaya hak kazandı” dedi.

Projenin Ar-Ge kısmının 24 ay süreceğini ve projenin sonunda nanoteşhis kitinin prototipinin geliştirileceğini dile getiren Doç. Dr. Zeki Aras, “Bu sürecin hemen ardından Ür-Ge kısmına geçilecek ve söz konusu prototip kit ticari ürüne dönüştürülerek seri üretimi yapılacak. Hazırlanacak kit sadece ülkemizde değil paratüberkülozun görüldüğü tüm ülkelerde kullanılabilecek” dedi. Çalışma, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın teknoloji alanları sınıflandırmasına göre “Yüksek Teknoloji” alanında yer alıyor. Hastalıkların teşhisi için yerli tanı kitlerinin geliştirilmesi ve üretilmesi kapsamına giren projenin, Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltma hususunda da önemli bir yere sahip olması bekleniyor. Haber Bülteni

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TZOB Başkanı Bayraktar: “Süt Sektörü Çok Zor Dönemden Geçiyor”Önceki Haber

TZOB Başkanı Bayraktar: “Süt Sektörü Çok...

19 Milyondan Fazla Ziyaretçi AğırladıkSonraki Haber

19 Milyondan Fazla Ziyaretçi Ağırladık

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar